Da’ cu sărbătoarea moţilor ianculeşteni ce aveţi domnule primar?

• publicat la: 11 noiembrie 2015
Da’ cu sărbătoarea moţilor ianculeşteni ce aveţi domnule primar?

În timp ce mai marii judeţului  nostru bat monedă pe promovarea valorilor şi tradiţiilor populare, la Carei, al doilea oraş ca mărime din judeţ, primarul Kovacs refuză susţinerea cererii  delegatului sătesc din Ianculeşti ce aparţine de UAT Carei pentru sprijinirea celei de-a XVI-a ediţii a Zilelor Iancului.

Ciprian Chiorean a depus ca în fiecare an la primăria de care aparţine solicitarea  de sprijin financiar pentru manifestarea tradiţională a moţilor din Ianculeşti.

În acest an, primarul Kovacs a refuzat să  introducă solicitarea pe ordinea de zi a şedinţei  din 27 iulie 2015, rugând delegatul sătesc să îşi găsească un consilier dispus  să facă gestul pe care el l-a refuzat.

Manifestarea tradiţională a moţilor din Ianculeşti se numeşte Festivalul Zilele Iancului  şi are loc de 16 ani în prima duminică de după Sărbătoarea Sf. Maria din 15 august. An de an iau parte la eveniment oficialităţile judeţului, consilieri locali, fii ai satului veniţi din alte părţi şi desigur, careieni care  urmăresc  programul folcloric. Nici în acest an nu au onorat cu prezenţa primarul sau viceprimarul oraşului sau altcineva din administraţia locală, nici măcar finul jurnalist ce se dă de ceasul morţii de grija banului public, cel  cheltuit în stilul caracteristic de nănaşul cu reţinere pe salar pentru datorii.

Rămâne un mister  motivul refuzului primarului mun.Carei de a nu agrea această  manifestare prin  neimplicarea sa în sprijinirea manifestărilor culturale, la fel cum sprijină financiar manifestările  culturale ale etniei din care face parte. Numeroasele facturi pentru Mese Servite ( unele chiar de către firma SC Harcristi srl  )  decontate  în urma desfăşurării evenimentelor la care facem referire,  dovedesc  cele afirmate.

Ceea ce  e  decontat de primăria Carei pentru anumite manifestări,  ar fi fost refuzat  moţilor din Ianculeşti dacă consilierul Ilie Ciută nu ar fi iniţiat proiectul de hotărâre.  Suma solicitată era de 20.000 lei dar a fost votată doar valoarea de 12.000 lei,  în condiţiile în care doar o masă servită de Sc Harcristi SRL  a fost facturată la valoarea de 10.739 şi achitată în data de 22.06.2015.  Nu e singura factură de asemenea valoare pentru o masă servită şi plătită de primăria careiană.

Cu alte cuvinte, suma pentru masa servită de  Harcristi reprezintă 80%
din valoarea sumei acordate de primăria Carei pentru programul Zilele  Iancului,  ce a cuprins cheltuieli cu scena, cu protocolul şi cu programul artistic.  Delegatul sătesc a mai oferit invitaţilor şi  o amintire de la  ediţia a XVI-a a Festivalului, oferindu-le  sigla manifestării sub forma unui magnet. Cu banii cheltuiţi de   ianculeşteni pentru acest festival anual, nimeni din comunele   înconjurătoare  nu demara o sărbătoare ce s-a întins pe 2 zile!

Urmăriţi activităţile din prima zi AICI.

Şi-a pus cineva întrebarea  din ce bani au fost oferite premiile pentru copii?

Finul moare de grija  sărbătorii ianculeştenilor dar tace ca peştele din lacul satului când vine vorba de a consemna despre destinaţia sumelor strânse în sat pentru introducerea gazului în condiţiile în care sumele au fost asigurate de CJ. Nici despre situaţia satului fără Cămin Cultural nu spune un cuvânt şi nici despre cuvintele primarului care …”fac capelă mortuară numai dacă cer consilierii PSD.” ..cum afirma la şedinta din 3 decembrie 2014.

Filmarea video a sedintei unde  primarul afirmă că face capelă la Ianculeşti  numai dacă cer consilierii PSD Carei, între minutul 1.18.20 si 1.28.00

https://www.youtube.com/watch?v=o5MWqAvMXEo

Refuzul de a acorda autorizaţie de renovare a clădirii şcolii pentru transformarea ei în clădire cu destinaţie socială şi culturală sau refuzul de a asfalta străzile localităţii ai cărei cetăţeni sunt contribuabili oneşti  sau refuzul de a introduce pe ordinea de zi o solicitare pentru o sărbătoare tradiţională sunt subiecte care sunt mereu ocolite de presa de serviciu. Biserica ortodoxă a satului  nu a fost niciodată spriinită financiar de către primăria de care aparţine!

Poate  ne spune scormonitorul de serviciu  cum a fost cu reţinerea şoferului primăriei Carei pentru trafic de ţigări prin vama maghiară şi cum a fost posibil ca să facă zilnic naveta la locuinţa sa din Vallaj cu maşina primăriei Carei, pe motorina cumpărată din banii careienilor.

Domnule primar Kovacs, nimeni dintre cei pe care îi plătiţi  generos să administreze paginile oficiale ale primăriei Carei nu a consemnat o vorbă despre frumoasa sărbătoare moţească ajunsă la a XVI- editie din singurul sat ce aparţine de UAT Carei, nici măcar  finul jurnalist al domniei voastre care avea la data respectivă un Contract de prestări servicii semnat  cu instituţia Primăriei  pentru administrare pagina socializare. Sub administrarea acestuia, din data de 5 august şi până în data de 23 august nu apare consemnat niciun eveniment pe pagina primăriei administrată de el.  Încercaţi să deturnaţi cumva atenţia de la faptul că încă nu aţi aprobat bustul lui Eminescu în municipiul Carei sau că aţi  amplasat bustul regelui Ferdinand fără avize legale sau că la 12 ani de la concesionarea  ştrandului  aţi demarat procedurile de obţinere a licenţei de exploatare pe care nu o deţineţi nici acum?

Să fie pură  întâmplare  că tocmai Zilele Iancului din 17 august  şi şezătoarea moţească din 9 august din centrul Careiului au avut loc în perioada sa de time-out?  Chiar nu vă plac manifestările românilor ce contribuie la bugetul local?

Update-

Deconturile au fost făcute prin   Asociaţia Colonia Moţilor  Ianculeşti deoarece în acest an Casa de Cultură a refuzat să le facă aşa cum a procedat la primele XV ediţii.

www.buletindecarei.ro

comentarii

de motii la 13 noiembrie 2015 - 21:41

multumim consilierului CIUTA pentru ajutor si pentru drumul asfaltat!
tot respectul si cinstea!!!

Lasati un comentariu