Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat

• publicat la: 13 noiembrie 2015
Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat

14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat. Pentru anul 2015, tema propusă este: Alimentaţia  sănătoasă şi diabetul, iar celebrarea Zilei Mondiale se va desfăşura sub sloganul „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.

Cu toate că există o oarecare predispoziţie familială privind apariţia diabetului zaharat, dezvoltarea bolii ține mai degrabă de stilul de viaţă şi în primul rând de alimentaţie. Dorim să conştientizăm populaţia asupra importanţei însuşirii unui comportament alimentar sănătos, util atât în prevenirea diabetului, cât şi în ţinerea sub control a bolii. Mesajul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului Zaharat este: Controlul diabetului stă pe masa ta.

În cazul diabetului zaharat, organismul nu produce suficientă insulină sau dezvoltă rezistenţă la efectul insulinei, ceea ce determină o creştere a glicemiei (nivelului de glucoză în sânge), alături de alte modificări metabolice. Întrucât glicemia ridicată poate determina o serie de complicaţii, este important ca valorile glicemiei să fie menţinute în limitele normalului (între 80-120 mg%, unele şcoli medicale recomandând să fie chiar sub 100mg%).

Acest deziderat se poate realiza cu tratament combinat: dietă corespunzătoare, medicamente şi plus/minus insulină, sub îndrumarea medicului. Aşadar, alimentaţia are un rol cheie în menţinerea unei stări cât mai apropiate de starea normală de sănătate.

O alimentaţie sănătoasă presupune creşterea aportului de legume, chiar şi în detrimentul consumului de făinoase (pâine, paste făinoase, orez, cartofi). Omul modern, din păcate, consumă tot mai multe alimente foarte bogate în zahăr, uitând că organismul nostru nu este pregătit pentru prelucrarea acestei cantităţi de glucide (hidrați de carbon). Din punct de vedere al evoluţiei biologice a speciei umane, încă suntem prea aproape de epoca străveche când omul a mâncat dulce numai dacă a dat cumva de un roi de albine. Prin urmare, am fi mai sănătoşi dacă desertul ar consta mai adesea în fructe, şi mai rar în dulciuri.

Pentru a putea afirma că am adoptat un stil de viaţă sănătos, alimentaţia hipoglucidică trebuie să fie completată cu activitate fizică zilnică. Chiar dacă cineva nu  practică un sport anume, totuşi poate să renunţe la sedentarismul exagerat, de ex. mergând pe jos la serviciu (şi la şcoală!), scoţând copilul la aer liber, la joacă în parc (chiar şi pe timp mai morocănos, îmbrăcat potrivit), lăsând maşina în parcare şi rezolvând treburile umblând pe jos, ducând câinele la plimbare etc.

Nu staţi pe gânduri! Începeţi de astăzi!

Lasati un comentariu