Noi descoperiri arheologice importante la Carei

• publicat la: 19 februarie 2016
Noi descoperiri  arheologice importante la Carei

Publicam la data de 4 august 2012 o ştire de senzaţie, potrivit căreia un schelet uriaş a fost descoperit cu ocazia săpăturilor de la şoseaua de centură a Careiului.

AICI

Goliatul de la Carei a făcut înconjorul lumii întregi şi a ajuns subiect de studiu pentru toţi cercetătorii  specializaţi în perioada respectivă .

Săpăturile la şoseaua de centură au făcut posibilă descoperirea unui cimitir , a  numeroase alte descoperiri arheologice, mai ales pe teritoriul localității de odinioară Bobald, situată în sud-estul orașului. Înainte de 1989 la Bobald au fost descoperite locuinţa unui conducător de trib, 112 monede romane din timpul lui Constantin cel Mare, dar şi alte obiecte de valoare.

Scheletul Goliatului de la Carei a  stârnit chiar interesul specialiştilor de peste ocean. aici

În urma cercetărilor specialiştilor de la Muzeul Judeţean, o nouă descoperire aparte iese la lumină.

Arheologul Robert Gindele, din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare,  ne-a confirmat  că după studierea atentă a mormintelor descoperite în cursul anului 2012, i-a atras atenţia scheletul unei femei care avea la brâu un pandantiv, o amuletă-pandantiv ce ar reprezenta  zeitatea  germanică  Thor, din chihlimbar, o piesă foarte rară, mai ales pe aceste meleaguri. Alături de această piesă a mai fost descoperit un  nod al lui Hercule, ce provine  din lumea greco-romană, un simbol al căsătoriei,  apoi un dinte de cerb, cu conexiuni la  lumea cealaltă, fapt ce denotă  că scheletul aparţinea cel mai probabil unei vrăjitoare.

La Carei a fost descoperit un cimitir gepidic, din secolul VI, ce ar putea avea si 1.000 de morminte.  Săpăturile au fost efectuate până în prezent la doar 28 de morminte, urmând a se extinde în timp.

Potrivit celor declarate de Robert Gindele, la începutul lunii aprilie, la Muzeul din Carei va avea loc o expoziţie dedicată gepizilor, unde vor fi oferite mai multe detalii despre descoperirea recentă.

redacţia

comentarii

de arheologul la 19 februarie 2016 - 12:37

Este foarte interesant cum in acest spatiu se tot gasesc schelete, urme de locuire vechi, cimitire, cica sunt gepidice, avare, scite, romane, lalala si la la la, etc. de toate numai dacice nu, Dacii acestia tare supara pe cineva, pritenii stiu de ce, oricum minciuna are picioare scurte zice o vorba inteleapta.

de Dacul la 27 februarie 2016 - 06:23

Este in Carei un doctor in arheologie care si-a dat doctoratul din daci! E tipul ala cu par lung nesuportat de unii fanatici udemere care nu vor sa auda de daci! Din cand in cand mai povesteste cateva frustrari si domnul doctor care dealtfel are aprecierea mea si a multir altora!

P.S. Redactia ar putea face un interviu cu dansul!

P.S. 2 nu intrebati cine au fost primii aici ca-l jupoaie udîmîrîu.

Lasati un comentariu