Până când mai pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale din iunie?

• publicat la: 23 martie 2016
Până când mai pot fi depuse candidaturile pentru alegerile locale din iunie?

Candidaturile pentru alegerile locale din 5 iunie pot fi depuse în perioada 11-26 aprilie, potrivit calendarului dat publicității  de Autoritatea Electorală Permanentă.  Alegerile locale  vor avea loc la data de 5 iunie 2016, conform Hotărârii Guvernului nr. 52/2016.

Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale include următoarele repere:
-28 martie 2016: constituirea Biroului Electoral Central (BEC);
-28 martie – 6 aprilie 2016: comunicarea către BEC a denumirilor și semnelor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale;
-11 – 26 aprilie 2016: depunerea candidaturilor;
-4 mai: rămânerea definitivă a candidaturilor;
-6 mai 2016: aducerea la cunoștință publică a numărului circumscripțiilor electorale, a delimitării și numerotării fiecărei secții de votare, precum și sediilor acestora;
-6 mai – 4 iunie 2016: campania electorală;
-26 mai 2016: tipărirea buletinelor de vot;
-5 iunie 2016 (în intervalul 07:00 – 21:00): ziua votării;
-6 iunie 2016 (ora 21:00): numărarea voturilor, încheierea proceselor-verbale, întocmirea dosarelor cu rezultatele votării;
-totalizarea voturilor și asigurarea publicării rezultatelor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Principalele noutăți legislative privind alegerea autorităților administrației publice locale sunt:
-implementarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), respectiv prezența în fiecare secție de votare a unui operator de calculator;
-desemnarea prin tragere la sorți computerizată a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, din rândul membrilor Corpului experților electorali;
-dreptul cetățenilor Uniunii Europene cu domiciliul în România de a fi aleși în funcția de primar, consilier local sau consilier județean;
-alegerea președinților și a vicepreședinților consiliilor județene, precum și a viceprimarilor prin vot indirect, de către consiliile județene, respectiv consiliile locale;
-rambursarea către competitorii electorali a cheltuielilor privind campania electorală de la bugetul de stat, prin intermediul Autorității Electorale Permanente.

comentarii

de Horia Mărieș la 11 aprilie 2016 - 10:15

Am citit recent un interviu luat unui domn care domiciliază in Carei. Apreciez faptul că pune destul de corect problema. Apreciez mai ales faptul că face bine ce face „în timpul liber” (fotografiază). Așa cum i-am apreciat pozitiv din acest pdv si pe alți doi careieni, tot fără să-i cunosc: pe domnii Bikfalvi Zsolt și Tibor Asztalos. Mai sunt însă și alți fotografi amatori buni in Carei.

Nu dau numele domnului, fiindcă nu-l cunosc, nu am permisiunea dânsului, dar cunoscătorii il vor recunoaște, asta mai mult ca sigur. Cu voia dvs. o să încerc să traduc, așa cum mă pricep eu, unele din cuvintele dânsului, preluate din interviu. Îmi cer scuze pentru eventualele inexactități. Nu sunt un traducător autorizat.

* * *
– Reporter: De ce v-ați oferit numele pentru campania electorală Kovács Jenö?

– Domnul careian: Mai mult ca sigur că unii se gândesc că acum sunt un activist inverșunat care nu vede până la vârful nasului. Văd eu că sunt necazuri, în unele lucruri destul de multe, dar trebuie observat și faptul că pe alocuri toate astea conduc și la reînoirea Careiului, deși drumurile sunt proaste, dar conductele alea de toate felurile nu pot fi puse în pământ pentru a le schimba pe cele vechi decât cu astfel de săpături și de scurmături. Ar fi fost bine dacă s-ar fi săpăt și pe strada mea, fiindcă sunt destul de multe probleme cu conductele (de apă și de canalizare) dar din păcate această porțiune nu va fi reabilitată acum. Gropile și drumurile proaste mă deranjează evident și pe mine dar sper ca anul ăsta, sau peste un an sau doi să se rezolve și astea iar Careiul să se dezvolte și să se infrumusețeze si pe mai departe. Ar fi bine dacă consilierii locali ar ajunge în sfârșit la un numitor comun și dacă s-ar concentra asupra orașului, nu doar să caute și să vadă greșelile in toate. Pe internet, dacă se face o cautare (search) cu numele orașului, atunci căutarea are ca rezultat imediat fotografii cu vechile wc-uri neutilizabile, cu gropile si săpaturile pentru canalizări care se fac in oraș, fiindcă au ajuns pe internet o mulțime de astfel de fotografii. Cine va mai dori să vină aici, dacă găsește acele imagini? Deși au lucrat foarte mulți oameni pentru ca orașul nostru să fie cât mai bine cunoscut și ca să vină aici cât mai mulți turiști. Va fi insă greu de atins acest lucru, atunci când într-un reportaj publicat cu ocazia redeschiderii porților teatrului, la sfârșitul lui se pun și fotografii cu canalizări. Nici nu înțeleg ce țel s-a urmărit cu asta.

– Reporter: Cu ce vă ocupați in timpul săptămânii? Ce hobby aveți?

– Domnul careian: Din păcate, am timp liber tot atât de întins ca și marea. Sunt pensionat de boală de mai mult de zece ani, am o boală autoimună destul de rară și aștept minunea ca să pot scăpa cumva de ea, să spunem doar că lucrurile nu evoluează chiar așa ca și cum aș și reuși. Mai de mult imi plăcea și mă ocupam de radioamatorism, iubesc câinii, îmi place electronica și îmi plac lucrurile tehnice iar de la o vreme mă preocupă fotografiatul.

* * *
Nu comentez nimic.
Nu trag nici o concluzie, eventualii cititori ai acestor rânduri pot să facă acest lucru mult mai bine dacă l-aș putea face eu care nu locuiesc în Carei.

P.S. Am pe cineva, o rudă apropiată, care suferă de câțiva ani de o boală imunologică. Poate de una similară ca cea de care suferă domnul careian. Nu cunosc foarte multe detalii medicale.
Tratamentul eficient la ruda mea este unul singur: perfuzii periodice cu imunoglobulină.
Fără o asigurare medicală adecvată și fără a fi cuprins într-un program (național) de tratament, nu se poate face față bolii fiindcă o singură „repriză” de perfuzii cu imunoglobulină, un tratament care ar trebui făcut poate chiar lunar, costă in jur de 8.000€. Am scris toate astea doar pentru ca (dacă domnul careian va dori acest lucru) să-l pot pune in legătură, măcar pentru un schimb de opinii, cu ruda mea apropiată. Nu se știe niciodată de unde sare iepurele.
Sunt sigur că domnul careian va ști cum să mă contacteze (în privat), dacă va dori acest lucru.
Dacă nu va dori, îmi cer iertare fiindcă am îndrăznit să abordez un subiect extrem de sensibil și de delicat pentru dânsul.
Oricum, eu ii doresc sincer acestui domn careian foarte multă sănătate, că-i mai bună decât toate.

de Buletin de Carei la 11 aprilie 2016 - 11:16

Soluţia e foarte simplă şi la îndemână. Administraţia locală, executivul, este plătit ca să administreze oraşul Carei, să se ocupe de administrare şi nu de politică. Reabilitarea wc urilor care vă deranjează domnule careian va da o altă faţă oraşului, una atractivă! Credeţi că ascunderea sub preş a gunoiului este soluţia pentru atragerea turiştilor? Consilierii nu au nici o treabă cu gospodărirea oraşului ei sunt doar legislativul oraşului, ăşi dau sau nu acceptul pentru efectuarea de investiţii sau lucrări. Executivul, adică echipa primarului este cea responsabilă cu ducerea la îndeplinirea a lucrărilor din oraş. Dacă nu sunteţi mulţimit pe ei trebuie să îi trageti la răspundere. Nu căutaţi mere între tufele de cartofi cu alte cuvinte.

Lasati un comentariu