Premierul ia atitudine după alerta eronată a italienilor

• publicat la: 21 martie 2016
Premierul ia atitudine după alerta eronată a italienilor

Premierul Dacian Cioloș susține că nu poate accepta erori care au impact asupra economiei agroalimentare românești, în contextul în care alerta autorităților italiene privind produsele românești din lapte de oaie a fost greșită.

Dacă aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o poziție foarte clară, a declarat premierul într-o conferință de presă la Alba Iulia.

“Asta e poziția mea și, dacă se întâmplă să fie lucrurile altfel, am și transmis prin Reprezentanța noastră la Bruxelles către Comisia Europeană, că, dacă aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o poziție foarte clară. Nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare românești. Și știu foarte bine despre ce vorbesc”, a mai adăugat Cioloș.

Premierul a explicat că a cerut de vineri clarificarea situației cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni.

“Nu e vorba de toată producția. Am cerut încă de vineri clarificarea situației cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni și am înțeles că problema acolo a fost. A fost o alertă greșit dată de autoritățile italiene, care odată că au vorbit de laptele de oaie, și nu de laptele de vacă, și mai mult, înțeleg (…) — și domnul ministru poate să confirme, pentru că pe dânsul l-am rugat să clarifice situația și cu Comisia Europeană — că, în sistemul acesta de alertă, autoritățile statelor membre introduc elementele de alertă. Ele doar sunt centralizate de Comisie și apoi sunt trimise către toate statele membre din piața comună. Înțeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet, și nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală și am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat greșit inițial produsele din lapte de oaie și înțeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă, și nu la nivel național, pentru toate produsele românești, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate”, a spus Cioloș.

Autoritătea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat sâmbătă că produsul notificat de autoritățile italiene nu era obținut din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, acestea admițând totodată că un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet a fost menţionat din eroare.

Autoritățile italiene au înregistrat, în data de 16 martie 2016, în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) o notificare cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli), producătoare de toxina Shiga, a brânzei de oaie din România.

Italia a transmis această notificare, după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din orașul Florența, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria E-coli. SURSA – cotidianul.ro

Lasati un comentariu