Încep şedinţele de constituire a Consiliilor Locale

• publicat la: 14 iunie 2016
Încep şedinţele de constituire a Consiliilor Locale

În contextul în care, în perioada 21-25 iunie 2016, vor avea loc ședințele de constituire a Consiliilor Locale din județul Satu Mare, prefectul Radu Bud i-a convocat luni, 13 iunie 2016, de la ora 10,00, pe specialiştii din cadrul Instituţiei  Prefectului, care vor participa la aceste constituiri.

Discuţiile din cadrul întâlnirii s-au purtat pe marginea Ghidului privind organizarea şi desfăşurarea şedinţei de constituire a Consiliului Local.

De asemenea, au fost prezentate diverse situaţii care ar putea să apară în timpul unor constituiri, precum şi soluţiile legale, care trebuie luate de către reprezentanţii Prefecturii, după caz.  Conform legislaţiei în vigoare, în vederea constituirii consiliului local, prefectul, prin ordin, convoacă consilierii declaraţi aleşi în şedinţa de constituire, în termen de 20 de zile de la data alegerilor, după îndeplinirea prevederilor art. 28 alin. 1 şi ale art.29 alin. 2 şi 5 din H. (AEP) nr.19/2016 a privind aprobarea Ghidului finanţării campaniei electorale la alegerile locale din anul 2016.

Şedinţa este legal constituită dacă la ea participă cel putin două treimi din numărul consilierilor declaraţi aleşi. În cazul în care acest cvorum nu este întrunit, se va proceda la a doua/ a treia convocare în şedinţa de constituire. Secretarul unităţii administrative-teritoriale va face prezenţa consilierilor declaraţi aleşi şi a persoanelor invitate la şedinţa de constituire şi va înmâna certificatul doveditor al alegerilor, care este semnat de preşedintele circumscripţiei electorale.

Şedinţa de constituire este deschisă de prefect sau de reprezentantul acestuia, care dă citire Ordinului Prefectului de convocare a consilierilor declaraţi aleşi în şedinţa de constituire, apoi îl invită pe cel mai în vârstă dintre consilieri, precum şi pe cei doi asistenţi ai acestuia să preia conducerea lucrărilor şedinţei.

Sursa: Instituția Prefectului Județul Satu Mare

Lasati un comentariu