Ziua Iei la Muzeul Țării Oașului

• publicat la: 23 iunie 2016
Ziua Iei la Muzeul Țării Oașului

Muzeul Țării Oașului organizează, cu ocazia celebrării Zilei universale a íei, o serie de evenimente. Aceste momente se vor derula joi, 23 iunie, începând cu ora 12.00, la muzeul îa aer liber al Țării Oașului și vor fi reunite într-o emisiune TV, al cărei invitat special este dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog.

Astfel, organizatorii au programat: momente muzicale oșenești cu Ansamblul folcloric „Oașul”, Maria Tripon și instrumentiștii Vasile Solomon și Ioan Varga, o paradă a costumelor oșenești, atelier de împletit coronițe din sânziene, expoziție meșteșugărească realizată de tezaurul uman viu Floare Finta, meșteșugarii Floare Hotca, Ana Hotca, Ana Mare, Maria Finta, ceramiștii Gheza și Emma Istvanfi.

Toate aceste momente se vor derula joi, începând cu ora 12.00, la muzeul îa aer liber al Țării Oașului și vor fi reunite într-o emisiune TV, al cărei invitat special este dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog. De asemenea, în 24 iunie, toți vizitatorii care trec pragul muzeului și poartă íe sau cămașă tradițională, vor avea acces gratuit în muzeu, putând admira frumusețea satului oșenesc.

Ziua universală a íei tradiționale românești a fost celebrată, începând din anul 2012, la inițiativa comunității on-line „La Blouse Roumaine”, în prezent fiind sărbătorită de românii de pretutindeni, în 24 iunie, de Sânziene.

Muzeul Țării Oașului, care are în colecție peste 250 de piese (cămeși femeiești oșenești) de mare varietate, se alătură acestei inițiative lăudabile de promovare a patrimoniului cultural românesc și a valorilor tradiționale ale poporului român.

Lasati un comentariu