Jocuri politice sau doar şovinism?

• publicat la: 14 iulie 2016
Jocuri politice sau  doar şovinism?

Eroare de percepţie sau decizii atent elaborate?  Sunt întrebări care se pun după derularea de ieri a şedintei noului CL ales din municipiul Carei. Dacă la Satu Mare strădaniile UDMR de reformatare, modernizare şi tonificare a programelor sale au fost încununate de succes prin câştigarea primăriei municipale, la Carei, colegii lor se încăpăţânează să rămână ancoraţi în epoca medievală.

În municipiul   multietnic Carei  totul a fost gândit pe seama proporţiei deţinute de etnicii maghiari la care se adaugă şi campania mediatică agresivă şi mincinoasă susţinută de consilierii primarului UDMR şi a finului acestuia.

Conceptele aplicate de UDMR Satu Mare lipsesc cu desăvârşire la 36 km distanţă. Lipsesc la Carei şi înţelegerile încheiate între politicieni la nivel judeţean. Este singurul bastion unde UDMR  Carei nu a reuşit să îşi subordoneze intereselor sale toţi consilierii de la celelalte formaţiuni politice. Contează mai puţin atitudinea, curajul,onestitatea abordărilor, cât interesul politic şi personal al unor personaje aflate vremelnic la conducerea primăriei Carei.

Războiul anti-liberali ce se duce la Carei de la preluarea conducerii municipiului Carei de tandemul Kovacs-Keizer a alunecat acum şi împotriva manifestărilor româneşti tradiţionale, împotriva busturilor marilor personalităţi româneşti, a amplasării acestora în parcurile oraşului.  Buletin de Carei a intrat în colimatorul tandemului Kovacs-Keizer tocmai pentru demersul jurnalistic constant în favoarea consemnării realităţii crunte din municipiul Carei.

Constantele incitări la adresa celor cu spirit civic   din partea consilierilor personali ai primarului, scribi la presa locală maghiară, denotă deranjul pentru semnalările şi consemnarea faptelor reale atent documentate cu acte oficiale. Campaniile agresive ale presei de casă a primăriei împotriva celor ce au curajul să îşi exprime opinia, să participe la manifestări româneşti sau să ceară amplasări de busturi româneşti nu mai sunt suficiente pentru alianţa politică conducătoare.

De la interzicerea bustului lui Eminescu şi Brătianu în municipiul Carei şi până la împiedicarea organizării Festivalului Zilele Iancului nu a mai fost decât un pas. Pasul a fost făcut ieri, 13 iulie la şedinţa Consiliului Local Carei unde maşina de vot a UDMR nu a dorit introducerea pe ordinea de zi a proiectului pentru organizarea Festivalului Zilele Iancului, editia a XVII-a.

Cei 18 mii de lei solicitaţi pentru 2 zile de manifestări româneşti tradiţionale, pentru comemorarea lui Avram Iancu la bustul acestuia din Ianculeşti sunt de neconceput a fi acordaţi organizatorilor din bugetul local la care contribuie şi moţii din Ianculeşti.

Aceiaşi moţi care au contribuit la bugetul local careian din care au fost alocaţi peste 220.000 lei pentru reabilitarea sediului UDMR Carei sau pentru bustul grofului Karolyi.  Mişcările tot mai evidente împotriva manifestărilor culturale româneşti, a busturilor personalităţilor româneşti  ne aduc aminte de vremurile de tristă amintire din perioada 1940-1944 când însăşi folosirea limbii române era aspru pedepsită de către administraţia hortistă.

Implicarea delegatului sătesc de la Ianculeşti în activităţi de recuperare a proprietăţii moţilor şi drumurile sale la Arhivele Naţionale nu au rămas fără ecou în sufletul actualei conduceri totalitare a municipiului Carei.  Omul are prea multă coloană vertebrală, nu este ahtiat după interese financiare personale, deci este periculos şi trebuie înlocuit cu cineva care poate fi controlat de grupul de interes împotriva păstrării tradiţiilor coloniei moţeşti. Cine altcineva decât persoana aidoma primarului, fără casă, fără masă şi cu loc de muncă decis la   masa politicului poate fi mai potrivită intereselor acestuia? Doar şi pentru o biată capelă mortuară a fost pusă în mişcare o întreagă maşinărie politică…mai ţineti minte înregistrarea şedintei din 3 decembrie 2014 când primarul Kovacs afirma…,,fac capelă mortuară doar dacă cer consilierii PSD!’’.

Jocurile politice în cazul municipiului Carei se împletesc  dureros de real cu intenţiile vădit antiromâneşti ale actualei conduceri a primăriei Carei.  Ajunge să ne uităm la ultimele manifestări ale Zilei Nationale a statului în care trăim, la cele oficiale legate de evenimente locale ca să ne dăm seama de trista realitate din municipiul Carei unde identitatea cultural – românească este condiţionată de apartenenţa la o anumită alianţă politică binecuvântată de UDMR Carei.

Daniela  Ciută

comentarii

de Flaviu la 15 iulie 2016 - 11:44

12 vs 2 care razboi?

de Emil la 15 iulie 2016 - 13:23

E de mirare ca 12 se tem de 2 si fac campanie de presa impotriva lor cand ar putea sa ii ignore. Inseamna ca cei 2 au valoare mai mare decat cei 12 daca sunt asa de bagati in seama.

Lasati un comentariu