Demolarea Şcolii din Ianculeşti satul de moţi ce aparţine de UAT Municipiul Carei

• publicat la: 11 noiembrie 2016
Demolarea Şcolii din Ianculeşti satul de moţi ce aparţine de UAT Municipiul Carei

Şoc şi Groază! Nici un linşaj mediatic  pe subiectul demolării unei şcoli care a fost lăsată de izbelişte pentru a i se accelera degradarea. Nici pentru hemoragia banului public când vine vorba de reabilitarea clădirii  noii primării sau a sediului formaţiunii unde primarul este preşedinte. Cei care au apărat ascunderea Monumentului sau exclusivismul învăţământului profesional   nu au luat cu asalt reţelele de socializare pentru a cere socoteală faţă de  modul de cheltuire al banilor plătiţi  ca taxe şi impozite.

Pe  Ordinea de Zi a şedinţei Consiliului Local Carei din data de 31 octombrie 2016 a figurat şi un proiect ce prevedea demolarea Şcolii din Ianculeşti,  satul de moţi  ce aparţine de Primăria Carei.

Clădirea şcolii din Ianculeşti a fost ignorată în ultimii ani adică nu a fost efectuată nici o lucrare de întreţinere nici măcar atunci când s-a deteriorat acoperişul.

Timp de 3 ani de zile fostul delegat sătesc a depus cereri la Primăria Carei pentru a solicita aprobarea de a prelua clădirea în vederea reabilitării şi a accesării de fonduri europene pentru schimbarea utilităţii. Cererile au fost depuse iniţial în numele delegatului Ciprian Chiorean şi apoi al Asociaţiei Colonia Moţilor. Cererile nu au primit  nici un fel de  răspuns  din partea UAT Municipiul Carei, conform legii.

Raportul de Specialitate 93 din 26.10.2016 susţine demolarea şi  confirmă că deja au fost efectuate demersurile pentru punerea în practică a acestei intenţii.

A fost întocmită chiar şi o expertiză  a firmei SC DIKO SRL din Baia Mare care  propune demolarea clădirii construite în 1926 şi având regim de …extratabular. Memoriul Tehnic aparţine unei persoane din Carei.

Deşi primarul Kovacs  a  vehiculat în campanie şi a reconfirmat la Zilele Iancului din 27 august 2016 intenţia sa de a repara acoperişul spart al clădirii, acum susţine demolarea clădirii şcolii din Ianculeşti pe motiv că e prea costisitoare reabilitarea.

....doresc să construiesc acolo Sală de evenimente…dar ne-ar fi costat mai mult reabilitarea decât o construcţie nouă….îşi motivează primarul Kovacs intenţia de demolare a clădirii şcolii lăsată intenţionat în paragină în ultimii ani. ,,Intenţionat,,  se referă la faptul că nici spărtura din acoperiş nu a fost reparată pentru a proteja clădirea şi nici alte lucrări de întreţinere nu au fost iniţiate în acelaşi scop de protecţie.

Dacă pentru şcoala din Ianculeşti  propune demolare motivând costuri mari pentru reabilitare,  cu totul invers  este modul  de aplicare a aceluiaşi principiu când vine vorba de o clădire din mun.Carei şi ne referim la clădirea noii primării.

Doar până la această dată clădirea unde îşi are biroul  primarul Kovacs  a înghiţit în jur de 2 milioane de euro, bani cu care se putea construi de la fundaţie  un imobil care să adăpostească toate serviciile din primărie inclusiv o Sală de Căsătorii.

Menţionăm că Sala de căsătorii se află la ora actuală la Centrul Social  reabilitat cu fonduri europene pentru  activităţi sociale.

Deşi au fost alocaţi 2 milioane de euro pentru reabilitarea unei clădiri vechi de 200 de ani  nu de 90 cum este şcoala din Ianculeşti, aceasta este departe de a fi terminată. Preţul lucrărilor de reabilitare pe mp de până acum se ridică la valoarea din imagine.

Lipsa izolaţiei deci a finalizării lucrărilor costisitoare face ca angajaţii din birourile primăriei din spatele acestor pereţi să folosească radiatoare pentru a se încălzi deoarece sistemul central nu face faţă în aceste condiţii. Deci la cheltuielile uriaşe se adaugă şi valoarea plus energiei electrice folosite. Contractul de lucrari 1679  pentru reabilitare Primăria Carei a fost semnat la data de 9 februarie 2010 si avea ca termen de finalizare luna noiembrie din anul  2011.  Contractul este întocmit net in favoare executantului şi defavorizează institutia Primăriei.

Actualul  delegat  sătesc a fost consilier şi în legislatura trecută dar nu a iniţiat nici un demers împreună cu administraţia Kovacs pentru a limita degradarea clădirii şcolii sau a Căminului Cultural. Ajutată în acest mod malefic, clădirea şcolii s-a degradat în mod constant.

Satul de moţi Ianculeşti este inclus  de primăria Carei în prima zonă de impozitare, sătenii plătind cel mai mare impozit pe terenul agricol.

Priviţi cum arată străzile satului după 8 ani de mandat al primarului Kovacs.

– primarul parchează în 2013 în faţa şcolii din sat

Situaţie identică şi la Căminul Cultural.

Încă puţin şi se dărâmă şi Căminul Cultural şi devine….loc de vilă pentru şmecheri.

Satul Ianculeşti este renumit şi pentru gardul de sârmă ghimpată cu care Primăria Carei a înconjurat lacul satului preluat în administrare.

Aceasta este situaţia în satul Ianculeşti ce aparţine de UAT Municipiul Carei.

Buletin de Carei

comentarii

de salam la 11 noiembrie 2016 - 16:25

In tara se construiesc scoli si la Carei se darama. sau aici numa alea romanesti?

de levi la 11 noiembrie 2016 - 17:29

nici nu am stiut ca asa poate sa arata satul!pacat ca cei de la primarie bat joc de oamenii din acest sat!pare rau ca asa se face pentru ei!

de Iancu la 11 noiembrie 2016 - 18:06

Solutia la care s-a ajuns este una corecta dar, demolarea trebuia facuta mai demult. Sa vedem cand vor incepe lucrarile de constructie !

de petoffi la 11 noiembrie 2016 - 18:39

nici macar noi nu am daramat scolile romanilor..la cine trebe dat comisionu acuma pentru demolare?

de Ionela la 14 noiembrie 2016 - 10:07

nici macar noi nu am daramat scolile romanilor..la cine trebe dat comisionu acuma pentru demolare?

de IOAN la 14 noiembrie 2016 - 18:03

SCOALA ESTE O CLADIRE PARASITA DE MULTI ANI , NIMEMI NU A AVUT NEVOIE DE ACEL IMOBIL , DACA SE RECONSTRUIESTE MA INTREB PENTRU CINE ??? PENTRU NIMENI ??
SE VA ALOCA O GRAMADA DE BANII , TIMP ETC SI VA FII UN IMOBIL CARE VA SERVII LA NIMEMII

de alibaba la 14 noiembrie 2016 - 18:06

cladirea scolii a fost cerutra de delegatul satesc Chiorean sa i se dea sa o repare si sa acceseze un proiect european dar primaria nu vrut in ruptul capului sa o dea. Ciprian chiar a dorit sa faca ceva dar mereu i s-au pus bete in roate de la judet si Carei de la primarie. kovacs a vrut doar sa ia pamanturile satului si sa isi bata joc de oameni pentru ca nu il voteaza.

Lasati un comentariu