Noaptea minţii. Când limba română joacă feste necunoscătorilor sau cum este confundat Despărţământul ASTRA Carei cu conducerea de la Sibiu

• publicat la: 3 mai 2017
Noaptea minţii. Când limba română joacă feste necunoscătorilor sau cum este confundat Despărţământul ASTRA Carei cu conducerea de la Sibiu

Finul primarului Kovacs , plătit din banii  careienilor  deci şi al membrilor ASTRA Carei, preia într-un articol cu un limbaj suburban ( la care  un astrist nu se poate  coborî), fără să se informeze,  afirmaţiile preşedintei Comisiei juridice din CL Carei (avocat de profesie),  care îmi contestă calitatea de preşedinte fondator al Despărţământului Carei. De  fapt dânsa confundă Despărţământul cu Asociaţiunea.

Priviţi adresa depusă de Despărţământul ASTRA Carei în cursul săptămânii trecute şi vă minunaţi de interpretările unor necunoscători ai istoriei, legislaţiei şi limbii române.

ASTRA CAREI bust EMINESCU

În antet este specificat faptul că adresa aparţine Despărţământului Carei al ASTRA.  Despărţământul ASTRA Carei funcţionează după aceleaşi regulamente  ca celelalte  despărţăminte din ţară afiliate  la Asociaţiunea ASTRA Sibiu.

La ASTRA  filiala este denumită ,,Despărţământ,,   la fel ca la constituirea  sa din 1861. În semn de respect pentru meritele  ilustrelor  personalităţi care au dat viaţă acestei asociaţiuni culturale a fost păstrată această denumire de  ,,despărţământ,,.

Afirmaţia preşedintei comisiei juridice nu are temei legal…..,,autointitulat ”președinte fondator” al ASTRA Carei, care, în realitate, nu există ca și entitate juridică,,.

Este inadmisibil ca un preşedinte de Comisie juridică, singurul specialist în domeniul juridic din CL Carei, să nu citească materialele şedinţei , să nu se informeze înainte de a se lansa în afirmaţii  ca cele de mai sus. Cum să confunzi funcţia de  preşedinte fondator de despărţământ cu cea a  Asociaţiunii ce a luat naştere în anul 1861?  Sincer, de la un specialist în domeniul juridic am alte aşteptări mai ales că o parte a presei aservite  ia de bune afirmaţiile nereale, nu le mai verifică şi ajunge astfel să dezinformeze.

În mod normal, doar asociaţiile sau fundaţiile care solicită sprijin financiar trebuie să prezinte un set complet  de documente. Chiar şi aşa, ASTRA Carei a făcut dovada celor solicitate de comisia juridică.

DECIZIA ASTRA pentru Carei

De ce atunci discriminarea vădită pentru Despărţământul ASTRA Carei? Deranjează activităţile culturale ?

Despărţământul ASTRA Carei  s-a reactivat   la data de 26 septembrie 2014 prin hotărârea Comitetului Central de la Sibiu şi funcţionează pe baza statutului şi Regulamentului de funcţionare al ASTRA.

http://www.buletindecarei.ro/2014/09/astradespartamantul-carei-si-a-reluat-activitatea.html

Cu un program ce derivă din programul Asociaţiunii  ASTRA înfiinţată la 1861 , desfiinţată abuziv de regimul comunist între anii  1948 şi  1950, reactivată în februarie 1990,  Despărţământul ASTRA Carei  este prezent în viaţa comunităţii careiene şi are ca membrii de onoare personalităţi deosebite  din toate domeniile.

Despărţământul ASTRA Carei a trimis invitaţii către Primăria Carei şi CL Carei la fiecare dintre numeroasele sale activităţi chiar dacă acestea au fost declinate de fiecare dată. Toate activităţile  s-au realizat cu sprijinul membrilor astrişti. Deşi Festivalul de Datini şi obiceiuri de Crăciun este în acest an la a patra ediţie încă nimeni din primărie nu a onorat cu prezenţa ampla manifestare unde participă sute de colindători din tot judeţul sau din  cele înveciante.

Printre marile personalităţi care au făcut parte din despărţământul careian îi amintim pe directorul şcolar, publicist şi istoric Aurel Coza, pe prelatul papal Ludovic Vida, pe canonicul Gheorghe Mureşan, pe distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu, pe directorul de bancă Albina ,Ariu Stupariu şi mulţi alţii.

La Carei,  Despărțământul  ASTRA   ia ființă în data de 12 iulie 1923 după mai multe încercări zădărnicite din perioada anterioară anului 1920. Primul preşedinte a fost preotul canonic Gheorghe Mureșan, ca secretar pe Octavian Câmpianu, ca și casier pe Ludovic Vida, ca bibliotecar pe distinsul director-învățător Gheorghe Pteancu iar ca și controlor pe directorul de bancă Albina Ariu Stupariu.  În ziua de 4 noiembrie 1928, în cadrul Adunării Generale de la Sanislău se va vota o nouă conducere alcătuită din președinte profesorul Aurel Coza, vicepreședinte prim-pretorul dr. Ioan Gherman , secretar profesorul Augustin Ossian , casier părintele Vasile Terdic, bibliotecar institutor Ioan Cleja.

În cadrul  ASTRA , Aurel Coza a desfăşurat, alături de soţia sa, profesoara Augusta Coza (născută Pelle) președinta “Societăţii Femeilor Române” – sora părintelui Ioniţă Pelle – o foarte bogată şi susţinută activitate educativă în satele din împrejurimile Careiului, trezindu-le locuitorilor români de origine, conştiinţa naţională şi mândria de a fi români.

Activitatea ASTRA Carei în perioada interbelică a fost una bogată.  La  Astra  fiecare din aceste școli se deschidea și se închidea cu un festival. Pe timpul duratei cursurilor (în zilele de sărbători) mai aveau loc șezători culturale cu programe artistice. Cursurile s-au predat gratuit.

– În despărțământul de plasă al   ASTRA  din Carei condus de Aurel Coza au funcționat astfel de școli țărăneaști pentru țărani (bărbați) în anii 1934/35 și în 1936/37.”

– “La 13 octombrie 1934 s-a inaugurat școala din Căpleni. În Căpleni, învățătorul Ioan Silaghi, notarul Nicolaie Saitiș și preotul Vasile Șuta au imprimat locuitorilor  dragostea de carte, de cultură şi neam. La inaugurare au participat din Carei intelectuali în frunte cu vicarul Alexandru Gera, preotul ortodox Ignatie V. Borza, profesorul Aurel Coza, prim-pretorul dr. Ioan Gherman. Cuvântările ținute de aceștia au fost aplaudate cu entuziasm.” (“Hotarul”, octombrie 1934)

– “La 11 noiembrie 1934 ministrul Constantin Anghelescu a vizitat școlile din Sălaj și a fost impresionat de Liceul “Vasile Lucaciu” din Carei, exprimând laude directorului și corpului profesoral. A vizitat și școala din Căpleni și a fost mulțumit.” (ziarul local “Hotarul”, noiembrie 1934)

– “La 11 noiembrie 1934 s-a sărbătorit Ziua Unității Naționale prin conferințele profesorului Aurel Coza și prim-pretorului dr. Ioan Gherman urmate de un bogat program artistic.” (“Hotarul”, decembrie 1934)

“La Conferința “Astrei” ținută la Cluj în 1936, prezidată de prof. dr. Iuliu Moldovan, unde s-a adus în discuția președinților gruparea organizațiilor de pe frontieră, dl. Aurel Coza, entuziastul președinte al despărțământului Carei, a citit un raport detaliat asupra problemelor din plasa domniei sale și care așteaptă o grabnică rezolvare. Acest documentat raport a fost plin de sugestii pentru felul în care trebuie să se procedeze la studiul problemelor regiunii. Copia lui a fost trimisă tuturor organizațiilor de frontieră.”

La 24 aprilie 1927 apare, sub conducerea unui comitet, ziarul “Graiul Neamului” organde mediatizare a activităţilor ASTRA , director profesor Aurel Coza. Săptămânalul continua strădaniile gazetei “Neamul nostru” și se imprima în patru pagini.

Peste trei ani, “Graiul Neamului” este  redactat de Secția din Carei a “Asociației Generale a Profesorilor Secundari” și trece în grija profesorilor din Carei, directorul publicației râmânând însă tot profesorul Aurel Coza: “Mai trebuie să pomenim și activitatea prin gazeta săptămânală a Despărțămantului. De zece ani își duce viața gazeta “Graiul Neamului”, discutând toate chestiunile locale și apărând la nevoie interesele naționale față de cei care le-ar călca în picioare drepturile şi deminitatea românilor.

Astriştii careieni sunt mândri de înaintaşii lor, de exemplul oferit de aceştia în promovarea limbii,  literaturii şi culturii române  precum şi a spiritului de solidaritate a românilor  dar şi a respectului faţă de celelalte naţiuni conlocuitoare  aici  la graniţa de nord-vest a României.

 

http://www.buletindecarei.ro/2015/05/ips-andrei-andreicut-parintele-mitropolit-si-ps-iustin-sigheteanul-au-devenit-membrii-de-onoare-ai-despartamantului-astra-carei.html

Daniela Ciută,

preşedinte fondator al Despărţământului ASTRA Carei

Lasati un comentariu