Să respectăm adevărul despre intenţiile de amplasare bust Mihai Eminescu în Carei

• publicat la: 4 mai 2017
Să respectăm adevărul despre intenţiile de amplasare bust Mihai Eminescu în Carei

La doi ani după prima solicitare de amplasare a bustului lui Mihai Eminescu  de către ASTRA, Despărţământul Carei a fost reintrodus proiectul cu acest subiect  la şedinţa CL din data de 3 mai 2017.

Din păcate  prezentarea cronologiei derulării intenţiilor de amplasare ale acestui bust de către primarul UAT Municipiul Carei a scăpat de sub control şi s-a abătut de la  realitate.

Documentele confirmă că prima iniţiativă a aparţinut ASTRA Carei  (februarie 2015) şi la fel şi cea de-a doua din cursul acestei luni.

Discuţia despre amplasare statuie Mihai Eminescu  dintre primar, fost  preşedinte Adrian Ştef şi sculptor Radu Ciobanu  a fost făcută publică la data de 3 mai 2017. Nu există niciun document care să ateste intenţia fostului preşedinte Ştef de amplasare bust Mihai Eminecu anterior datei de 24 februarie 2015.

Mai mult, la 6 luni după refuzul amplasării bustului lui Mihai Eminescu la Carei( 24 februarie 2015) a apărut un articol interviu al primarului Kovacs, acordat cotidianului  judeţean Gazeta de Nord Vest  în care nu se face nici o menţiune despre  discuţiile cu grupul amintit ci doar  se acuză opoziţia sa careieană din mediul politic.

Greu de crezut că dacă exista intenţia de a amplasa o statuie aceasta să nu fie făcută publică dar mai greu de crezut e faptul că dacă un primar vrea cu adevărat să execute un bust   să aştepte ani de zile pentru a pune în practică intenţia. Metoda este una deja brevetată la Carei. Comisiile sunt supapa de scăpare şi de amânare a punerii în practică a unor iniţiative nedorite de primărie. Nici vorbă de finanţare  bust de către primărie după cum reiese din ultimele rânduri ale articolului. Nici o referire la şedinţa din 24 februarie 2015 al cărui Proces Verbal există la arhive şi la fel înregistrarea video.

Citiţi articolul apărut la data de 17 septembrie 2015 la 6 luni de la iniţiativa ASTRA  Carei. Nimic despre  discuţii cu Radu Ciobanu sau Adrian Ştef în articolul politizat.

,,,

Primarul Eugen Kovacs a luat poziţie în privinţa acuzaţiilor că ar fi împotriva amplasării unui bust al poetului naţional Mihai Eminescu în centrul municipiului Carei. Edilul şef spune că nu se opune absolut deloc unui asemenea demers. Însă, fiind vorba de poetul naţional Mihai Eminescu, nu trebuie adoptată o decizie pripită. Un comitet de iniţiativă, format din intelectuali români din Carei, lipsit de influenţe politice, ar trebui să decidă un amplasament, să decidă dacă se doreşte un simplu bust sau o statuie, să lanseze un concurs de idei adresat artiştilor plastici şi să aleagă forma finală a monumentului.

Atacuri politice în scop electoral
În ultima perioadă, primarul Eugen Kovacs a fost acuzat frecvent de liberali că ar fi şovin, iar din acest motiv se opune amplasării unui bust al poetului Mihai Eminescu în municipiul Carei. Primarul Kovacs dezminte aceste acuzaţii, pe care le cataloghează drept absurde. “Nu sunt împotriva amplasării unui bust al lui Eminescu în Carei, cum mă tot acuză liberalii. Cu atât mai mult, nu mă consider nici şovin. Însă sunt de părere că nu trebuie să ne grăbim cu amplasarea acestor busturi sau chiar statui prin municipiu. De asemenea, nu sunt de acord ca amplasarea de busturi şi statui să devină obiectul unor atacuri politice, în scop electoral. Asemenea decizii trebuie luate după consultări serioase şi analize temeinice”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.

Comitet de iniţiativă format din intelectuali
Edilul şef al Careiului consideră că ar trebui urmată o procedură foarte clară în acest caz. “După părerea mea, intelectualii români din Carei ar trebui să constituie un comitet de iniţiativă în vederea amplasării unui bust sau chiar a unei statui a poetului naţional Mihai Eminescu. Acest comitet ar trebui să fie scutit de influenţe politice. Intelectualii din acest grup ar trebui să propună un amplasament adecvat. Eminescu nu poate fi înghesuit undeva, lângă o altă statuie sau chiar în spatele ei. Trebuie să găsim un loc special pentru el, un loc cu vizibilitate. Apoi, trebuie decis dacă se vrea un bust sau o statuie. Consider totuşi că Eminescu ar merita o statuie mai deosebită, modernă, nu doar un simplu bust. După ce se adoptă o decizie în acest sens, ar trebui lansat un concurs de idei adresat artiştilor plastici, pentru a putea alege cea mai bună variantă. Apoi, trebuie să vedem cine şi din ce fonduri finanţează realizarea bustului sau a statuii”, ne-a declarat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.

Bogdan Tulbure , gazetanord-vest.ro

Buletin de Carei

PS

Cu metoda concurs de idei şi comisii pentru un simplu bust  amplasarea se  prelungeşte cu 2 ani de zile, un exemplu în acest sens fiind cel de la Primăria Oradea unde sculptorul Radu Ciobanu a câştigat concursul pentru  realizarea statuii  lui Ionel Brătianu.

Lasati un comentariu