Pregătirea Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018

• publicat la: 6 iunie 2017
Pregătirea Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018

În perioada 1-3 iunie 2017 s-a desfăşurat la Dublin prima etapă a pregătirii Întâlnirii Mondiale a Familiilor ce va avea loc în august 2018 în capitala Irlandei. Pe 1 iunie a avut loc o conferinţă dedicată familiei în contextul promovării, aprofundării şi aplicării „Amoris Laetitia”.
După rugăciunea de dimineaţă a urmat salutul arhiepiscopului Diarmuid Martin, arhiepiscopul de Dublin şi Preşedintele Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018.
Cardinalul Kevin Farrell, Prefectul Dicasterului pentru laici, familie şi viaţă, le-a vorbit delegaţiilor diferitelor conferinţe episcopale despre importanţa mărturiei familiei creştine astăzi, despre legătură dintre pastoraţia familiei şi comunitatea parohială, despre prioritatea pregătirii pentru căsătorie, promovarea şi studiul documentului „Amoris Laetitia”, implicarea laicilor căsătoriţi în pregătirea pentru căsătorie, prezentarea viziunii creştine despre căsătorie la toate vârstele şi pregătirea pentru căsătorie ca şi numai o parte dintr-un drum mai lung de evanghelizare.
A urmat prezentarea programului dedicat căsătoriei şi vieţii de familie, program redactat după ani de studii şi implicarea preoţilor şi laicilor de către Conferinţa Episcopilor din Anglia şi Ţara Galilor. Acest program a fost prezentat de Episcopul Peter Doyle precum şi de trei laice care au colaborat la dezvoltarea proiectului.
Punctul central al acestui program se referă la 7 etape ale însoţirii spirituale a cuplurilor care se căsătoresc pornind de la întâmpinarea de început cu ascultare şi discernământ, continuând cu întâmpinarea în parohie, un curs de pregătire în parohie, aprofundarea relaţiei cu parohia prin conversaţii şi cateheze oportune biblice şi spirituale, pregătirea pentru celebrarea propriu-zisă a căsătoriei, celebrarea căsătoriei şi culminând cu viaţa cuplului căsătorit care implică atât bucurii cât şi momente mai dificile.
Grupurile de discuţii au plecat de la situaţia actuală din diferitele ţări cu privire la pastoraţia familiei, continuând cu oportunităţile şi speranţele pentru viitor, subliniindu-se importanţa limbajului cât mai accesibil tuturor, implicarea laicilor alături de preoţi în pastoraţia familiei, responsabilitatea comunităţii parohiale cu privire la pregătirea căsătoriei.
În cadrul plenarei toate grupurile organizate pe diferite limbi au avut posibilitatea să expună concluziile.
Episcopul Denis Nulty din Irlanda a prezentat concluziile conferinţei.
Părintele Timothy Bartlett, Secretarul general al Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018 împreună cu echipa sa au prezentat programul „Să vorbim despre familie, să fim familie”, programul care va cuprinde o parte dedicată studiourilor de televiziune cu dezbateri, o parte dedicată desenelor animate pentru copii, o parte dedicată evenimentelor live, precum şi alte posibilităţi media. În Irlanda şi speră că şi în celelalte ţări vor fi utile unui program catehetic care va începe în septembrie şi va pregăti Întâlnirea Mondială din august 2018.
Noul site dedicat marelui eveniment de anul viitor a fost prezentat de Teresa Menendez iar aspectele organizatorice legat de evenimentul următor a fost prezentat de Anne Griffin, managerul general al întâlnirii.
Ziua de 1 iunie s-a încheiat cu liturghia euharistică în care s-a adus mulţumire Domnului pentru lucrările din această zi.
În prima zi a conferinţei un moment foarte important a fost lansarea imnului Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018, „O bucurie pentru întreg pământul” compus de Efrem Feeley. Imnul a fost prezentat de părintele Timothy Bartlett, iar compozitorul împreună cu soţia sa a fost felicitat de Cardinalul Farrell şi de Arhiepiscopul Martin.
Pe 2 iunie a avut loc vizitarea principalelor locaţii unde vor avea loc evenimentele Întâlnirii Mondiale a Familiilor precum şi o Sf. Liturghie în biserica Colegiului Newman.
Sâmbăta 3 iunie când în Irlanda se sărbătoreşte Sf. Kevin s-a vizitat vechea Mănăstire de la Glendalaugh.
Ca şi delegaţi din partea Bisericii Romano Catolice din România au fost prezenţi, pr. Felician Tiba responsabil cu pastoraţia familiilor în dieceza de Iaşi şi pr. Fabian Măriuţ responsabil cu Pastoraţia Familiilor în Arhidieceza de Bucureşti.

Din partea Bisericii Greco Catolice din România au participat pr. Mihai Tegzeş şi pr. Mihai Vătămănelu OFMConv., responsabili cu pastoraţia familiilor în Eparhia de Oradea.

.
Departamentul pentru Pastoraţia Familiilor Oradea

Lasati un comentariu