Sfaturi pe timp de caniculă

• publicat la: 28 iunie 2017
Sfaturi pe timp de caniculă

Direcţia de sănătate publică  Satu Mare a remis Buletin de Carei un comunicat referitor la modul de protejare a populaţiei în acestă perioadă de vară toridă.

În perioada de caniculă, în cel mai mare pericol sunt copiii, persoanele în vârstă, cei cu boli cardiovasculare, femeile gravide. Recomandările medicale pentru prevenirea stărilor de rău sau îmbolnăvirilor cauzate de caniculă sunt următoarele:

– Purtaţi îmbrăcăminte uşoară, subţire, de culoare deschisă, din ţesături naturale, pălărie, ochelari de soare.

– Puteţi înfăşura în jurul încheieturii mâinii material textil (batistă, cârpă, tifon) umezit cu apă rece.

– Beţi multe lichide: apă minerală, ceai, 2-3 litri pe zi. Este foarte important să asiguraţi aportul de lichide şi la copii, altfel se deshidratează. Duceţi apă cu dumneavoastră la orice deplasare.

– Încăperile pot fi menţinute la temperaturi acceptabile dacă în timpul zilei (între ora 9 şi 21) ţineţi geamurile închise, protejate cu perdele, iar în rest lăsaţi geamurile deschise pentru aerisire.

– Între orele 12-16, evitaţi să staţi la soare. Deplasările, călătoriile, grădinăritul, sportul, joaca etc. organizaţi în afara acestei perioade a zilei. Nu porniţi la drum lung în vehicule fără climatizare. Nu lăsaţi niciodată copiii în interiorul autovehiculelor parcate la soare!

– Nu faceţi plajă între orele 12-16: radiaţiile nocive UV atunci sunt cele mai puternice. Chiar şi în rest, protejaţi-vă cu loţiuni de protecţie UV. Expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete este factor de risc pentru insolaţie, arsuri, iar în timp pentru apariţia cancerului de piele. Pentru copiii foarte mici, semiumbra-umbra este potrivită. Nu intraţi în bazin cu corpul încălzit la soare, şi dacă aţi mâncat, aşteptaţi 1-2 ore înainte să mergeţi în bazin. Evitaţi scăldatul în ape dulci naturale, căci pot fi contaminate cu urina rozătoarelor şi comportă riscul îmbolnăvirii de leptospiroză.

– Evitaţi efectuarea eforturilor fizice susţinute în perioada cea mai caldă a zilei. Muncile agricole, din şantierele de construcţii, construcţii de drumuri etc. trebuie organizate dimineaţa şi seara – la fel şi muncile din halele industriale unde nu se poate asigura microclimat corespunzător.

– Pentru confortul Dvs. şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

– faceţi duşuri frecvente, cu apă la temperatură moderată

– evitaţi consumul de mâncăruri grase, băuturi alcoolice, exces de cafea

– ţineţi alimentele în frigider, refierbeţi mâncarea gătită cu o zi înainte.

Evitaţi locurile aglomerate, neventilate, unde, în condiţii de temperaturi ridicate, poate apărea starea de rău sau chiar decompensarea bolilor cardiovasculare. Dacă vă resimţiţi în urma expunerii la căldură, încetaţi orice activitate fizică pentru câteva ore şi odihniţi-vă într-un loc mai răcoros. În cazul manifestărilor cauzate de caniculă, se recomandă consult medical.

Comunicaţi zilnic cu persoanele în vârstă din rudenie, din vecin, să le puteţi ajuta să treacă mai uşor peste zilele de caniculă.

Lasati un comentariu