Scrisoarea unui investitor care nu este bine primit în comuna sa natală de edil

• publicat la: 12 iulie 2018
Scrisoarea unui investitor care nu este bine primit în comuna sa natală de edil

Am primit spre publicare mesajul unui tânăr plecat din Cămin, o comuna de lângă Carei, în Germania pentru un câştig mai bun în meseria sa. După 5 ani doreşte să se reîntoarcă în localitatea sa natală şi să investească , să deschidă un atelier de reparaţii auto, să asigure câteva locuri de muncă, să contribuie la bugetul local şi să se bucure de marea sa familie. Tot ce a câştigat în Germania a investit în comuna sa natală. Investiţia şi reîntoarcerea fiului satului nu este însă bine văzută de conducerea  administrativă a comunei care îl şicanează mereu spune tânărul.  Atelierul este ridicat dar lui  personal i se cere PUD pentru a i se acorda autorizaţia, nu şi altora se specifică. Contactat telefonic, primarul Suto Imre afirmă că dosarul pentru aprobarea investiţiei trebuie să conţină toate cele cerute de lege şi că mai există un atelier de reparaţii auto în comună care a realizat Planul Urbanistic de detaliu pentru a obţine autorizaţia de la primărie…,,numai probleme am avut cu Marius, ba cu iluminatul, ba cu balta de la capătul satului, cu construcţia …,,.

Vă redăm în continuare scrisoarea tânărului din Cămin care doreşte să se reîntoarcă în comuna sa natală şi să contribuie la dezvoltarea ei.

                                                                         Către

                                                           Redacţia Buletin de Carei

 

Subsemnatul Marius Filip,  cu  domiciliul în comuna Cămin  Jud.Satu Mare  doresc să vă aduc la cunoştinţă următoarele fapte ce se petrec în localitatea mea natală  şi  care nu se mai pot tolera.

Sunt plecat împreuna cu soţia în Germania de 5 ani de zile şi din banii câştigaţi prin muncă cinstită am investit în comuna natală cu gândul că ne vom întoarce acasă.  Am construit un imobil  în intravilanul localităţii, pe terenul  propriu, cu scopul de a deschide un atelier auto.

În timp ce construiam atelierul am avut în stradă foarte multe materiale de construcţii. Ca să  nu am surprize în timpul construcţiei am decis ca  împreună cu vecinii  să depunem o adresă la primăria Cămin prin  care să cerem un corp de iluminat stradal fiindcă la adresa construcţiei  nu aveam lumină şi nici în acea parte de stradă.  Nu numai că nu am primit răspuns la cererea din 13.12.2016 dar a trebuit să fac cerere la Prefectură pentru a semnala toate problemele.

Am primit de la Prefectură răspuns  şi a fost pus acel corp de iluminat stradal mult aşteptat. Să vă spun cum. Au demontat de pe stâlpul vecin  becul şi l-au montat pe stâlpul cerut de noi. Numai că noi am cerut  un bec în plus nu unul luat de pe alt stâlp, în bătaie de joc.

L-am sunat pe primarul Suto Imre şi l-am întrebat de ce s-a demontat un bec funcţional pentru a se muta în alt loc când de fapt noi am cerut unul suplimentar.  Deranjat de întrebare acesta a răspuns… ,,AŞA AM VRUT EU!,,   D-nul primar m-a întrebat  cine sunt eu ca să cer un bec? Adică în calitate de plătitor de taxe şi impozite nu pot să solicit un bec stradal? Sunt un  cetăţean plătitor de taxe şi de impozite şi ca şi orice cetăţean român am şi  drepturi.

La a doua sesizare către Prefectură  unde am sesizat cum s-a procedat la asigurarea iluminatului stradal în Cămin  am primit un răspuns foarte interesant !

Citez:Este adevărat că pe strada vecină există un corp de iluminat şi pe stâlpul intermediar dar dacă veti observa aceasta nu este model standard şi probabil nu aparţine primăriei!!!!! Cine plăteşte factura la acel corp de iluminat? NU vă supăraţi de expresie. A fost montat de către  extratereşti? Ca să vă informez corect, pe strada vecină sunt chiar 3 corpuri de iluminat stradal.

În data de 03.08.2017 primesc o înştiinţare (Nr.1361) de la primăria Cămin în care sunt somat să îndepărtez materialele de construcţii din stradă deoarece se află pe  domeniul public. Zis şi făcut . Am dus de acolo materialele. Tatăl meu s-a deplasat  până la Primărie ca să vorbească cu primarului Suto Imre  dar în drumul său a observant numeroase alte situaţii în care material  de construcţie erau în faţa caselor unde aveau loc lucrări, materiale ce se aflau de asemenea pe domeniul public. A semnalat acest aspect primarului care a revenit asupra somaţiei. Adică doar eu am primit somaţia deşi nu eram singurul în această situaţie.

Tot în aceeaşi zi (03.08.2017) am primit fără nicio  informare sau înştiinţare sau sezizare un proces  verbal de contravenţie (NR.1362)  în care am fost  amendat cu 10.000 lei pentru că am o fundaţie de casă betonată fără autorizaţie.!

AM la această fundaţie schiţă şi autorizaţie primită de la primăria Căpleni, fiindca la vremea  construcţiei fundaţiei  satul Cămin aparţinea de comuna Căpleni.

Au fost înmânate primarului actele pentru această fundaţie betonată şi l-am rugat să anuleze procesul verbal. Nu a vrut aşa că am ajuns în instanţă şi am câştigat procesul.

       D-nul primar a fost întrebat de o cunoştiinţă din ce motiv a primit Marius Filip amendă de 10.000 lei iar el ar fi  răspuns  ,,Cumva trebuie să-l opresc,,.  Adică el se foloseşte de funcţie pentru a  se război cu unii sau cu alţii?

În acea  perioadă eram în faza de construcţie cu atelierul auto pe care am vrut să îl deschid în anul 2018 la început. Un consătean a trimis un mesaj scris în decembrie 2017 prin care îmi spunea că   nu voi deschide o vreme bună acel atelier pentru că nu vrea primarul.

În anul 2017 am înfiinţat  un SRL  pentru servicii de reparaţii şi întreţinere maşini pentru ca odată cu terminarea construcţiei să pot începe efectiv activitatea. Încă nu eram gata cu construcţia dar deja am primit ameninţări indirecte şi directe de la D-nul primar Suto. Am crezut că până la terminarea construcţiei se va linişti. Dar din păcate nu a fost aşa.

Toate documentele necesare dezvoltării acestei investiţii au fost şi sunt  în bună regulă. Am depus dosarul  la primăria Cămin pentru solicitare autorizaţie Atelier auto. Nu primesc  această autorizatie de la D-nul primar Suto Imre si D-na secretara Sălăgean Melinda. Cu pretextul că în extrasul de carte funciară este trecut Anexă gospodarească şi cică trebuie să trecem  atelier. Secretara  Sălăgean Melinda ne-a declarat că dacă avem modificările finalizate atunci ne autorizează construcţia.

Ne-am informat din nou pe la comunele  vecine si chiar în  orasul Carei  despre această problemă şi despre încadrările necesare pentru a putea obţine autorizaţia. Cei întrebaţi, care au astfel de investiţii  au spus  că au autorizatie de funcţionare pentru anexă gospodarească. Am depus dosarul din nou la primăria Cămin cu modificările cerute adica din anexă gospodarească am trecut atelier auto. De această dată d-na secretara Sălăgean Melinda îmi cere să fac PUD (Plan urbanistic detaliat) deşi acest act nu a mai fost cerut altcuiva care are atelier auto în sat. Alte cheltuieli, timp şi stres pe care le consider ca  un abuz şi o discriminare fiindcă în comună mai există un atelier auto care este autorizat prin anexa gospodarească.

Vreau să vă spun că  de câte ori  părinţii mei au fost la Primăria comunei Cămin atât   primarul cât  le-au spus verde în faţă, fără jenă…,,NOI NU AVEM PROBLEME CU Dvs! NOI AVEM CE AVEM CU FIUL DVS CU Filip Marius,,.

Am depus din nou actele pentru PUD şi  cheltuiesc  în plus 13.000 de roni. Bani pe care nu cresc pe stradă şi nu curg la robinet. Deci am început de la zero  toate demersurile pentru o clădire existentă, construită deja.

Am sunat la Urbanism la  Satu Mare  şi am întrebat de ce se procedează aşa,  de ce nu am primit autorizatia pe anexa gospodarescă. Am primit  următorul raspuns…,,Dacă voi nu vă înţelegeţi…Nu am ce face! D-na secretară de la Cămin  cere!,,… Iar secretara de la primăria Cămin îmi spune că cei de la Satu Mare cer aşa ceva.

Deci oricine poate să primească autorizaţie pentru atelier auto pe anexă gospodărească doar Filip Marius din Cămin Nu.

Ţinând cont de faptul  că am investit o sumă foarte mare  de bani  pentru investiţia Atelier Auto în comuna Cămin , investiţie pe care nu o pot exploata deloc datorită piedicilor care mi se pun , am fost nevoit să mă împrumut pentru a plăti  actele cerute în mod special doar pentru mine de către primăria Cămin.

Vreau să vă informez că de  aproape  3 ani de zile, împreună  familia mea, trăim un adevărat coşmar, un stres continu, nu ne mai găsim  liniştea  când vedem câte abuzuri ni se fac , la ce presiuni, discriminări, dezinformări   şi răzbunări suntem  supuşi din partea primăriei Cămin.

Nu numai aceste şicanări au avut loc dar am să mai spun cu altă ocazie.

Oare pentru comuna Cămin nu este nevoie de o investiţie şi de familii tinere care să se întoarcă înapoi acasă din străinătate?

Cu respect,

Marius Filip

comentarii

de Gyuszi la 28 iulie 2018 - 12:39

Tot respectul pentru atelier.Nu-i ușor să construiești nici macar o casă dar un atelier.Si cum se lucrează în străinătate zi și noapte nu stie nimeni din tara.
L-aș trimite pe acest imbecil de primar sa lucreze o săptămână dincolo cred ca a doua zi ar fugi acasa.
Primar prost daca nu ar fii romanii din diaspora care contribuie la buget de unde ai avea salar.Bucurate ca mai vine un investitor pe la o comună uitată de soarta.

Lasati un comentariu