Centenar Carei. Careienii s-au mobilizat şi au ieşit cu steaguri tricolore

• publicat la: 2 decembrie 2018
Centenar Carei. Careienii s-au mobilizat şi au ieşit cu steaguri tricolore

O manifestare obişnuită unei Zile Naţionale a avut loc la Carei în Anul Centenar. Niciun steag cu sigla Centenarului nu a fost arborat alături de celelalte steaguri de primăria Carei. Doar careienii au fost cei care s-au mobilizat în număr mare şi au scos la vedere steagurile tricolore. A fost cea mai mare participare a societăţii civile la o manifestare dedicată Zilei Naţionale. Anul Centenar nu a lăsat indiferenţi careienii care au venit însoţiţi de copii în număr mare.

La Te Deum-ul oficiat în Anul Centenar al Marii Uniri, la Carei au fost prezenţi doar preoţii ortodocşi, cei greco-catolici nefiind chemaţi oficial pentru serviciul religios. Istoria însă nu lasă loc de interpretare, arhidiaconul greco-catolic Romulus Marchiş din Carei fiind conducătorul delegaţiei cu drept de vot ce a participat la Alba Iulia în 1918. Romulus Marchiş a fost ales şi ca preşedinte al Consiliului Naţional Român din zona Carei , fapt ce nu poate fi nicicum contestat. În acest context atitudinea primăriei ca organizator principal al manifestării Zilei Naţionale de la Carei din Anul Centenar este una nedemnă.

Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia a fost citită de Adrian Sabău iar despre semnificaţia momentului istoric sărbătorit a vorbit Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură. Primarul Kovacs nu a rostit niciun cuvânt. După mulţi ani de pauză, organizaţia UDMR Carei a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Român. Singura Asociaţie culturală care şi-a adus contribuţia la realizarea Marii Uniri din 1918 a fost asociaţiunea ASTRA  dar înaintea ei s-au înghesuit să depună coroane de flori partidele politice. Din partea asociaţiunii ASTRA Carei despărţământul Aurel Coza a recitat o poezie Marcel Ursan din Ianculeşti.

Un moment coregrafic cu flamuri tricolore a pregătit Raluca Păvăluc de la Centrul Cultural iar prof.Vlad Paşca a pregătit un mănunchi de cântece şi poezii patriotice. Un grup de moţi din satul Ianculeşti  au venit cu tulnicele la manifestarea de la Monumentul Ostaşului Român.

La final nu s-a dansat Hora Unirii.

GALERIE FOTO

LA MULŢI ANI ROMÂNIA!

Lasati un comentariu