Incredibil dar adevărat! Opinia unui artist sătmărean la adresa românilor careieni

• publicat la: 30 decembrie 2018
Incredibil dar adevărat! Opinia unui artist sătmărean la adresa românilor careieni

Pe pagina de Facebook a Buletin de Carei a apărut  un comentariu ofensator si insultător la adresa românilor din Carei tocmai din partea cui nu ne-am fi aşteptat şi anume un artist care beneficiază de expoziţii realizate de Primăria Carei sau Centrul Judeţean de Creaţie sau Consiliul Judeţean sau Primăria Satu Mare.

Nu este primul comentariu insultător şi agresiv la adresa românilor careieni  consideraţi a fi colonişti dar când vine din partea unui artist care creează minunăţii pentru publicul larg, indiferent de naţionalitate, atunci rămânem cu un gust amar.

Comentariul a apărut la articolul în care am semnalat că Primăria Carei a dat jos plăcile oficiale cu tricolor de pe faţadă şi le-a înlocuit cu unele negre, fără tricolor.

Tot în acel articol specificam faptul că românii nu beneficiază de tratament egal cu celelalate naţionalităţi din oraş din moment ce în Sala Festivă a Primăriei Carei apare doar chipul unui poet maghiar şi a iubitei acestuia dar lipsesc cu desăvârşire personalităţi româneşti, unele de talie europeană.

Regretăm şi acum mizerabila discriminare promovată de conducerea municipiului Carei precum şi atitudinea manifestată faţă de tot ce aparţine de cultura românească.

Este însă de neînţeles o astfel de reacţie din partea unei persoane care beneficiază de ajutorul instituţiilor de stat din România şi care are cunoscuţi  specializaţi în istoria multimilenară a poporului român.

Domnule Vasile, sculptaţi mult mai frumos decât vă exprimaţi la adresa românilor aşa că nu ar fi mai înţelept să rămâneţi doar la partea frumoasă ce presupune actul artistic? Sau dacă tot doriţi să vă implicaţi în viaţa cetăţii nu ar fi mai frumos să militaţi pentru respect reciproc şi pentru tratament NEDISCRIMINATORIU la adresa careienilor care sunt contribuabili? Vă deranjează că informăm sau că existăm?

Vă aducem la cunoştinţă că nu pe teritoriul României a fost paşalîc turcesc şi în Carei primul tipograf care a tipărit abecedare româneşti a fost un român numit Ştefan Pop, în 1754. Deci cu mai mult de 100 de ani în urmă. În datele istorice ale Gimnaziului Piariştilor se specifică faptul că în anul 1738, majoritatea elevilor au fost ruteni şi români.  Până şi garda de corp a grofilor maghiarizaţi era formată din haiduci români autohtoni care primeau comenzile doar în limba română.

Buletin de Carei va continua să informeze corect şi în viitor şi să militeze pentru drepturi egale pentru toţi locuitorii Careiului.

A fi român păstor consideraţi a fi ceva nedemn? Dvs scrieţi pe pagina dvs în limba maghiară şi nu am citit ca cineva să vă fi tras de urechi pentru acest fapt…Noi, cei care suntem careieni români din moşi strămoşi nu avem dreptul să ne iubin ţara şi neamul şi să cerem respect şi drepturi egale…culmea, în ţara noastră? Pentru o minimă informare a dvs, noi nu am venit aici de niciunde, noi aici ne-am născut  şi aici trăim împreună cu întreaga natură şi cu toate celelalte naţionalităţi. Trăim în bună înţelegere cu toţii mai puţin cu cei care se consideră rasa superioară şi ne insultă şi ne jignesc mereu din motive doar de ei înţelese. Lecţia toleranţei nu cred că e aşa de greu de învăţat.  Învăţaţi să trăiţi în bună pace cu toţi cei din jurul dvs şi să respectaţi fiecare naţionalitate.

Aţi dat like la opinia unui absolvent de UBB care consideră românii din Carei colonişti….chiar aşa?

Cu total regret pentru gestul dvs….dar cu speranţe pentru un viitor în bună înţelegere şi respect.

Să aveţi parte de un AN NOU FERICIT!

 

 

comentarii

de Ernest la 30 decembrie 2018 - 18:23

E foarte frumos limbajul lui koter, pacat ca l-ati facut artist, daca il faceati taran ati fi jignit taranul, daca l-ati fi facut dobitoc ati fi jignit dobitocul, da asa facandu-l artist ati jignit artistii, rusine, kotere, cu asa limbaj, si aceia din Mongolia vorbesc mai frumos decat tine, apropo de unde vii?

de un io(n) la 13 februarie 2019 - 18:01

Nu va mirati, dimpotriva! Pentru ca, de fapt, germanicul „KOTER” inseamna „javra”, las etc. Iar de la o asemenea „calitate” umana, ce ati putea astepta?

de un io(n) la 13 februarie 2019 - 18:23

Nu e incredibil, e comic! Parafrazand „hotul striga „hotii!”, avem cazul Javra (Koter) striga „javre”! Adica Vasile Javra, fiindca in germana Koter = javra -https://ro.bab.la/dictionar/germana-engleza/koeter – cu numele ungarizat „Koter”, fara umlaut, doar cu accentul grafic pe „o”, cu stramosi de prin Suabia, pripasiti dupa 1712 in Satmar, ungarist declarat, ii considera „javre” pe romanii din Carei! Adica ai lui pot veni din Suabia (Germania) in Romania, dar romanii nu pot veni din Albania in Romania, sau, mai ales din Romania in Romania!!? Ce spui, Franz? Pai atunci ungurii de ce pot veni din Asia in Europa?

Lasati un comentariu