Viktor Orban a rămas ancorat în perioada dualismului austro-ungar. Transilvania pământ românesc

• publicat la: 8 mai 2020
Viktor Orban a rămas ancorat în perioada dualismului austro-ungar. Transilvania pământ românesc

O postare a premierului maghiar de acum câteva zile arăta o hartă a unei  Ungarii cu Transilvania, Slovacia și Croaţia în componența sa. Premierul Vikor Orban nu este la prima sa …,,gafă,,  de acest gen.  Să fie vorba despre faptul că a rămas ancorat în perioada dualismului austro-ungar?

Ungaria este singura țară din Europa care are înalți demnitari ce provoacă statele vecine prezentând granițe din perioada imperiului  austro-ungar și niciodată din perioada în care  era pașalîc turcesc…În 1526 a avut loc celebra bătălie de la Mohacs, în care forțele Regatului Ungariei, conduse de arhiepiscopul Pál Tomori și de regele Ludovic al II-lea (în vârstă de 20 de ani), au fost nimicite de sultanul Suleiman Magnificul. Ungaria a fost transformată în pașalâc turcesc și avea să rămână așa până la 1699 când, în urma tratatului de la Karlowitz, avea să intre în componența Imperiului Habsburgic.

Reacția președintelui Croației la prezentarea globului cu harta unei Ungarii din Imperiul Habsburgic.

În ce privește harta/ globul care arată o Ungarie hipertrofiată, altfel, în istoria recentă, un stat prietenos, iată mesajul meu pentru a încuraja studenții croați înainte de absolvire: Croația este un stat și o națiune europeană modernă. Dulapurile și arhivele noastre conțin numeroase cărți și hărți istorice care arată patria noastră mult mai mare decât este azi. Dulapul celor mai multe țări europene ascunde un conținut similiar. Nu le ”distribui” și nu le posta pe Facebook. Nu sunt relevante și realizabile azi și, mai important, ele îi irită la nesfârșit pe vecinii noștri.

 De fiecare dată suntem uimiți de hărțile „istorice” care, ca un fetiș întunecat, apar previzibil pe paginile unor „lideri” din vecinătatea noastră. Acestea sunt provocările celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulapuri. Învață din istorie, dar privește spre viitor, a scris Zoran Milanović pe contul personal de Facebook. 
.
A reacționat  și președintele Sloveniei

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, a condamnat, astăzi, postarea lui Viktor Orban. ”Este de înțeles și corect faptul că postările recurente a unor hărți care pot fi percepute ca expresia unor revendicări teritoriale sunt tratate cu atitudini de respingere și îngrijorare de publicul democratic, inclusiv de către mine, în calitate de președinte al republicii”, a declarat preşedintele Borut Pahor.

Stimate Viktor Orban, populația majoritară din Transilvania a fost, este și va fi românească deci Transilvania este pământ românesc.

comentarii

de felicia t anlauf la 8 mai 2020 - 20:48

Nu am cuvinte.Nu stau acasa dar sper s-a nu se intimple.Trebuie s-a alegeti la conducere adevarati romini care isi iubesc tara si neamul.Mama mea rominca cu radacini adinci linga Satmar la 14 ani nu scria nu citea romineste.Mai vreti acele timpuri.NU cred.Stati safe Dumnezeu cu voi.

de Lazlau la 9 mai 2020 - 14:50

Un complexat acest individ, la fel ca toti ungurii de dincolo si de aici, carora le curg balele dupa erdely, pai bai complex retard, dupa logica ta patologica, voi trebuie sa platiti dacilor, a se citi români, chirie de când ati luat cu japca Panonia, daca facem un calcul, dati dracu faliment si mergeti in mongolia.

de Septico la 10 mai 2020 - 18:27

Asta cel mai important cand virusul distruge tot.

Raspunsuri

Lasati un comentariu