Desant de oficiali din Ungaria la Satu Mare. Niciun român nu a făcut parte din grupul de primire

• publicat la: 26 februarie 2021
Desant de oficiali din Ungaria la Satu Mare. Niciun român nu a făcut  parte din grupul de primire

Vineri, 26 februarie, a avut loc la Satu Mare o masă rotundă în cadrul căreia Palkovics László, ministrul Inovării și Tehnologiei din Ungaria, s-a întâlnit cu reprezentanții administrației publice județene.

Principala temă a întâlnirii a fost dezvoltarea comună transfrontalieră a județelor Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, respectiv modernizarea infrastructurii transfrontaliere dintre România și Ungaria.

Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a declarat în cadrul întâlnirii: ”Necesitatea unei autostrăzi între România și Ungaria, care să atingă și județul Satu Mare, a fost formulată de mai bine de 20 de ani. Între timp, autostrada M3 a ajuns până în Mátészalka, au fost lansate achizițiile publice și pentru a doua secțiune a autostrăzii M49 între Mátészalka și Csengersima, în timp ce experții din guvernele României și Ungariei au început negocierile privind dezvoltarea transportului dintre cele două țări. Conform situației actuale, autostrada M49 va trece frontiera pe linia Csenger-Oar și va face legătura cu Autostrada Nordului, Satu Mare-Suceava. Aici va fi construit un nou punct de trecere a frontierei între comuna Oar din județul Satu Mare și orașul Csenger din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria). Acest proiect reprezintă una dintre cele mai importante investiții, atât pentru județ, cât și pentru întreaga regiune, deoarece va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economică și turistică a regiunii.”

Ministrul Palkovics László a fost însoțit la Satu Mare de secretarul de stat adjunct Nagy Balázs, deputații Simon Miklós, Tilki Attila și Kovács Sándor, primarul orașului Nyíregyháza, Kovács Ferenc, respectiv de Seszták Oszkár, deputat-reprezentant al județului Szabolcs-Szatmár-Bereg și Kiss András, consilier. Reprezentanții părții maghiare au fost primiți de Pataki Csaba și Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, repectiv de  către deputații Magyar Lóránd și Nagy Szabolcs și senatorul Turos Lóránd.

Parlamentarii sătmăreni au subliniat că una dintre cele mai importante misiuni este ca, după mulți ani de așteptare, să se facă progrese vizibile în finalizarea trecerilor temporare de frontieră între cele două țări. Între județul Satu Mare și județul Szabolcs-Szatmár-Bereg există, în prezent, trei astfel de puncte a căror permanentizare ar facilita în mod semnificativ tranzitul dintre cele două regiuni.

În același timp, conectarea autostrăzilor celor două țări va fi facilitată de trecerea de frontieră planificată între Oar și Csenger, iar trecerile de frontieră Peleș-Zajta, Bercu-Garboc, Horea-Ömböly ar elibera tranzitul supraîncărcat al punctelor Petea–Csengersima și Urziceni–Vállaj. Înainte de izbucnirea pandemiei, acestea au fost puncte de trecere temporare. Din punct de vedere infrastructural, drumurile din zonă au fost reabilitate, însă mai sunt necesare și alte modernizări pentru ca ele să poată funcționa ca o punte permanentă de trecere a frontierei.

„Ungaria și-ar asuma construcția și exploatarea infrastructurii de control la frontieră, fapt confirmat la București de Szijjártó Péter, ministrul de Externe al Ungariei. Demersul lucrărilor depinde acum în totalitate de partea română, deoarece cele două regiuni sunt atât de strâns legate între ele, încât nu putem avea alt scop decât progresul și succesul comun”, a declarat deputatul Nagy Szabolcs.

După această întâlnire, Palkovics László a avut o întrevedere cu Schönberger Jenő, episcopul romano-catolic de Satu Mare, apoi a vizitat varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, șantierul celui de-al treilea pod peste Someș și Parcul Industrial din Oar.

Acesta este comunicatul oficial al Consiliului Județean Satu Mare. Niciun român nu a făcut  parte din grupul de primire al delegației străine în județul cu peste 60% populație românească. Oficialii din Ungaria au alergie la români sau președintele CJ, primarul de Satu Mare și parlamentarii sătmăreni? Ne aflăm totuși pe pământ românesc și vorbim și despre investiții susținute cu bani românești.

comentarii

de GIGEL la 26 februarie 2021 - 21:39

si cine este de vina ca nau iesit romanasi la vot

de Buletin de Carei la 26 februarie 2021 - 22:55

Amice, nu manipula opinia publica. Indiferent cine este presedinte ales la CJ trebuie sa respecte țara din care face parte și pe care o reprezintă! Aici este ROMÂNIA și demnitarii de la UDMR beneficiază de venituri de la statul român. Tu când primești acasă musafiri le interzici copiilor tăi să fie de față în loc să îi ții pe lângă tine și să te lauzi cu ei?

Lasati un comentariu