Personalități careiene. Prof. Univ. dr.Cornel Toader la 93 de ani de la nașterea sa

• publicat la: 7 februarie 2021
Personalități careiene. Prof. Univ. dr.Cornel Toader la 93 de ani de la nașterea sa

Am marcat la data de 6 februarie 2021 trecerea a 93 de ani  de la nașterea unuia dintre cei mai străluciții  exponenți ai şcolii careiene, prof. univ. dr. Cornel Toader.  S-a născut la Carei, sat Ianculești, la data de 6 februarie 1928.  A fost elev al Liceului „Vasile Lucaciu” Carei pe care l-a absolvit ca premiant în 1946. 

Între ani 1946-1952 face studii strălucite la Facultatea de medicină din Cluj, pe care le finalizează ca şef de promoţie. Încă student student fiind, în 1947, a primit Diploma de Onoare a Universităţii „Regele Ferdinand” din Cluj.

A fost repartizat ca asistent la Clinica I Chirurgicală din Cluj. În vacanţe a lucrat în colectivul ştiinţific al academicianului Grigore Benetto care efectua cercetări de fiziologia muncii minerilor şi metalurgiştilor, publicate, în colaborare cu P. Derevenco, Gh. Donovan, E. Rosenfield, V. Vasilescu, de Academia RPR, în perioada 1951-1952. A fost un bun profesionist, remarcându-se  în patologia biliară, domeniu în care şi-a elaborat lucrarea de doctorat în ştiinţe medicale.

Examenul de doctorat l-a dat la Iaşi cu lucrarea „Cercetări asupra bazelor fiziopatologiceale afecţiunilor biliare. Cercetări clinice şi experimentale”. A fost printre pionierii utilizării metodelor moderne de investigaţie întraoperatorie a căilor biliare, colagiografia intraoperatorie, radio-manometria de rutină. Este inventatorul unui aparat de manometrie biliară intraoperatorie pentru măsurarea presiunilor din căile biliare. A fost primul chirurg care a efectuat la Cluj operaţii pe Papilla Vateri şi Sfincterul Oddi (Sfincterotomii oddiene), numărându-se printre primii specialişti din ţară care au realizat astfel de intervenţii chirurgicale.

În urma parcurgerii cursului de specializare în chirurgia cardio-vasculară la centrul de Chirurgie Cardio-vasculară Fundeni din Bucureşti (1960-1961), a realizat la Cluj primele operaţii pe cord deschis. A introdus la Cluj chirurgia reconstructivă arterială, efectuând proteze vasculare, bypass-uri, transplant de vene.

Împreună cu profesorii Dumitru Rădulescu şi Ion Zăgreanu a introdus în Clinica Medicală I cateterismul cardiac şi angiografia selectivă renală prin puncţia arterei femurale, în diagnosticul hipertensiunii arteriale, prin stenoza arterei renale.

A urcat toate treptele ierarhiei didactice universitare ajungând profesor titular şi şef de catedră în 1970. A fost profesor universitar la Universitatea de Medicină din Hannover (1980). A fost decan al Facultăţii de Medicină din Cluj între anii 1968-1969 şi 1971-1976.

Într-o confesiune extrasă din al doilea volum Elite Clujene Contemporane,  reputatul chirurg mărturiseşte evaluativ: „Am creat o nouă şcoală de chirurgie la Cluj, la care s-au format sau perfecţionat mulţi chirurgi, o serie, respectiv 7 au ajuns profesori şi şefi de clinici chirurgicale în Cluj: Funariu (Chirurgie I), Cazacu (Chirurgie 4), Părăianu (Chirurgie infantilă), Turdeanu (Chirurgie V), Acalovschi (Chirurgie III – anestezie – Terapie intensivă), Vlad (Chirurgie III) şi în Germania priv. Docent Christian Toader (Wuppertal), Ambrus M. (St. Anna – Stift Löningen). De asemenea, printre discipolii mei se numără şi chirurgi cu cabinete de succes în străinătate: St. Strauss (Köln), M. Cioroiu (New Jork), A. Dutkon (Essen), care este şi un poet genial. Alţii au dobîndit de la mine pregătirea chirurgicală de bază. Printre ei dr. Şerban Brădişteanu (Bucureşti), realizatorul primului transplant de cord din România, sau dr. Wolf, ginecolog din Köln ş.a.”

Prof. Univ. Cornel Toader a fost ales membru al Academiei de Chirurgie din Paris, fiind până la ora actuală singurul medic din centrul universitar clujean care a fost vreodată ales în această instituţie de mare prestigiu şi autoritate internaţională.

A trecut la cele veșnice la data de 30 august 2019. Pentru o asemenea personalitate nu a fost deschisă Carte de Condoleanțe de Primăria Carei.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu