Se demolează fântâna în formă de cruce cu un singur braț din Centrul Civic Satu Mare

• publicat la: 3 februarie 2021
Se demolează fântâna în formă de cruce  cu un singur braț din Centrul Civic Satu Mare

Nu doar în municipiul Carei deranjează elementele românești ci și în municipiul Satu Mare. Ambele au la conducere primari de la UDMR. Aceeași firmă care face lucrările la proiectul de mobilitate din Carei se ocupă și de remodelarea Centrului Nou din Satu Mare.

Unul din elementele care se demolează acum este fântâna în formă de cruce cu un singur braț din Piata 25 Octombrie, construită în anii 70 după  proiectul arhitectului Nicolae Porumbescu.

Fântâna era placată pe jos cu marmura de Moneasa dar din cauză că nu a mai fost curățată de ani buni nu se mai observa.

Nicolae Porumbescu (n. 1919, București – d. 30 ianuarie 1999, Suceava) a fost o figură proeminentă a arhitecturii românești, autor al unui număr impresionant de clădiri civice și publice din perioada anilor 1960-1990.
Este fondatorul Școlii de arhitectură din Iași. Arhitectului Nicolae Porumbescu i se acorda Premiul Uniunii Arhitectilor 1985 pentru întreaga activitate profesională dar îndeosebi pentru contributia la realizarea ansamblului Noului Centru Civic din Satu Mare.
.
.
Opera lui a fost distrusă acum de conducerea Primăriei Satu Mare. Poate pentru a  nu rămâne niciun simbol românesc? La fel s-a procedat și cu Troița românească în septembrie 2018 când primăria Satu Mare a dat jos de pe soclu troița sfințită în 1991. Ulterior a fost repusă datorită numeroaselor proteste dar în noul plan de urbanism nu mai apare Troița românească, fapt ce denotă că deranjează conducerea municipiului.
.
Buletin de Carei
sursa Oana Păcurar

Lasati un comentariu