Un primar român din județul Satu Mare executat mediatic de presa de limbă maghiară

• publicat la: 18 aprilie 2021
Un primar român din județul Satu Mare executat mediatic de presa de limbă maghiară

Execuție mediatică a unui primar român din județul Satu Mare în presa de limbă maghiară și…de la tribuna Parlamentului României. Cică atribuirea numelui unei personalități românești unei școli din România este…antimaghiarism. Ceea ce ne duce cu gândul la afirmația consilierei UDMR din Carei, Venig Gabriella, care își motiva în 2015 refuzul amplasării unui bust al lui Mihai Eminescu la Carei prin faptul că acesta nu și-a adus contribuția la cultura locală. Noroc că între timp a aflat cine este Mihai Eminescu care are acum bust și la Carei.

https://www.mikoimre.ro/magyarellenes-huzasok-sora-szatmarpalfalvan/?fbclid=IwAR2cbwhc1_H_EOK_ZCjAkL8PmlqFpL_DGW7nBcs1YCLFu7FcgWfcQSFiwZ0

…..

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/magyarellenes-huzasok-sora-szatmarpalfalvan-n-az-ombodi-iskola-atkeresztelesevel-is-etnikai-konfliktust-szit-a-liberalis-polgarm?fbclid=IwAR0uo26gC1JibB6rSQt0QwtbALAWvaZncTiebUn9JsrpGd1CF9WUpKji5Fw

Szilagyi Levente, liderul local al formațiunii UDMR, care a pierdut alegerile de primar, vorbește despre , ATENȚIE,  ,,un proces de românizare  agresiv,, din partea primarului Zenoviu Bontea care cu  „experiența în serviciul de informații militare în spatele lui” nu este  un adversar ușor de învins. Cu alte cuvinte, primarul Bontea este un adversar pentru UDMR și un factor de românizare! În traducerea articolelor din presa maghiară, pe care le oferim la finalul articolului, veți găsi toate afirmațiile candidatului UDMR. Inclusiv cea prin care a fost refuzată trecerea unui Cămin Cultural sub patronajul bisericii reformate.

Totul a pornit de la o Hotărâre a Consiliului Local Păulești prin care se acordă nume ale  unor personalități românești instituțiilor ce aparțin de comuna respectivă. Avizul de legalitate a fost acordat și de Instituția Prefectului Satu Mare. Atribuirea  unor nume românești unor instituții din România a stârnit mânia reprezentanților  UDMR care au pornit  o adevărată execuție mediatică a primarului Zenoviu Bontea în presa de  limbă maghiară. Potrivit afirmațiilor domnului primar, până și parlamentarul sătmărean Magyar Lorand a avut o intervenție  în acest sens de la tribuna  Camerei Deputaților.

.

Aversiunea UDMR  față de  numele personalităților românești în județul Satu Mare din România atinge deja cote alarmante care ar trebui să fie remarcate și de conducerea statului român. Nu cu mult timp în urmă una din școlile gimnaziale din municipiul Satu Mare a primit numele de Rakoczi refuzându-se alăturarea numelui de Pintea Viteazul. Tot în municipiul Satu Mare este în plin proces de distrugere Centrul Civic construit acum 50 de ani de un renumit arhitect român, Nicolae Porumbescu iar Primăria condusă de un reprezentant al UDMR a dat în judecată Inspectoratul Școlar județean pentru că nu aprobă comasarea a două licee românești, adică Traian Vuia cu UNIO. La toate acestea se adaugă reducerea în județ doar a numărului claselor cu predare în limba română.

Orice voce românească din județ care se ridică și dorește omagierea personalităților românești din România este supusă oprobiului public, linșată mediatic.

Primarul Zenoviu Bontea s-a remarcat mereu prin atitudinea total nediscriminatorie la adresa locuitorilor dar faptul că a militat pentru atribuirea de nume românești remarcabile unor instituții publice a atras mânia ONG-ului UDMR.

După o amplă modernizarea a întregii baze școlare din comuna Păuleşti (rebabilitare – scolii Ambud, reabilitare – scoala  Păulești, construcție școlă nouă la Hrip, clădire nouă grădinița din Hrip, clădire nouă grădinița din Ambud, reabilitare grădinița din Petin) urmând procedura legală Consiliul local Păuleşti a atribuit denumiri acestor edificii iar şcolii din Ambud (care avea denumirea unui pastor necunoscut ) i s-a atribuit denumirea Ion Barbu ( matematician român de renume).

De aici întreaga furtună mediatică declanșată împotriva primarului Zenoviu Bontea.

Scria cineva de antisemitism, de xenofobie și de legi împotriva celor care denigrează rromii? Pe când niște legi care să apere  românii din România de agresiunile unor minți înfierbântate?

Buletin de Carei

Traducerea materialelor din presa maghiară.

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/magyarellenes-huzasok-sora-szatmarpalfalvan-n-az-ombodi-iskola-atkeresztelesevel-is-etnikai-konfliktust-szit-a-liberalis-polgarm?fbclid=IwAR0uo26gC1JibB6rSQt0QwtbALAWvaZncTiebUn9JsrpGd1CF9WUpKji5Fw

O serie de manevre  anti-maghiare în Paulești: cu redenumirea școlii Ambud s-a creat un conflict etnic de catre primarul liberal din Păulești

Ungurii relativ majoritari privesc neajutorați cum primarul liberal Zenoviu Bontea, sistematic,  ia măsurile de diviziune etnică, în ciuda faptului că măsurile anti-maghiare au ajuns deja în plenul parlamentului.

-De curând școala din Ambud , numită după Soltesz Janos, după un preot reformat, a botezat-o după numele matematicianului Ion Barbu, cu toate că acesta nu are nici o legătură cu localitatea locuită in majoritate de maghiari.

-După părerea lui Szilagyi Levente, liderul local al formațiunii UDMR, afirmă că nici pe vremea comunismului  nu s-a produs un proces de românizare atât de agresiv ca și acum și că Bontea cu  „experiența în serviciul de informații militare în spatele lui” nu este  un adversar ușor de învins.

În comuna Păulești locuitorii sunt in proporție de 48% maghiari, 41% români, 11% romi.

Localnicii maghiari  îl acuză pe Bontea Zenoviu, primarul comunei Păulești de romanizare forțată și de incitare deliberată la conflicte etnice.

Și anume, la inițiativa liderului liberal, școala gimnazială din Ambud, numită după János Soltész, fost pastor reformat local, a fost redenumită cu numele matematicianului Ion Barbu, care, pe de altă parte, nu avea nicio legătură cu așezarea sau județul.

Toate acestea  în condițiile în care numai organizația locală , ci și județeană a UDMR și-au exprimat protestul,  și chiar reprezentantul maghiarilor, Magyar  Lóránd a luat cuvântul recent în parlamentul de la București: în declarația sa politică el l-a acuzat pe primarul ales în culorile Partidului Național Liberal (PNL), care e și el la guvernare, că a generat un conflict etnic.

Primarul a câștigat chiar in minoritate

Zenoviu Bontea,  la al doilea mandat, și-a realizat planul de diviziune etnică, în ciuda faptului că românii sunt minoritari în unitatea administrativă din județului Satu Mare: conform recensământului din 2011, în comună trăiesc 48% sunt maghiari, 41% români și 11% romi.

Cu toate acestea, în ciuda distribuției etnice favorabile pentru unguri, UDMR nu a reușit să-și numească un primar de ceva vreme: Bontea a câștigat alegerile pentru primar cu 38% în 2016, iar anul trecut a obținut un rezultat de peste 50% în localitatea  practic unită cu Satu Mare.

Levente Szilágyi, președintele organizației locale a UDMR, a primit doar 31,5% la alegerile locale din 2020, în timp ce obiectivul a fost recucerirea comunei Păulești.

Un rezultat similar a fost obținut de lista UDMR, care a dus la cinci consilieri locali în consiliul local format din 15 membri și, întrucât PNL a reușit să primească opt consilieri, el singur formează o majoritate  completată de încă doi politicieni social-democrați ( PSD).

La începutul acestui an Zenoviu Bontea a prezentat un proiect de hotărâre in consiliul local „Cu toata forta”, în exclusivitate, numele românești privind redenumirea instituțiilor de învățământ din comună.

Majoritatea consilierilor, bineînțeles, au susținut ideea că școala  János Soltész din Ambud să continue să funcționeze sub numele Ion Barbu.

În localitatea cu aproximativ 1000 de locuitori , 70% maghiari, în 2009, într-un cadru festiv școala a fost numită după celebrul nativ al satului, János Soltész (1838-1908), fostul pastor al parohiei reformate locale, care în păstorirea de 36 de ani  a construit scoala si parohia și a scris istoria eparhiei reformat din Baia Mare.

Cu toate acestea, școala va trebui să funcționeze în continuare sub numele Ion Barbu, matematicianul român care s-a născut la Câmpulung Muscel în 1895 și a murit la București în 1961, deci nu a avut nici o legătură nu numai cu localitatea Ambud, Păulești, dar nici  cu județul.

De altfel, potrivit unui articol anterior al Friss Ujsag din Satu Mare, pe lângă schimbarea de nume a școlii din Ambud, și alte instituții din comună sunt botezate și toate au nume românești: Școala gimnazială Liviu Rebreanu din Păulești, Școala Primara Nicolae Labiș  din Amaț , Școala Gimnazială Anton Pann în Hrip, Grădinița Emil Gârleanu cu predare  în limba maghiară în Ambud, Grădinița Petre Ispirescu din Hrip, Grădinița George Topârceanu cu predare  în limba maghiară la Petin și Sala de sport Ștefan Petrescu din Amaț  și  Muzeul Donca Vasiliu.

Degeaba orice protest

Locuitorii maghiari revoltați din Ambud nu au primit nicio explicație pentru motivul inițiativei revoltătoare , dar mulți suspectează că acest lucru s-ar fi putut întâmpla, de exemplu, ca „răspuns” sau „răzbunare” pentru redenumirea Școlii  Nr. 10 din Satu Mare în 2019 în Școala Gimnazilă Rákóczi Ferenc.

Levente Szilágyi, președintele UDMR  din Păulești, a declarat pentru Kronica că în semn de protest a fost inaintată o plângere către primărie și prefectură.

Răspunsul venit de la cel din urmă a fost că ceea ce a făcut Zenoviu Bontea a fost complet legal, dar în același timp ar putea contesta decizia într-o instanță administrativă sau să pornească un proces civil împotriva acesteia.

Potrivit lui Levente Szilágyi, până când primarul primește confirmarea legalității la toate nivelurile, oricine poate contesta redenumirea.

„Cu siguranță o luăm în considerare și ambudanii ne susțin”, a spus politicianul.

Potrivit acestuia, relația lor cu primarul se deteriorase de câțiva ani, iar în primul an al mandatului său a abolit statutul juridic independent al școlii maghiare din Ambud și l-a „anexat” la Păulești.

El a reușit să manipuleze lucrurile,astfel încât ungurii să fie în minoritate, iar limba balanței să nu se încline în partea noastră atunci când se votează.

Toate acestea în limitele legalității.

El este, de asemenea conștient până unde se poate merge, este la curent cu administrația.

Face orice pentru a-și pune în aplicare voința ”, s-a plâns președintele UDMR Păulești

Ne-a mai spus și de un abuz mai vechi, ziarului nostru, despre faptul că  primăria a „înghițit” proprietatea bisericii din Ambud.

Conform poziției de la acea vreme, el avea nevoie și de aprobarea UDMR, dar nu l-au susținut.

După aceasta Zenoviu Bontea a acuzat maghiarii că împiedică dezvoltarea comunei

Șase luni mai târziu, decizia consiliului local  a fost anulată și terenul  a revenit  bisericii.

 

Dezvoltările maghiare „subterane” nu sunt vizibile

„În 2010, au fost depuse în același timp trei sute de procese, dintre care patruzeci sau cincizeci au fost inițiate împotriva familiei sale.

El a intimidat oamenii cu această metodă, așa că nimeni nu îndrăznește să depună mărturie împotriva lui.

Este un vechi membru PDL, din epoca lui Vasile Blaga,  deasemenea  cu serviciile de informații militare în spate nu este un adversar ușor de invins, motiv pentru care dosarul său de conflict de interese a durat ani de zile.

În Păulești procesul de românizare forțată decurge mai puternic decât în vremea comunismului

El a fost pus  aici cu un scop ”, a declarat Levente Szilágyi pentru Kronika.

El a reamintit că între 1992 și 2016, József Nagy a fost primarul comunei Păulești, care a început ca independent și în 2000 și-a continuat activitatea în culorile UDMR.

Potrivit acestuia, primarii din „epoca veche” nu au realizat lucruri spectaculoase, ci cu atât  mai importante.

La nivel de județ, comuna s-a clasat pe locul cinci-șase în ceea ce privește aprovizionarea cu apă potabilă și gaze.

De asemenea, a trebuit rezolvată și problema  energiei electrice  fluctuantă.

„Oamenii uită acest lucru pentru că nu sunt lucruri vizibile, pentru că toate se întâmplă sub pământ.

Apoi vine cineva nou care insistă și primește subvențiile acordate de Uniunea Europeană, Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL), Agenția de Plăți a Investițiilor Rurale (AFIR).

Și cel mai important, el a lucrat în structurile  poliției de frontieră, și acolo în „partea cea mai bună”, a revenit la prezentarea actualuli primar,șeful local al UDMR

 „Suntem tot mai puțini și vin românii din Oaș”

Szilágyi consideră că oamenii nu doresc acțiuni de salvare a lumii, au vrut să încerce ceva diferit după douăzeci de ani  de conducere UDMR.

I-au dat șanse actualului primar, „cu care nu este nimic în neregulă”, pentru că a dezvoltat comuna, dar, potrivit lui Szilágyi, nu se ocupă  cu ungurii care locuiesc aici.

„Ambud este o localitate locuită în majoritate de unguri, dar nu există asfalt în strada Berek, apa stă în curți când plouă. Dar strada pe care stau țiganii este asfaltată.

Oferă romilor asistență socială pentru a-i ține sub control.

Există, de asemenea, câte un lider rom numit în Petin, Hrip și Ambud: unul are un magazin, celălalt o cârciumă, iar Bontea poate influența liderii romi.

Un lucru trebuie înțeles: fără romi, alegerile nu pot fi câștigate ”, a conchis Levente Szilágyi.

Politicianul UDMR a amintit ca la alegerile locale din anul trecut, pornit sub sigla UDMR, a obținut 816 voturi, in timp ce Bontea a convins partidele mici și locuitorii romi ca să pună ștampila pe numele lui, astfel câștigând cu mai mult de 1300 de voturi.

„Deși adresa este de Păulești, douăzeci și cinci, treizeci la sută din populația maghiară lucrează în străinătate sau locuiește în oraș.

Nici peste patru ani, nu voi putea obține mai mult de 816 voturi, deoarece parcela de patru hectare, care a fost declarată pe intravilan, va fi mai constrută cu trei  blocuri și cincizeci până la șaizeci de case, ceea ce va însemna 350-400 mai mulți locuitori, dintre care majoritatea vor fi români.

Oșenii care lucrează în străinătate vor veni aici- a schițat situația, pesimist politicianul maghiar

În curând va fi un recensământ și aștept curios rezultatele, conform datelor statistice cu cât a scăzut populația maghiară.

După părerea mea deja suntem mai puțini cu 15%.

” Lupta pentru singurul loc care ne reunește

De Păulești mai aparțin cinci sate Ambud, Petin, Hrip, Amați și Rușeni.Primăria a renovat căminele culturale din aceste localități.

Conform afirmațiilor liderului UDMR Păulești, împreună cu locuitorii din Ambud au depus o cerere ca sa revendice caminul cultural în favoarea bisericii reformate.

Așteaptă de trei sau patru ani ca Bontea să trimită un document instituției competente din București, care ar putea emite un document care să îi ajute în această procedură.

„Știe foarte bine Căminul cultural din  Ambod este singurul loc care unește ungurii. Aici sunt tradițiile, balul ceaiului, a strugurilor, grupul de dansatori și altele. Dar acum nu avem unde să ne adunăm și s-a intrerupt pastrarea tradițiilor.

Degeaba în celelalte sate au fost renovate căminele culturale, sunt sub stăpânirea lui și el nu ne va lăsa niciodată să organizăm un bal de orice fel ar fi ”, s-a plâns Levente Szilágyi

Potrivit acestuia, o companie din Cluj-Napoca inspectase acoperișul Căminului Cultural   din Ambud , care datează dinainte de 1960 – Bontea susține că a fost construit sub comunism.

„Am chemat  martori la judecatorie ,care și-au făcut nunta acolo la sfârșitul anilor ’40, începutul anilor ’50, deci nu a fost construit în timpul comunismului.

Acum nu știm ce vom face, mai devreme sau mai târziu trebuie să mergem în instanță civilă.

Ei susțin punctul lor de vedere , noi pe al nostru, dar așa doar timpul trece ”, a descris Levente Szilágyi ostilitatea.

Ziarul nostru l-a contactat și pe primarul din Păulești, care a promis o declarație ulterioară pe această temă.

Összeférhetetlennek nyilvánították, mégis polgármester maradhatott Bontea 2012 és 2016 között Pálfalva község alpolgármestereként tevékenykedett.

A fost declarat incompatibil, dar Bontea a rămas primar.

Din 2012 până în 2016, a fost viceprimar în Păulești.

În primul său an, a lucrat și într-un alt loc de muncă, ceea ce  a fost considerat o activitate incompatibilă cu funcția sa de către Agenția pentru Integritate (ANI).

În iunie 2018, a fost suspendat din funcția de primar printr-un ordin al prefectului.

Dar Zenoviu Bontea a intentat un proces împotriva ordinului prefectului, pe care l-a câștigat la Judecătoria Satu Mare.

„. A lucrat pentru o firmă de audit când era încă în funcție

În acel moment, Consilierii UDMR din acel timp au aflat această știre și l-au „dat în gât” pe Bontea.

A fost condamnat la București, dar a făcut recurs la instanța Satu Mare și a câștigat procesul.

Cine a mai auzit așa ceva?!” – a formulat Szilágyi Levente președintele UDMR Păulești afirmând

„ Nimeni din Satu Mare și împrejurimi nu poate câștiga un proces împotriva lui Bontea”.

De altfel, după alegerile locale de anul trecut, ANI a cerut autorităților să nu-i valideze  mandatul lui Bontea – și la mai mult de o sută de primari care anterior fuseseră declarați incompatibili – dar a obținut  verdict final în favoarea sa.