Olimpiadă Națională găzduită de municipiul Satu Mare. Deschidere oficială fără simboluri naționale

• publicat la: 28 aprilie 2022
Olimpiadă Națională găzduită de municipiul Satu Mare. Deschidere oficială fără simboluri naționale

Aseară, 27 aprilie 2022, la Teatrul de Nord Satu Mare, a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Maghiară ,,Mikes Kelemen”. Alături de participanți au fost prezente aproape toate oficialitățile județului: primar, viceprimari, președinte al Consiliului Județean, vicepreședinți, unul dintre subprefecți, directori de instituții de cultură.

Scena a fost plină cu panouri de prezentare a instituțiilor ce au susținut olimpiada de limbă maghiară. Nici măcar din greșeală nu a fost de găsit un steag național, având în vedere că olimpiada este finanțată de Ministerul Educației și Învățământului din România. La toate ceremoniile de deschidere a olimpiadelor pentru celelalte limbi minoritare din România s-au respectat simbolurile naționale.

Din bun simț, se putea scrie pe panoul având ca antet sigla Guvernului României, și un rând în limba română. Măcar numele localității să fie scris  bilingv…. Nu cumva suntem toți cetățeni români?

Chiar atât de mult deranjează limba oficială și steagul național? Se doresc doar finanțările  în monedă românească?

În graba mare, organizatorii au uitat că au programat la aceeași dată și ore apropiate două evenimente așa că spectacolul de teatru cu tentă revizionistă al trupei aduse din Budapesta a fost mutat la Carei.

Consiliul Județean și Primăria Satu Mare, Filarmonica de stat Dinu Lipatti și Centrul Cultural G.M.Zamfirescu alături de guvernul ungar sprijină piesă de teatru la Carei cu tematică revizionistă

Succes participanților la olimpiadă și mai multă demnitate autorităților ai căror reprezentanți au acceptat să participe la o festivitate sub egida Guvernului României fără simboluri naționale.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu