Consiliul Județean și Primăria Satu Mare, Filarmonica de stat Dinu Lipatti și Centrul Cultural G.M.Zamfirescu alături de guvernul ungar sprijină piesă de teatru la Carei cu tematică revizionistă

• publicat la: 27 aprilie 2022
Consiliul Județean și Primăria Satu Mare, Filarmonica de stat Dinu Lipatti și Centrul Cultural G.M.Zamfirescu alături de guvernul ungar sprijină piesă de teatru la Carei cu tematică revizionistă

Autoritățile sătmărene sprijină o piesă de teatru cu tentă revizionistă la Carei. Eliberarea popoarelor de sub ocupația austro-ungară este deplânsă și acum de către nostalgicii după regimul de ocupație. Cică acum mai bine de 100 de ani Ungaria ar fi pierdut teritorii care de fapt nu au fost  niciodată ale ei ci erau ale popoarele vecine, drept dovadă și populația majoritară din acele teritorii. Printre ele și Transilvania care a avut MEREU populație majoritar românească.

O piesă de teatru cu acest subiect este sprijinită de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, Centrul Cultural Zamfirescu din Satu Mare, Centrul Cultural Carei, guvernul ungar, Biserica romano-catolică, Filarmonica de stat Dinu Lipatti Satu Mare, secția maghiară de la Teatrul de nord. Instituții ale statului român susțin cu bani publici spectacole cu tentă revizionistă.

Centrul Cultural din subordinea Primăriei Carei anunță pentru data de 27 aprilie 2022, ora 19:00, un spectacol la Teatrul Municipal cu denumirea de  Optsprezece, prezentat de Teatrul Udvari Kamaraszínház din Budapesta.

 

La data de 12 octombrie 1918, Consiliul Naţional Român al Transilvaniei adunat la Arad la 12 octombrie 1918, a decis, în frunte cu Iuliu Maniu, desprinderea Transilvaniei de Ungaria. Negocierile cu reprezentantul guvernului maghiar, care oferea tardiv o formă de federalizare a Ungariei, eşuaseră.

La 18 octombrie 1918Alexandru Vaida Voevod a citit Proclamaţia de Independenţă a Transilvaniei în Parlamentul de la Budapesta. Şocul reprezentanţilor maghiari a fost imens. Parlamentarul român a părăsit sala sub o ploaie de obiecte care zburau din sală spre tribună. A părăsit oraşul în timpul nopţii. Întors în Transilvania, alături de Aurel Vlad şi de militari români, mulţi foşti ofiţeri cu pregătire excelentă în armata habsburgică, precum Florian Medrea, a început organizarea gărzilor naţionale româneşti de apărare. Aceşti soldaţi, plătiţi din banii personali ai unor români bogaţi, unii chiar politicieni în Consiliul Naţional Român, au asigurat securitatea Adunării Naţionale de la Alba Iulia unde cei 1.228 de reprezentanți vor vota la 1 decembrie 1918 Unirea cu România.

Întregul Imperiu Austro-Ungar se dezintegra astfel. Armata de voluntari polonezi organizată de generalul Iozef Pilsudski a primit recunoaşterea Antantei pentru cobeligeranţă, primul pas spre reapariţia Poloniei pe harta Europei. Cehii şi slovacii şi-au proclamat indepedendenţa la Praga pe 21 octombrie. La 29 octombrie, Consiliul Naţional Iugoslav, adică al slavilor de sud, a anunţat că respinge politica imperială a Vienei şi a declarat independenţa Iugoslaviei. Toate cele trei state au fost recunoscute prin Tratatul de Pace de la Versailles din 1919.

Trupă de teatru din Budapesta adusă la Carei pentru nostalgicii așa zisei Ungarii Mari

Buletin de Carei

comentarii

de DOINA FARCAU la 27 aprilie 2022 - 12:46

Si cine nu stie maghiara se traduce?Daca da,merg si eu!!!

Lasati un comentariu