Prof. Andrada Remeș de la Școala Gimnazială Nr. 1 Carei în parteneriat cu Institutul TOLI New York. Organizarea unei vizite la Carei

• publicat la: 10 aprilie 2022
Prof. Andrada Remeș de la Școala Gimnazială Nr. 1 Carei în parteneriat cu Institutul TOLI New York. Organizarea unei vizite la Carei
Școala Gimnazială Nr. 1 Carei, reprezentată de prof. Andrada Remeș, este parteneră a
Institutului  TOLI New York și a participat la Conferința Internațională Teaching about the Holocaust and human rights, organizată în cadrul proiectului european „Learning from the Past, Acting forthe Future – European Citizens Stand Up Against Injustice”, co-finanțat de programul Europe for Citizens al Uniunii Europene.

Proiectul este coordonat de Institutul Intercultural Timișoara și implementat în parteneriat cu Fondazione Centro di Documentazione Ebraica Contemporanea (Italia), Tsentar za Mezhduetnicheski Dialog i Tolerantnost Amalipe(Bulgaria), Big Picture Association (Polonia) și The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (S.U.A), care a avut loc în Varșovia și în Polonia, în perioada 3-6 aprilie 2022, la care au participat profesori din Bulgaria, Italia, Polonia, România și Serbia.

O parte a temelor discutate și activităților din cadrul Conferinței:
– Demnitatea umană – în centrul societăților democratice
– Vizita la Muzeul POLIN și observarea unor aspectele legate de drepturile omului
– Prezentarea manualului de instruire despre Holocaust și drepturile omului
– Cum să vorbești cu elevii despre războiul din Ucraina?
– Pe urmele comunității evreiești din Minsk Mazowiecki – o plimbare istorică condusă de elevii de liceu
– Întâlnire cu un supraviețuitor din Minsk, Guta Tyrangiel – Benezra
Fiecare activitate a înglobat atât însușiri de informații, cât și activități de grup ce au avut ca rol dezbaterea temelor prezentate.
Lucrând individual, pe grupe sau perechi, am putut observa că avem aceleași puncte de vedere sau unele diferite ce țin de latura personală sau de zona geografică și istorică din care facem parte, dar cu toții dorim să facem cunoscute elevilor, și nu numai, perioada Holocaustului și importanța respectării drepturilor omului.
La încheierea acestei postări, spune prof.Remeș, soție de preot greco-catolic, am să vă sugerez să reflectați la două citate amintite în activitățile Conferinței:

„Într-o societate liberă unii sunt vinovați dar toți suntem responsabili.” (Abraham Joshua Heschel)

„Pentru ca să nu se mai întâmple niciodată.” (Olga Lengyel)
În cadrul proiectului „Citește! Învață! Speră!”, desfășurat de școala noastră alături de Colegiul Național „Doamna Stanca” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” și finanțat de Instituția TOLI New York, vor fi derulate și alte activități ce au ca temă Holocaustul și Drepturile omului, precum:
– Expoziția aflată la Casa Corpului Didactic Satu Mare
– Vizita la Carei a partenerilor va avea loc în data de 10 mai
.

Românii din Municipiul Carei și întreg județul Satu Mare, dar nu numai, au fost și ei supuși unor atrocități greu de imaginat începând cu septembrie 1940 când s-a instaurat ocupația hortystă. Există numeroase mărturii ale supraviețuitorilor, consemnate atât în scris cât și audio-video, care alături de documentele de la Arhivele Naționale atestă holocaustul românilor din Transilvania de Nord.

Puținii supraviețuitori de azi precum și urmașii românilor expulzați din casele lor în 1940 sunt constituiți în Asociația românilor refugiați și expulzați. Refuzul instituțiilor  și a unităților școlare de a discuta despre această perioadă neagră din istoria locală și națională nu înseamnă că nu s-a petrecut  nimic de condamnat în perioada 1940-1945. La Carei există singurul monument din țară închinat memoriei românilor expulzați.

„Pentru ca să nu se mai întâmple niciodată”  după cum spune Olga Lengyel, trebuie să ne cunoaștem istoria și să condamnăm nerespectarea drepturilor omului. Nu mai vrem discriminare, nu mai vrem să fim persecutați pe criterii etnice!

.
Buletin de Carei

Lasati un comentariu