Sătenii din Lucăceni întrețin Troița ridicată în memoria românilor uciși, bătuți sau expulzați în 1940

• publicat la: 15 aprilie 2022
Sătenii din Lucăceni întrețin Troița ridicată în memoria românilor uciși, bătuți sau expulzați în 1940

Troița ridicată în memoria celor expulzați în 1940 din satul românesc Lucăceni a fost primenită înainte de sărbătoarea de Florii și Învierea Domnului. Sătenii s-au mobilizat pentru mici lucrări de întreținere la fel cum s-au mobilizat când a fost vorba de construirea Troiței.

Nici în ziua de azi nu e ușor să fii român în Ardealul de Nord. Provocările pândesc la tot pasul. Românii din satul Lucăceni sunt revoltați de faptul că doi bărbați care nu s-au remarcat nici ca voluntari la ridicarea troiței și nici la activitățile comemorative, sunt manipulați de angajatul de la Primăria Carei, pentru a dezbina comunitatea. Au fost deranjați, chipurile, de problemele interne ale  unei asociații din care nu fac parte la fel ca majoritatea comunității. Nici ei și nici angajatul din primăriei care i-a manipulat nu au minime noțiuni legislative așa că nu au habar despre faptul că la orice asociație există o cotizație anuală pentru membrii iar calitatea de membru nu are  nimic de-a face cu Legea 154/2021. Ignoranța lor a fost speculată de cei care nu văd cu ochi buni păstrarea și respectarea memoriei românilor care s-au jertfit  pentru păstrarea identității.

Cei doi bărbați nu sunt de văzut la nicio manifestare culturală identitară din sat, nu au participat la construirea troiței, la lucrările periodice de întreținere. Nici măcar la protestul din 10 ianuarie 2022 de la Prefectura Satu Mare nu au avut curaj să participe. Dar cer socoteală unei asociații din care ei nu fac parte.

În data de 24 septembrie 2017, s-a  sfinţit Troiţa din faţa Casei de Cultură  ,,Vasile Lucaciu,,  din Lucăceni, ridicată prin munca și dăruirea sătenilor. Cei doi cârcotași promovați de angajatul de la Primăria Carei în timpul programului nu au fost de găsit când a fost vorba de muncă în folosul comunității.

Troița stă mărturie peste veacuri pentru cele petrecute în sat în toamna anului 1940.

Exemplu de dăruire. Troiţă ridicată cu sprijinul comunităţii din Lucăceni

Recent, sătenii au terminat lucrările de întreținere periodică a Troiței ridicate în memoria românilor uciși sau expulzați în 1940 de regimul hortyst.

Toate lucrările  aferente amplasării acestei Troiţe au constituit muncă voluntară. Asociaţia foştilor refugiaţi a contribuit financiar la  cumpărarea materialelor necesare, din cotizația anuală a membrilor dar munca depusă a fost a comunităţii.

Consilierul local Mirela Horgoș a coordonat toate lucrările  în calitate de reprezentant al Asociației românilor refugiați și expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940. An de an se îngrijește de menținerea în bună stare a Troiței.

Cinste şi respect celor care nu îşi uită înaintaşii!

Buletin de Carei

Acasă la foștii refugiați din Lucăceni

Ziua Națională sărbătorită la Lucăceni

“Aveam o țară scumpă și mândră, avem și iarăși vom avea”….comemorarea foștilor refugiați de la Lucăceni

 

Lasati un comentariu