Trupă de teatru din Budapesta adusă la Carei pentru nostalgicii așa zisei Ungarii Mari

• publicat la: 22 aprilie 2022
Trupă de teatru din Budapesta adusă la Carei pentru nostalgicii așa zisei Ungarii Mari

Nu mai vrem să fim robi în țara noastră!

În Săptămâna Luminată, românii din Carei vor  primi din partea administrației Kovacs-Keizer spectacole cu tematică identitară maghiară dintre care unul se adresează nostalgicilor după ,, Ungaria mare,,. Mai există persoane care refuză să înțeleagă că fiecare popor are dreptul la vatra lui strămoșească, că ocuparea vremelnică a pământurilor noastre nu le dă dreptul de a-l revendica ca fiind al lor. Piesa de teatru ,,Tizennyolc,, adică 18 este sponsorizată și de guvernul maghiar, de  Primăria Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, societăți și asociații maghiare. 

Rugăm conducerea UAT Municipiul Carei să înceteze politica de discriminare pe criterii etnice, să înceteze provocările și incitările, să renunțe la politica revanșardă.

Aducem la cunoștința conducerii municipiului Carei că România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Politica revizionistă nu aduce beneficii careienilor. Nici românii și nici maghiarii nu vor trăi mai bine dacă conducerea Primăriei Carei incită și aplică politica discriminării pe criterii etnice.

Municipiul Carei se află în România iar primarul și viceprimarul sunt demnitari ai statului român beneficiind de toate avantajele financiare aferente acestui statut. Deci au obligația de a acorda același respect fiecărui cetățean indiferent de religie, opțiuni politice sau apartenență națională.

Valul de spectacole identitare maghiare cu tentă revanșardă, refuzul de spectacole identitare românești și amplasarea de statui finanțate de statul ungar  fără a avea nici hotărâre de Consiliu Local al municipiului Carei nu fac cinste  nici primarului Kovacs și nici viceprimarului Keizer. Mai mult, amplasarea de statui fără toate aprobările necesare este un act ilegal.

Centrul Cultural din subordinea Primăriei Carei anunță pentru data de 27 aprilie 2022, ora 19:00, un spectacol la Teatrul Municipal cu denumirea de  Optsprezece, prezentat de Teatrul Udvari Kamaraszínház.

Centrul Cultural nu specifică că este vorba despre  un teatru din Budapesta și nici faptul că piesa cu titlul Optsprezece are ca subiect nostalgia după teritoriile nemaghiare ocupate vremelnic de Ungaria. Se omite a se menționa că abia după Tratatul de la Trianon Ungaria a devenit stat independent și nu parte a unui imperiu. Populația majoritar românească a Transilvaniei, chiar  și după toate încercările de distrugere a neamului românesc, confirmă că Transilvania a fost mereu pământ românesc. Chiar dacă vremelnic a fost sub ocupație străină. A aduce pe scena unui oraș românesc piese de teatru care să prezinte o istorie eronată  nu face decât să alimenteze tensiuni etnice evident cu tentă politică.

Acesta e subiectul piesei aduse de Centrul Cultural la Carei: Ultimele 3 zile cică din regatul maghiar care a pierdut teritorii, fără însă a se face referință că teritoriile pierdute erau ale popoarelor vecine, acaparate  prin lupte de cotropire.

Centrul Cultural Carei prezintă secvențial tematica piesei de teatru pentru a ascunde de fapt adevăratele intenții.

,,Dragoste și pasiuni, intrigă, ranchiună și moarte, divergență și stigmatizare- acțiunea captivantă bazată povești de viață individuale ilustrează ultimele trei zile ale lunii octombrie 1918 și evenimentele zguduitoare de atunci,, se specifică în comunicatul Centrului Cultural Carei, director Szucs Jozsef. Nimic din ceea ce este menționat în prezentarea originală a piesei.

Românii își exprimă indignarea față de politica de disciminare dusă de administrația Kovacs-Keizer și de conducerea Consiliului Județean Satu Mare. Nu am uitat că Pataki Csaba a venit la Gala sportului careian unde nu a scos un cuvânt despre merituoasa distincție primită de la Federația Națională de atletism pentru clubul sportiv careian care  organizează de 50 de ani  ,,Cupa 25 Octombrie,, la atletism. Nu am uitat că la dezvelirea grupului statuar Otilia Marchiș-Ady Endre din Carei nici în șoaptă nu s-a vorbit românește de către parlamentarii UDMR și vorbitorii de la microfon! Nici măcar un steag românesc nu a fost adus dar au fost din belșug cele maghiare.

Nu mai vrem să fim robi în țara noastră! Nu vrem demnitari care să încaseze bani de la statul român și să desconsidere românii! 

Vrem să trăim în liniște și pace, să nu fim desconsiderați de conducerea orașului doar pentru că suntem români! Suntem copiii românilor care au fost maltratați, uciși sau expulzați în 1940 de regimul hortyst instalat în urma Dictatului de la Viena. Ungaria nu a plătit încă pentru atrocitățile din Ardealul de Nord din perioada 1940-1944.

Nu mai vrem discriminare! Nu mai vrem administrație care nu respectă românii!

Buletin de Carei

Lasati un comentariu