CAREI 2022. UN MONUMENT CÂT O ISTORIE CARE CERE AJUTOR…

• publicat la: 8 septembrie 2022
CAREI 2022. UN MONUMENT CÂT O ISTORIE CARE CERE AJUTOR…

Careianul Nicolae Uszkai publică astăzi în jurnalfm.ro un material bine documentat despre modul în care a avut loc Dezbaterea Publică pentru proiectul de 5 milioane de euro ce urmărește distrugerea de spații verzi din jurul Monumentului Ostașului Român și plantarea de betoane tarri aducătoare de profit grupului de interese ce conduce municipiul Carei.

Stimați amici, sub denumirea generică „Lume, lume, soro lume...”, ne întâlnim, din nou, și în această zi de joi, pe acest „bulevard virtual”, cu câteva gânduri referitoare la „trendurile” politicii „din afară” și la influența acestora asupra României. Sau la faptul că orice se întâmplă „pe afară” ne poate influența…Astăzi, nu am să vă propun călătorii pe alte paralele ori meridiane interesante sau nu din punct de vedere al „fierbințelii” geopolitice ori economice, ci am să vă propun să nu trecem frontiera, ci să poposim la doar opt kilometri de aceasta, preț de un semnal de alarmă serios, în urbea mea natală, municipiul Carei din județul Satu Mare, unde se află, încă neatins de niște planuri fantasmagorice, ireale și chiar jignitoare, Monumentul Ostașului Român, operă din 1964 a sculptorului băimărean Gheza Vida, ridicat în cinstea luptelor pentru eliberarea de sub ocupația horthystă a teritoriului românesc.

Ca să vă dați seama de cum au tratat organizatorii dezbaterii activitatea în sine, cei de la Primăria Carei nu au asigurat sonorizare în sala de festivități pe timpul discuțiilor, pentru o bună înțelegere reciprocă, dar nici lumină adecvată. De, e perioadă de economii la energie, nu-i așa? Ecologiști destoinici, oamenii primăriei din Carei! Primarul a stat, pe tot timpul dezbaterilor, separat de echipa care a realizat proiectul. La începutul activității, nimeni dintre organizatori nu a adresat un cuvânt de bun venit participanților, apropo de bun simț și respect reciproc.

Menționez că proiectul denumit „Reamenajarea parcului din zona Monumentului Ostașului Român” a fost realizat de arhitectul băimărean Paskucz Ștefan. În fapt, tot ce a urmat la această întâlnire a fost că acest proiect are extrem de multe lipsuri, cu multe semne de întrebare, iar monumentul e tratat de inițiatori fix cu partea dorsală! Cer iertare celor mai sfioși în exprimări!

Arhitectul Paskucz Ștefan a expus proiectul, un proiect stufos, alambicat și neclar, în ce privește enumerarea de personalități maghiare menționate în „economia” istoriei urbei, dar- ce să vezi?- lipsește din proiect fix numele sculptorului și al arhitectului Monumentului Ostașului Român, Gheza Vida și Anton Dâmboianu, o evidentă și deloc întâmplătoare lipsă de bun simț și clară sfidare din partea autorilor proiectului, arhitecții Paskucz Ștefan și Tima Erika.

Firește, proiectul, așa cum a fost prezentat la această dezbatere de către autori, nu s-a regăsit și nu poate fi văzută nici azi pe pe site-ul Primăriei Carei (la fel cum nu veți vedea pe acest site nicio urmă de transparență decizională apropo de proiectele de hotărâri ori despre ordinea de zi a ședințelor  de consiliu local, conduse, din umbră, cu mână de fier, de nenea primarul). Cert este că localnicii și oricare cetățean român, apropo de legea transparenței decizionale, nu au beneficiat de informări integrale despre proiect, ci doar trunchiate. Până aproape de ilegalitate…

Ca să înțelegeți cine este acest domn, președinte al UDMR Carei, aflat la al cincilea mandat în fruntea administrației locale, acesta declarase public, într-o ședință de consiliu local în anul 2018, despre acest monument că este unul „politic”. Este același domn care, constant, refuză amplasarea în spațiul public aflat în administrarea urbei a unui catarg cu drapel românesc, demers susținut de mai multe asociații culturale românești, cărora dom’ primar „le-a dat cu flit”! Reiau ce am spus săptămâna trecută, referindu-mă la comemorarea la Carei a Dictatului de la Viena, că motivul pentru care nu a fost de acord cu drapel românesc pe catarg în centrul orașului este, conform spuselor sale publice, că s-ar „întărâta” sentimentele maghiarilor din urbe!…Hilar, dar asta gândește primarul Kovacs din Carei, călare pe fițe „europeniste”! Păcat pentru buna înțelegere care-ar trebui să primeze între români și maghiari și orice etnii or mai trăi pe aici!

integral pe jurnalfm.ro

Lasati un comentariu