Ceremonie militară și religioasă în memoria românilor uciși de ocupantul hortyst din 1940

• publicat la: 12 septembrie 2022
Ceremonie militară și religioasă în memoria românilor uciși de ocupantul hortyst din 1940

Militarii Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă ,,Silvania” au participat, alături de autoritățile publice locale și de celelalte structuri din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, la ceremonia militară și religioasă organizată în localitatea sălăjeană Treznea.

Manifestarea a fost prilejuită de împlinirea a 82 de ani de la masacrul căruia i-au căzut victime 86 de localnici români, uciși în noaptea de 8 spre 9 septembrie 1940, de trupele hortyste.
Activitatea de comemorare a victimelor masacrului comis în localitatea Treznea a debutat la Cimitirul Eroilor din localitate cu un moment de reculegere, depuneri de coroane și o slujbă de pomenire și a continuat la Monumentul „Eroilor Martiri” cu ceremonia militară și religioasă și alocuțiuni.
.
.
.
Au fost prezenți cetățeni ai comunei, unii dintre ei martori oculari ai tragicei zile petrecute în urmă cu 82 de ani, dar și urmași ai victimelor.
În încheierea ceremoniei a avut loc defilarea Gărzii de onoare constituită din militari ai Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” din Zalău, Inspectoratului Județean de Jandarmi și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.
.
sursa: Ministerul Apărării Naționale

Text: MM.III. Pop Adelina, foto: Frt. Sabou Paul

Lasati un comentariu