Comemorarea eroilor români înhumați la Urziceni. VIDEO

• publicat la: 16 septembrie 2022
Comemorarea eroilor români înhumați la Urziceni. VIDEO

Astăzi am participat la comemorarea eroilor români înhumați la Urziceni în octombrie 1944. Aici au decedat ostașii români din spitalul de campanie, în urma rănilor primite în luptele de eliberare a patriei.

Acțiunea de comemorare  face parte din ” PROGRAMUL DE COMEMORARE A EROILOR NEAMULUI ÎN JUDEȚUL SATU MARE”, program inițiat de Asociațiile de rezerviști militari din județul Satu Mare și Consiliul Județean. Proiectul este unic la nivel național și are ca  scop cinstirea memoriei militarilor români ce s-au jertfit pentru apărarea patriei, în perioada celor două Războaie Mondiale și își au locul de veci pe teritoriul județului Satu Mare.

Comemorarea a început cu intonarea Imnului de Stat și cu un parastas de pomenire a eroilor, săvârșit de preoții ortodocși Cristian Silaghi și Mircea Câcău precum și de preotul greco-catolic din Urziceni Pădure, Eugen Sava.

.

.

Au participat reprezentanții autorității locale din Urziceni, primarul , ai Școlii Gimnaziale, Muzeului Județean,  unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică, siguranță națională și din Ministerul de Justiție, asociațiilor civico patriotice Unirea 2009 Carei, ASTRA Carei, ai cultelor religioase ortodox și greco catolic și ai Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, MapN și SRI.

GALERIE FOTO

Elevi de la Școala gimnazială din localitate au susținut un scurt moment patriotic. Președintele Asociației cadrelor militare în rezervă, col(r) Pordea Iosif, a înmânat un ,,Hrisov de Mulțămire,, primarului Tiberiu Schupler pentru întreținerea constantă a mormântului comun al eroilor  și pentru buna colaborare.

S-au depus coroane de flori din partea participanților iar interpreta Angela Munteanu ne-a readus aminte, pe note, cum plecau la război tații și lăsau acasă copiii în grija mamelor.

Florian Găzdac, consilier juridic, a dat citire mesajului Prefectului iar muzeograful Mihai Mocan a prezentat modul cum au decurs  luptele de eliberare din octmbrie 1944.

Garda la mormântul eroilor a fost asigurată de jandarmi.

Glorie eternă eroilor români!

Daniela Ciută








Lasati un comentariu