Un evazionist din Carei ajunge la București

• publicat la: 22 noiembrie 2022
Un evazionist din Carei ajunge la București

Imagini în exclusivitate de la un cititor ajuns la București în această dimineață. Un careian de rând plecat cu treburi la capitală întâlnește în drumul său alți doi careieni, de fapt doar unul dintre cei doi are domiciliul în Carei. Să vezi și să nu crezi. Primarul evazionist, cu pantofii lustruiți de această dată, fără clopul de gabor de la Ziua Armatei, împreună cu arhitectul șef, inginerul constructor Egli Serbastian, a bătut drumul până la capitală cu mașina Primăriei ca să obțină oareșce avize de la Agenția națională de resurse minerale. Pentru că acolo i-a găsit careianul nostru pe când intrau.

Se pare că au mers să pună în curat extracția apei termale din perimetrul Carei, o afacere mai mult decât profitabilă pentru asociatul primăriei Carei nu și pentru bugetul local.

Nu cu mult timp în urmă, se vota un proiect de hotărâre prin care se plăteau de la bugetul local 84.500 lei pentru aprobarea:,,PROGRAMULUI DE EXPLOATARE PERIMETRUL CAREI – F 4714 – jud. Satu Mare cu  documentatia privind perimetrul de exploatare Carei, în suprafață de 0,15 kmp, cu limita de adâncime de 1600 m, pentru a asigura apa geotermală pentru ştrandul termal din localitate. Costurile lucrării  au fost de  84.500 lei  din bugetul local  în conditiile în care firma care exploatează în scop comercial apa termală este una privată.

Deci primarul Kovacs merge la București, la Agenția Națională de Resurse Minerale, să rezolve problemele legate de exploatarea apei geotermale pentru ca profitul din folosirea ei să curgă în buzunarele unei firme private nu la bugetul local. Umblă evazionistul Kovacs cu arhitectul Egli de parcă ar lua șpagă pentru cedarea dreptului de folosință a apei termale….

,,Interesul poartă fesul,, e o veche zicală care se potrivește de minune  în acest caz.

Ştrandul termal  careian a fost dat în concesiune  de către Primăria Carei din anul 2002 pentru suma de 350 de euro…anual.  Suma s-a mărit la 500 de euro anual în momentul când firmei i s-au  mai dat 37 de ari de la fosta fermă de porci. Suprafaţa s-a mărit din nou când oraşul a făcut un schimb de terenuri , vorbim de 4 hectare pe care fostul primar Beko  le-a retrocedat apoi imediat şi astfel a fost posibilă cumpărarea lor. Tocmai fusese propusă extinderea ştrandului şi construirea de noi locuri de cazare aducătoare de profit pentru bugetul local.  Conducerea oraşului  a preferat să retrocedeze acel teren de lângă ştrand în loc să îşi construiască  o afacere aducătoare de profit. Dacă tot nu se plăteşte apa termală scoasă din subsolul României  măcar să fi beneficiat de  venituri la buget toţi careienii prin construirea unei afaceri a CL cu spaţii de cazare. Acum suma plătită de concesionar la Primăria Carei pentru ștrandul termal este de …1000 euro anual.

Milioane de euro au curs ani de zile în buzunarele  altcuiva decât ale municipiului Carei care trebuie să se îndatoreze la bănci pentru fiecare investitie dar lasă să i se scurgă printre degete  bani frumosi. Și pentru aceste informări despre păgubirea bugetului local sunt denigrată de redacția din Primăria Carei sau mi se fabrică dosare penale pe care culmea, nu le pot nicicum dovedi. Au ajuns de râsul lumii cu metodele practicate…

Daniela Ciută

 

 

 

Lasati un comentariu