În România anului 2023 se dă aprobare pentru dărâmarea de cruci românești?

• publicat la: 11 februarie 2023
În România anului 2023 se dă aprobare pentru dărâmarea de cruci românești?

Prigoana românilor  în România anului 2023 este mai mult decât evidentă și se pare că este noua politică a guvernului UDMR-PSD-PNL. După ce doar urmașii românilor expulzați în 1940 sunt amânați an de an de la plata indemnizațiilor prevăzute prin Legea 154/2021 a venit acum și rândul crucilor de la Valea Uzului să primească aprobare de dărâmare, în locul unde Armata Română a obținut  o victorie strălucită împotriva armatei austro-ungare.

Curtea de Apel Bacău a aprobat/decis la data de  10.02.2023, dărâmarea Crucilor Eroilor Armatei Române ridicate în ANUL CENTENAR, în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, în cadrul unui proiect depus de Primăria Dărmănești, care a fost APROBAT  și FINANȚAT de MINISTERUL CULTURII.

Ceea ce la Turda se permite doar cu acordul ministerului Culturii, mutarea statuii lui Avram Iancu, la Valea Uzului nu se mai permite. Că doar e vorba de morminte ale soldaților români iar românii sunt supuși prigoanei sub actualul guvern PSD-UDMR-PNL care nu acordă indemnizații doar urmașilor românilor expulzați în 1940.

Informația privind sentința definitivă a instanței din Bacău a fost făcută publică de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pe pagina sa de facebook.
NOTA: În data de 22.05.2019, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est, a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale, în temeiul Legii nr. 544/2001, o solicitare de informații privind avizarea monumentelor istorice.

La întrebarea dacă primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a solicitat și primit avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Comisia Națională pentru monumente de for public, pentru lucrările de realizare și amplasare a unei sole (cruci, stâlpi, monumente, inscripții) a militarilor maghiari, pe o suprafață de aproximativ 95% din totalul suprafeței fostului cimitir militar internațional din Valea Uzului, lucrări efectuate în etape după anul 1994 și până în prezent, acesta este răspunsul Ministerului Culturii și Identității Naționale:

„Primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, nu a solicitat aviz din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, pentru lucrări de realizare și amplasare a unei sole a militarilor maghiari, la data redactării prezentei.”

Fără victoria românească de la Valea Uzului, care a blocat intrarea inamicului austo-ungar în spatele aliniamentului românesc de la graniţa cu Muntenia, nu am fi avut victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din vara anului 1917.

Victoria ostaşilor români de la Valea Uzului din octombrie 1916 şi din primăvara anului 1917 trebuie reconsiderată de istoriografia românească, ca o bătălie majoră în păstrarea suveranităţii şi indepenedenţei României în primul război mondial. Celebrarea ostaşilor români căzuţi eroic la Valea Uzului este o datorie morală şi un act de recunoştinţă faţă de cei care au rezistat pentru ca statul român să nu dispară şi să se înfăptuiască Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Președintele asociației Calea Neamului, Mihai Târnoveanu, anunță pe pagina sa că se va face zid uman în jurul crucilor și dezvăluie că pe paginile, conturile de Fb. ale lui Antal Arpad, primarul de Sfântu-Gheorghe, Tamaș Șandor, preș. Consiliului Județean Covasna, site-ul Szekelyhon, Hirmondo, se vede  cum Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita desface o bere Csiki in cinstea deciziei de demolare a Crucilor, cum se ceartă acum între ei cine a avut mai mare merit în acest sens și mai ales vedeti comentariile celor care nu mai pot de bucurie că se dărâmă niște cruci!

Guvernarea PSD-PNL-UDMR demonstrează pe viu că nu este interesată de cinstirea memoriei soldaților care au făcut jerfa de sânge pentru apărarea patriei noastre așa cum nu este interesată nici de apărarea demnității urmașilor românilor expulzați în 1940, de eliminarea discriminării la care sunt supuși.

Buletin de Carei

Fără victoria Armatei Române de la Valea Uzului nu ar fi fost posibilă Marea Unire din 1 Decembrie 1918