Cele mai mari prejudicii și a abateri financiar-contabile din județele cu conducere UDMR sunt la Satu Mare

• publicat la: 31 martie 2023
Cele mai mari prejudicii și a abateri financiar-contabile din județele cu conducere UDMR sunt la Satu Mare

Potrivit puterea.ro, în cele patru județe controlate de UDMR, Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare, bugetele publice locale au fost prejudiciate cu aproximativ 16 milioane de lei, conform informațiilor desprinse în Rapoartele privind finanțele publice locale, elaborate de Curtea de Conturi, și analizate de Puterea.ro. De asemenea, Curtea a constatat abateri financiar-contabile de 935 milioane de lei în 2021.

Cele mai multe prejudicii și abateri apare la UAT-uri, Unitățile Administrativ Teritoriale. Apar însă și la anumite școli, companii deținute de autoritățile locale etc.

Județul cu populație majoritar românească dar condus de un reprezentant UDMR este județul Satu Mare. Aici se găsesc  cele mai înalte cifre în dreptul prejudiciilor și a abaterilor financiar-contabile. Președintele CJ Satu Mare este  Csaba Pataki care deține funcția din  2016.

Valoarea totală a abaterilor de la legalitate și regularitate constatate și consemnate în actele de audit încheiate de către auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi Satu Mare este în sumă de 432.707 mii lei, respectiv:

  • abateri care au generat venituri suplimentare în sumă de 535 mii lei, din care încasate
    operativ 374 mii lei;
  • abateri cauzatoare de prejudicii în sumă de 8.881 mii lei, din care încasate operativ
    249 mii lei;
  • abateri cu caracter financiar – contabil în sumă de 423.291 mii lei.

Cele mai mari prejudicii: UATM Satu Mare – 6,7 milioane de lei, UATC Bixad – 1,2 milioane de lei.

Curtea de Conturi a susține că angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor bugetare în concordanță cu prevederile legii bugetare și cu destinația stabilită au condus la prejudicii în sumă de 7.562 mii lei și la abateri financiar contabile în valoare de 391 mii lei care se referă la următoarele:
– nerespectarea prevederilor legale privind plata compensației lunare și anuale către
Transurban SA a cauzat prejudicii în valoare de 6.731 mii lei.

Lasati un comentariu