Piesă de teatru batjocoritoare la adresa oşenilor

• publicat la: 14 martie 2023
Piesă de teatru batjocoritoare la adresa oşenilor

Teatrul de Nord Satu Mare a pus în scenă o piesă prin care s-a urmărit, în mod tendenţios, ca oşenii să fie puşi într-o postură degradantă şi care să lovească din plin în această zonă etnografică. Este vorba despre piesa „Nuntă în Oaş”, scrisă de actriţa Anca Munteanu, originară din Bacău, notează informatia-zilei.ro.

La Satu Mare a avut loc duminică seară premiera pe ţară, de la ora 19:00, în prezenţa mai multor funcţionari publici, angajaţi ai instituţiilor din Satu Mare. De asemenea, în sală s-a putut remarca şi prezenţa angajaţilor şi actorilor teatrului, majoritatea vorbitori de limbă maghiară. Desigur că au mai participat şi sătmăreni obişnuiţi, care au dorit, pur şi simplu, să se bucure de o seară la teatru.

Din păcate, piesa prezentată nu s-a dovedit a fi una educativă, ci dimpotrivă. Una care atacă direct o zonă etnografică, şi implicit pe toţi locuitorii săi, indiferent că este vorba despre oşeni care au rămas în ţară, sau pe cei care au ales să-şi facă un rost într-o ţară străină.

De remarcat este că acest „act artistic” a trebuit să scoată în evidenţă faptul că oşenii ar avea mai multe cusururi, dar care se regăsesc, cu siguranţă, la toate etniile şi popoarele. Cei şapte actori au purtat dialoguri  pe scenă şi au ajuns în situaţii din care a reieşit că oşencele sunt beţive şi uşuratice, dar şi materialiste, respectiv că oşenii sunt hoţi, oportunişti, că fac nunţi din pur interes material, şi doar pentru beneficiul darului de nuntă, din care ar urma să îşi deschidă afaceri. Desigur, pentru a putea mai apoi să se laude tuturor cunoştinţelor cu ele.

Din piesă nu au lipsit replicile din care a rezultat faptul că oşenii ar fi complet ignoranţi, persoane care nu au absolut nicio calitate intelectuală şi pentru care primează doar lăudăroşenia şi avuţia. S-a văzut clar faptul că piesa de teatru a fost scrisă în mod tendenţios de către autoare, deşi nici măcar nu este originară din judeţul Satu Mare.

integral pe informatia-zilei.ro
.

 

Lasati un comentariu