Manifestări ample la Moftin în 25 mai cu participarea Garnizoanei Satu Mare

• publicat la: 20 mai 2023
Manifestări ample la Moftin în 25 mai cu participarea Garnizoanei Satu Mare

Deci se poate! La Moftinu Mic se vor organiza joi, 25 mai 2023, manifestări legate de Ziua Eoilor și de omagiere a lui Mihai Viteazul cu participarea  Garnizoanei Satu Mare. Atunci când am solicitat ca să participe și la Carei Garnizoana Satu Mare la manifestările de la Monumentul Ostașului Român, prefectul Roca ne spunea că nu se poate, că militarii din Garnizoana Satu Mare nu se pot deplasa decât pe raza zonei Satu Mare și alte motivații care nu au făcut decât să dovedească faptul că există o anumită reținere în a se desfășura la Carei acțiuni festive cu participarea unităților din cadrul MAI și MApN. O fi deranjat primarul UDMR din Carei de astfel de prezențe și mai marii județului nu vor să îi provoace palpitații?

” Anul acesta vom organiza, în premieră la Moftinu Mic, manifestările legate de Ziua Eoilor și de asemenea îl vom omagia și pe Mihai Viteazul cel care a fost declarat „Martir și Erou al Națiunii Române”, prin Legea nr. 137 din 21 iulie 2020. Manifestările vor avea loc pe 25 mai de la ora 12 la Monumentul lui Mihai Viteazul din Moftin. Vrem să organizăm un eveniment de ținută alături de Primăria Comunei Moftin de Consiliul județean Satu Mare și de Garnizoana Satu Mare”- a declarat prefectul Radu Roca.

La întâlnirea de pregătire a evenimentului din 25 mai 2023 de la Monumentul lui Mihai Viteazul din Moftin au participat directorul de Cancelarie, Radu Iancu, primarul comunei Moftin , Gheorghe David, comandantul Garnizoanei Satu Mate, lt.col. Gheorghe Balazs, precum și reprezentanți ai ISU Someș Satu Mare, Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare a Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare și a primăriei comunei Moftin.

În data de 21 iulie 2020, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii prin care Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, este declarat „martir și erou al națiunii române”. Legea prevede că ceremoniile anuale de comemorare au loc în data de 27 mai – ziua în care a fost înfăptuită prima unire politică a celor trei ţări româneşti.

Politicienii sătmăreni implicați în acțiunea de la Moftin au decis că data de 25 mai îi avantajează mai bine pentru marcarea celor 423 de ani de la Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul, data de 27 mai fiind  o zi de sâmbătă….

În vara anului 1601 Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra la Moftin pentru 20 de zile pregătindu-se pentru pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie. La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazul îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece prin Carei, apoi se aşează la Moftin pe malul stâng al râului Crasna. La Moftin, pe vatra actuală a localităţii Moftinu Mic şi pe două movile învecinate pe drumul de legătură cu Sînmiclăuş, a staţionat  oastea lui Mihai Viteazul, formată din peste 16.000 de oameni, din care 8.000 erau călăreţi.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu