Aberant! Mihai Viteazul „motiv de vrajbă” și pentru primarul Municipiului Carei

• publicat la: 28 august 2023
Aberant! Mihai Viteazul „motiv de vrajbă” și pentru primarul Municipiului Carei

„Asta-i culmea! Primarul din Carei, incomodat de Mihai Viteazul! Kovács refuză montarea unei efigii în localitate, pe motiv că „invrăjbeşte” maghiarii”, scrie phonline.ro

„Situație aberantă în municipiul Carei, acolo unde, în 1601, Mihai Viteazul venea pentru aprovizionarea oștilor sale aflate la Moftin.

Societatea Cultural-Istorica „Mihai Viteazul” Ploiesti a solicitat Primariei Carei aprobarea montarii efigiei marelui domnitor pe fatada sediului Primariei, in demersul sau de a pastra vie nu doar amintirea faptelor eroice ale domnitorilor Tarii Romanesti, dar si a identitatii nationale. Proiectul, intitulat „Drumul cetatilor satmarene”, este initiat si finantat de SMV Ploiesti, iar autoritatile publice invitate sa ia parte la program sunt beneficiare directe ale includerii localitatilor respective in acest proiect istoric, fara obligatii financiare sau de alta natura.

Ei bine, primarul Kovacs Eugen a fost singurul dintre cei 5 primari al localitatilor-traseu care s-a opus participarii Careiului la acest program si montarii efigiei domnitorului Mihai Viteazul pe fatada sediului Primariei.

Explicatia refuzului, de-a dreptul halucinanta: acest demers ar duce la invrajbirea romanilor cu maghiarii!

Pentru a masca adevarata intentie de invrajbire pe care, se pare, primarul o cultiva in Carei, acesta a inventat drept motiv faptul ca nu a aflat personal de initiativa SMV Ploiesti, ci a citit intr-un „blog familial”.

Culmea, blogul la care face referire Kovacs este un ziar local renumit, care, de 17 ani, s-a dedicat informarii cetatenilor cu privire la cele mai importante eveninente. Desigur, ziarul a avut si cateva opinii contrare celor ale edilului Kovacs, fapt care l-a invrajbit pe primar impotriva ziarului propriei localitati.

Dar de la asta pana la a afirma ca montarea efigiei ar „murdari” fatada primariei, sau ca Mihai Viteazul ar avea loc in discutii subrede despre maghiari si romani… e cale lunga si presarata cu intentii nu chiar sanatoase.

Nu ca ar mai fi nevoie de dovezi ale faptului ca singurul care se gandeste la invrajbire este chiar primarul Kovacs, dar iata o informatie pretioasa, aparuta in presa nationala:

Asa arata efigia domnitorului Mihai Viteazul, montata in cadrul proiectului „Drumul cetatilor bihorene”:”

PS: Evident, „blogul” la care face referire primarul din Carei este fără doar și poate publicația Buletin de Carei, care i-a informat pe careieni în ultimele două decenii despre tot ceea ce se întâmplă cu bune și cu rele, și atacul primarului este un atac direct la singurul reprezentant al presei românești independente din Carei, imun la presiunile, șantajul sau banii UDMR-ului, sau alte potlogării de ordin politic.

Într-adevăr, afirmația că prezența unei efigii cu Mihai Viteazul ar învrăjbi românii cu maghiarii este o aberație administrativă, asta ca să ne exprimăm în niște termeni drăguți, și ca să nu pomenim că răspunsul oficial al primarului Municipiului Carei către Societatea Cultural-Istorica „Mihai Viteazul” Ploiești reprezintă o formă antinațională de sfidare și de bășcălie la adresa unui erou al națiunii române. O atitudine tolerată din păcate de mai toți conducătorii României din ultimele trei decenii. Nu putem să nu ne punem întrebarea, fie ea și retorică: statuile și monumentele dedicate de către municipalitatea din Carei pentru niște personalități maghiare, cum de nu învrăjbesc maghiarii cu românii?

Este acesta un standard dublu aplicat de către primar românilor, este o formă de diletantism, de ipocrizie administrativă, de demagogie politică, sau ce Dumnezeu este?

Această atitudine sfidătoare, dictatorială are și precedent pentru că același primar evazionist a refuzat amplasarea pe clădirea de drept, a actualei primării, a plăcii cu numele delegaților careieni participanți la Marea Unire. Ședința de alegere a acestor delegați a avut loc în actuala Sală Festivă a Primăriei Carei. Cu alte cuvinte, primarul Kovacs se chinuie să modifice istoria locală.

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu