Guvernul lui Viktor Orban a finanțat în secret mai multe organizații din Transilvania inclusiv ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune

• publicat la: 14 august 2023
Guvernul lui Viktor Orban a finanțat în secret mai multe organizații din Transilvania inclusiv ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune

Guvernul lui Viktor Orban a finanțat în secret mai multe organizații de peste graniță, în principal din Transilvania, care susțin obiectivele partidului condus de premierul maghiar, potrivit HVG. În total, peste 277 de milioane de forinți au ajuns în România, scrie Adevărul.ro.

Presa maghiară arată că în anul 2011 guvernul de la Budapesta a dat peste 277 de milioane de forinți către trei organizații maghiare din România care susțin autonomia Ținutului Secuiesc. Aceasta sumă reprezintă 35% din suma totală pe care guvernul maghiar a transferat-o către organizațiile din afara graniței.

Cea mai mare sumă de bani a fost încasată de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, condus de Laszlo Tokes, mai exact 265 de milioane de forenți.Sume de bani importante, câte 6 milioane de forenți, au mai primit și Consiliul Național Secuiesc și Asociația Siculitas, potrivit HVG.

În total, în 2011, guvernul lui Viktor Orban a oferit 787 milioane de forinți către nouă organizații din România, Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

Dezvăluirea a fost făcută de HVG în contextul în care ziarul a solicitat, conform legii, declasificarea unor hotărâri de guvern mai vechi de zece ani.

Către ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune vin de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta.

Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, care constant a investigat aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania. Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).

Preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie prin care guvernul maghiar finanțează firme din Transilvania. În conducerea aceleași fundații este și Novak Levente, vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale.

Banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul. Clubul Sepsi OSK este deținut de Sepsi OSK SA, o societate pe acţiuni finanțată puternic de guvernul de la Budapesta.

UDMR nu face politică, în România, doar pe banii Budapestei, ci și pe fondurile alocate cu generozitate de Guvernul de la București. UDMR a făcut parte din aproape toate cabinetele care au condus România după 1996 și s-a conectat foarte bine la fondurile publice.

Uniunea are un statut ambiguu, care îi permite să joace, în funcție de interese, rolul de partid politic sau de organizație neguvernamentală, a minorităților, finanțată din bani publici.

În calitate de ONG primește finanțări consistente de la Departamentul pentru Relații Interetnice. Conform unei analize Fanatik, în intervalul 2019 – 2022, Uniunea a beneficiat, de la Guvernul României, de alocări financiare în valoare de: 29,4 milioane în 2019, 32,3 milioane în 2020, 36,8 milioane în 2021 și 43,4 milioane în 2022. În total, 142 de milioane de lei din bugetul de stat al României au intrat în conturile partidului condus de Kelemen Hunor.  ..sursa  NapocaNews

Viktor Orban a fost primit în vizită privată la București de către premierul Ciolacu de Buzău iar drept urmare, românii care au vrut să participe la universitatea de vară de la Tușnad unde a vorbit Orban au fost blocați de Jandarmeria Română. Premierul maghiar a adus chiar mulțumiri pentru prestația jandarmilor împotriva românilor  ținuți la ușă ca pe vremea imperiului austro-ungar.

 

Lasati un comentariu