Lansare de carte și dezvelire de monument pentru un erou român la Doba. VIDEO

• publicat la: 14 august 2023
Lansare de carte și dezvelire de monument pentru un erou român la Doba. VIDEO
.
Duminică, 13 august 2023, în localitatea Doba din județul Satu Mare au avut loc mai multe evenimente importante: s-a dezvelit un monument închinat unui erou român, sergentul de roșiori Nedelcu Bosânceanu, ucis în aprilie 1919  de trupele maghiare în retragere, a avut loc lansarea monografiei satului și o slujbă arhierească.
Evenimentele au fost puțin mediatizate și promovate. Printre participanți s-a aflat și deputatul Adrian Cozma care a îndemnat la păstrarea credinței strămoșești și la menținerea vie a istoriei.

,,Să nu ne uităm eroii!

În dimineața zilei de 19 aprilie 1919 trupele românești intră în localitatea Doba, dinspre Carei, avându-l în frunte pe portdrapelul Armatei Române, sergentul de roșiori Nedelcu Bosânceanu, călare pe un cal alb, prilej cu care un soldat secui, dezertor din trupele maghiare aflate în retragere la zeci de kilometri, ascuns în șanțul din partea stângă pe direcția de marș a coloanei, ochește și îl împușcă mortal pe militarul român, fugind de la fața locului și ascunzându-se sub o iesle din grajdul unui localnic. În cele din urmă secuiul este arestat și executat. În zilele de azi, conform legislației internationale, fapta acestui dezertor exaltat ar putea fi încadrată ca și act de terorism,, a menționat deputatul Cozma.

.


.

O monografie a comunei Doba a fost lansată duminică  de către soții Koka în prezența reprezentanților Centrului de Creație Satu Mare.
.

Tot duminică, 13 august 2023, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Doba, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, unde a oficiat Slujba Paraclisului Maicii Domnului.

În întâmpinarea Preasfinției Sale a fost prezent primarul comunei, Ghetina Mihai, copii și tineri din parohie alături de părintele paroh Ioan Ardelean, pastorul celor aproximativ 800 de credincioși.
Ierarhul a fost însoțit de Arhid. Gherasim Nap și Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat iar între părinții slujitori din sobor s-a aflat preacucernicul părinte Florian Mocan, protopopul Careiului.

La finalul slujbei, părintele Ioan a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezență și slujire, și, în semn de recunoștință și prețuire, a oferit ierarhului, o icoană cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu