Târnosire de biserică și Ziua satului Ianculești

• publicat la: 27 august 2023
Târnosire de biserică și Ziua satului Ianculești

DUMINICĂ, 27 august 2023, în satul românesc Ianculești, fără Cămin Cultural, fără școală și dispensar, a avut loc manifestarea  ”Zilele Iancului”, ediția a XXII-a. Pe pagina oficială a Primăriei Carei, de care aparține satul Ianculești, nu a fost postat niciun anunț privind sărbătoarea satului.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a târnosit biserica Parohiei Ortodoxe Ianculești din județul Satu Mare și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După slujbă, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire la statuia lui Avram Iancu, cu ocazia zilelor localității.

Au participat primarul satului Horea, Marin Nicola, primarul municipiului Carei de care aparține satul, Kovacs Eugen, deputatul Adrian Cozma, protopopul de Carei, Florian Mocanu, preoți ai protopopiatului Carei, directorul Centrului de Creație Satu Mare, Robert Laszlo, partide politice( PNL, PSD, PMP, AUR)  și asociații cultural patriotice: Unirea 2009, ASTRA Carei, Rezervistul Militar, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, societatea Avram Iancu Carei.

După cuvântul de deschidere al delegatului sătesc Sebastian Oneț au urmat depuneri de coroane și au rostit alocuțiuni  deputatul liberal Adrian Cozma, fratele preotului, social-democratul Ionuț Oneț, primarul Nicola din Horea, primarul Kovacs, Mircea Dobra de la societatea Avram Iancu și Daniela Ciută de la Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940.




Ca în fiecare an, președinta asociației românilor refugiați și expulzați în 1940, Daniela Ciută,  a acordat distincții și premii în bani celui mai vârstnic refugiat, anul acesta fiind rândul doamnei Costea Raveica să primească cadourile.

O diplomă aniversară și o plachetă Centenar au fost înmânate Prea Sfințitului Iustin, membru de onoare al ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei, cu ocazia aniversării a 100 de ani de existență.

Programul cultural-artistic a început de la ora 17,00, pe scena din centrul satului. Soarele arzător, vremea caniculară, a întârziat apariția publicului spectator. Au evoluat artiști locali, din județ dar nu numai. Evoluția interpreților Nemeș a fost întreruptă de  o pană de curent.

Programul oferit de organizatori nu a cuprins nici din greșeală melodii patriotice, semn că primăria exclusiv UDMR controlează total satul românesc și este deranjată de tot ce este identitar.

Nici amenajarea corturilor pentru protocol nu a fost fără incidente. Solicitarea organizatorilor către primăria Carei  de a fi ajutați cu câteva mese și bănci pentru duminică, 27 august, a rămas neonorată, răspunsul șefului de la DSPL fiind ,, mi s-a spus să nu vă dăm că se vor distruge,,. Așa că băncile și mesele au fost împrumutate din altă parte.

Satul Ianculești aparține de Primăria Carei care refuză de 15 ani să reabiliteze Căminul Cultural dar a luat de la parohia ortodoxă parcela de 30 de ari pe care este amplasat și cimitirul satului.

La ziua satului Ianculești au fost prezenți meșteri populari și puncte de alimentație publică pe tot parcursul zilei de duminică.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu