Sărbătoare la Ianculești. Târnosire de biserică și Ziua Iancului

• publicat la: 26 august 2023
Sărbătoare la Ianculești. Târnosire de biserică și Ziua Iancului

Duminică, 27 august 2023 va avea loc în satul de moți, Ianculești, târnosire de biserică după care se va face slujbă de pomenire  pentru Eroul Național Avram Iancu la bustul din centrul localității. Pe afișul evenimentului nu a avut loc nici chipul lui Avram Iancu și nici vreun fir de tricolor.

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Carei, prin Centrul Cultural al Municipiului Carei și în parteneriat cu Societatea Cultural- Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Carei, duminică, 27 august 2023, va avea loc cea de-a XXII – a ediție a festivalului „Zilele Iancului”, în localitatea Ianculești ce aparține de UATM Carei.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului va târnosi biserica Parohiei Ortodoxe Ianculești din județul Satu Mare și va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. După slujbă, Preasfinția Sa va oficia o slujbă de pomenire la statuia lui Avram Iancu, cu ocazia zilelor localității.

Satul Ianculești aparține de Primăria Carei care refuză  reabilitarea Căminului Cultural, a demolat școala din sat, a luat în administrare lacul satului la fel cum a luat  și cimitirul de la parohia ortodoxă.

Nu au mai fost invitați în acest an artiști consacrați ai foclorului românesc. Au apus vremurile  în care evoluau pe scena din Ianculești Sava Negrean Brudașcu, Cristian Fodor, Marius Ciprian Pop, Veta Biriș, recunoscuți pentru repertoriul lor patriotic. Dovadă că peste tot  în Transilvania se încearcă adormirea sentimentelor naționale nu doar mutarea statuilor românești din centrele marilor orașe.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 12:30, moment în care va fi susținută o slujbă religioasă în fața bustului lui Avram Iancu din localitatea Ianculești, urmată de depuneri de jerbe de flori.
De la ora 17:00 în cadrul spectacolului folcloric vor evolua: Maria și Mihai Nemeș; Petrică Mureșan; Cosmina Mateș și Taraful Moților; Ansamblul Folcloric „Ceatăra” din Carei; Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” – Iulian Goste, Sara Nistor, Karina Molnar, Luca Molnar, Aida Negrea; Lina Șchiop alături de tulnicăresele și tulnicarii din Ianculești; Marius Mateș și formația; Iulia Balaj și formația.

Satul Ianculești a fost supus atrocităților hortyste în 1940 când cei rămași în viață au fost obligați să își părăsească locuințele și să se refugieze pe  unde au apucat. Victoria Armatei Române de la 25 octombrie 1944 le-a permis să se reîntoarcă la casele lor ocupate între timp de maghiari.

Troița din centrul satului a fost ridicată în memoria românilor persecutați etnic în perioada 1940-1944.

Buletin de Carei

Zilele Iancului în satul ce aparține de Primăria Carei care refuză reabilitarea Căminului Cultural. Afiș fără fir de tricolor

Lasati un comentariu