❞Zborul Unirii – 23 noiembrie 1918❞

• publicat la: 23 noiembrie 2023
❞Zborul Unirii – 23 noiembrie 1918❞

Astăzi, 23 noiembrie 2023, la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, a avut loc o ceremonie de comemorare a 105 ani de la realizarea marelui zbor, Zborul Unirii  – 23 noiembrie 1918❞. Un reprezentat al municipiului Bacău a adus mesajul către municipiul Blaj.

Un astfel de eveniment a avut loc cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în 2018, prilej cu care s-a realizat şi o monedă aniversară.

Acum 105 de ani, pe 23 noiembrie 1918, decola de la Mărgineni (lângă Bacău, Moldova), un avion cu importantele acte ale Unirii. În acele timpuri tulburi la Bacău era Comandamentul Statului Major, condus de generalul Averescu. Actele pentru realizarea Marii Uniri trebuiau duse în deplină siguranţă spre Blaj (Transilvania) şi de acolo la Alba Iulia.

Zborul Unirii s-a efectuat pe traseul Bacău – Blaj în data de 23 noiembrie 1918 când, în deplasarea către Câmpia Libertății de la Blaj, locotenentul Vasile Niculescu și căpitanul Victor Precup au transportat acte oficiale de mare importanță pentru înfăptuirea actului Unirii.

La întoarcere, aceștia aveau de dus românilor de peste munți și guvernului României aflat în Moldova o veste mult așteptată: hotărârea entuziastă de unire a Transilvaniei cu România…

O unire pentru totdeauna!”, a scris pe facebook Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

sursa glasul.info

 

Lasati un comentariu