File de istorie ascunsă. Martiriul avocaților Nicolae Bolcaș și Ioan Ciordaș

• publicat la: 11 noiembrie 2023
File de istorie ascunsă. Martiriul avocaților Nicolae Bolcaș și Ioan Ciordaș

Pe 12 martie 1919, conducerea Consiliului Național Român este pusă sub pază militară, fiind acuzată de spionaj. Abdicarea contelui Karoly, a facilitat preluarea puterii de către comuniști, care au format un guvern sovietic. Beiușul, este ocupat de soldați secui aflați sub conducerea căpitanului Kalman Verböczy. Încep o serie de represalii.

Mai întâi, tovarășii au închis băncile și prăvăliile, apoi au chemat toți preoții și învățătorii la o consfătuire, unde li s-a comunicat că orice încercare de a chema poporul la biserică, va fi aspru pedepsită. Nicolae și Ioan, nu se supun interdicțiilor, și îi înfruntă pe comuniști.

Intrați în dizgrația autorităților maghiare, cei doi patrioți români sunt ridicați în toiul nopții din casele lor, apoi urcați într-un tren și debarcați în satul Lunca, aflat la 25 de km de Beiuș. Acolo au fost schingiuiți, mutilați, iar în cele din urmă uciși și aruncați într-o groapă comună.

Sursa: Matricea Românească

Vrem manuale de Istoria României nu doar cu faptele de vitejie ale neamului românesc ci și cu toate ororile la care a fost supus poporul român! Adevărul trebuie spus cu curaj și demnitate!

Lasati un comentariu