În loc să se evoce memoria lui Menumorut la cetatea Biharia se evocă memoria lui Ladislau?

• publicat la: 4 noiembrie 2023
În loc să se evoce memoria lui Menumorut la cetatea Biharia se evocă memoria lui Ladislau?

Cetatea Biharia, astăzi ruinată, este situată la 14 km nord de Oradea, lângă satul omonim, într-o zonă de șes inundabil. Este menționată în izvoare ca fiind capitala voievodului Menumorut care a rezistat aici 13 zile asediului maghiar (sfârșitul secolului al X-lea).

Înaintea anului 900, Cetatea Biharia a fost reşedinţa administrativă a Ducatului lui Menumorut, întins între râurile Tisa, Someş şi Mureş.

Potrivit presshub.ro, „primăria comunei Biharia, județul Bihor, a obţinut o finanţare de un milion de euro din fonduri europene pentru punerea în valoare a Cetăţii Biharia, proiect prin care va fi evocată şi figura istorica a regelui sfânt Ladislau, în scopul promovării turistice a comunei, a declarat primarul Szilagyi Zoltan.”

Deci avem de a face cu o nouă TRĂDARE în județul Bihor din partea autorităților? Cum să evoci figura istorică a regelui Ladislau al Ungariei și nu pe cea a lui Menumorut, voievod al unei părţi din Câmpia de Vest a Transilvaniei în timpul Evului Mediu timpuriu?

De unde această obsesie de a pupa cu nesaț în CUR un asupritor al neamului românesc în Transilvania, mai ales că Menumorut este primul lider militar român local care a stăpînit cetatea Biharia? Cum se poate să fim trădați în mod sistematic în acest colț al României, unde TRĂDAREA de neam și de țară colcăie la tot pasul?

A început la Oradea, prin razboiul perfid al lui Ilie Bolojan împotriva tuturor statuilor românești din oraș: Mihai Viteazul, Emanuil Gojdu, Mihai Eminescu, etc. Iar acum vedem cum se extinde antiromânismul instituțional și cultural și în restul județului? RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! De trei ori RUȘINE!

Mihai Fandel

comentarii

de Mircea Dinu la 6 noiembrie 2023 - 11:28

Am adus la cunostiinta deputatului din Bihor, doamna Adina Mos, inca acum un an penyru a fi cunoscut in parlament dar si Ministrului culturii domnul Romascanu dar fara efect. Subiectul nu era de interes pentru demnitarii nostri
MARE PACAT

Lasati un comentariu