Fostul președinte al comunității evreiești din Satu Mare confirmă că deportarea evreilor a avut loc în perioada administrației Ungariei hortyste

• publicat la: 30 ianuarie 2024
Fostul președinte al comunității evreiești din Satu Mare confirmă că deportarea evreilor a avut loc în perioada administrației Ungariei hortyste

Potrivit satmarenii.ro, astăzi a avut loc la Liceul Teoretic ”George Pop de Băsești” din Satu Mare o întâlnire a elevilor clasei a XI-a cu fostul președinte al comunității evreiești din Satu Mare, Nicolae Decsei și cu Ioan Corneanu, președintele onorific al Asociației românilor expulzați în 1940.

Tema discuțiilor a fost legată de ororile trăite de români și evrei după intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena când Ungaria hortystă a ocupat nordul Ardealului. Persecuțiile pe criterii etnice au fost de neimaginat, românii și evreii fiind cei mai afectați.

Dacă românii au avut parte de atrocități de neimaginat din partea trupelor hortyste iar cei care au scăpat cu viață au fost expulzați din casele lor, evreii au fost închișți în ghetouri, unul dintre acestea funcționând și la Carei.

Potrivit celor  afirmate de fostul președinte al Comunității evreiești din Satu Mare, Nicolae Decsei, au existat 6 trenuri ale morții care au pornit din Satu Mare în perioada mai – iunie 1944. Adică deportarea evreilor din județul Satu Mare a avut loc în perioada administrației Ungariei hortyste și nu în perioada administrației românești cum se mai afirmă pe nedrept. Pentru că victoria Armatei Române eliberatoare a avut loc la data de 25 octombrie 1944, mult după ce Ungaria hortystă a deportat evreii din ghetourile sătmărene.

Se cuvin mulțumiri pentru Nicolae Decsei care atestă că Ungaria hortystă a fost cea care a deportat evreii din județul Satu Mare.

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu