Premierul Ciolacu primit la Satu Mare de urmașii românilor expulzați în 1940 și discriminați din 2021 încoace

• publicat la: 27 ianuarie 2024
Premierul Ciolacu primit la Satu Mare de urmașii românilor expulzați în 1940 și discriminați din 2021 încoace

Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, urmașii românilor persecutați etnic și expulzați în 1940 au reușit să dea ochii cu premierul Marcel Ciolacu pentru a solicita explicații față de discriminarea la care sunt supuși de 3 ani de zile. Întâlnirea a avut loc la Satu Mare, în fața sediului PSD. În urmă cu 9 zile, urmașii românilor expulzați în 1940 au protestat în fața Guvernului dar atunci premierul nu a coborât la discuții ci a trimis un consilier de stat care s-a dovedit că nu l-a informat despre revolta românilor.

Grupul de români a sosit la Satu Mare dis de dimineață pentru că premierul Ciolacu a promis că va avea  o discuție cu românii înainte de ora începerii adunării de alegeri de la PSD Satu Mare, urmare a solicitării depuse în scris  în prealabil.

A fost solicitat și aviz pentru adunarea de pe domeniul public din fața sediului PSD.

 

Întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu a avut loc în incinta hotelului Aurora. Am oferit din partea Asociației românilor expulzați în 1940 o carte despre drama românilor sub administrația hortystă precum și situația plăților lunare pentru urmașii minoritarilor față de cei ai românilor expulzați în 1940.

Premierul Ciolacu a aflat  și despre condițiile în care trăiesc românii din zonele rurale, despre faptul că pruncii românilor din zona Carei nu au în satele lor acces la grădinițe sau școli și trebuie să facă naveta de la vârste fragede, fiind scoși din mediul lor de dezvoltare: Marna Nouă, Scărișoara, Ianculești, Horea. Există sate fără Cămin Cultural sau fără încălzire pe timp de iarnă în Căminul cultural. Nu există transport în comun și nici asistență medicală de urgență.

Legea 154 a fost aprobată în iulie 2021 dar an de an se tot amână punerea în aplicare a ei pentru punctele c) și g) adică cele unde sunt cuprinși urmașii românilor expulzați în 1940.

Românii au scandat ,,VREM DREPTATE!,,..Aplicați Legea 154 și pentru români! …Fără discriminare!

Înainte de deplasarea spre sala Teatrului de Nord unde avea loc adunarea de partid  pentru care a sosit la Satu Mare, premierul Marcel Ciolacu s-a îndreptat spre grupul de români care i-au solicitat insistent  prezența.

Femei și bărbați din categoria celor DISCRIMINAȚI prin amânarea repetată a legii 154/2021 și-au spus  necazurile primului ministru, ocazie deosebit de rară pentru sătmăreni.





Nu știm cât a contat pentru premier întâlnirea și discuțiile cu urmașii românilor expulzați și persecutați etnic în 1940 dar știm că rămânem pe poziții până când factorul poștal va aduce și pentru români cupoanele cu indemnizațiile cuvenite. Chiar dacă la Satu Mare jandarmii ne amenință cu amenzi și mobilizează ostentativ numeroase efective înarmate, cu camere de filmat din toate unghiurile.

În perioada 1940-1945 a funcționat în județul Satu Mare o administrație hortystă care nu doar că a interzis orice exprimare și identitate românească ci aplica metode barbare  pentru cei care nu renunțau de bună voie la naționalitatea românească.

Solicităm guvernului să trateze în mod egal toți cetățenii României și să își manifeste autoritatea și în Carei unde avem plăci negre pe primărie și un bolovan cu inscripție din imnul Ungariei în fața primăriei.

Vom reveni pe domeniul public ori de câte  ori va fi nevoie  până la eliminarea DISCRIMINĂRII românilor față de minoritari!

ing.Daniela Ciută,

urmaș de român persecutat etnic și expulzat în 1940

 

 

Lasati un comentariu