Despre cenzura aplicată la vizita premierului Ciolacu la Satu Mare

• publicat la: 13 februarie 2024
Despre cenzura aplicată la vizita premierului  Ciolacu la Satu Mare

 La  data de 27 ianuarie 2024, premierul Ciolacu a efectuat o vizită în municipiul Satu Mare prilej cu care s-a întâlnit cu Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, înainte de a participa la ședința de alegeri a PSD Satu Mare. Ce este nu doar curios  ci și deranjant, este că pe agenda de lucru a premierului de pe pagina oficială a Guvernului de la București lipsește  orice referire la prezența premierului în Satu Mare. În aceeași zi a plecat la Oradea, cu o zi înainte a fost în județul Maramureș, fiecare dintre aceste vizite fiind consemnate riguros pe pagina Guvernului, nu și cea de la Satu Mare. Despre vizita de la Satu Mare și întâlnirea cu protestatarii români nu s-a făcut nicio referire.

ALO, GUVERNUL Ciolacu?! Și Satu Mare face parte din ROMÂNIA!

DE CE? Și noi plătim taxe și impozite către statul român din care mai apoi sunt  plătiți toți funcționarii publici. 

Ionuț Neagu, un senator dintr-o zonă unde se petrec astfel de discriminări, deci care înțelege foarte bine situația, a pus o întrebare premierului Ciolacu legată de cenzură dar puțin probabil că întrebarea va fi tratată cu respectul cuvenit unei astfel de situații.

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

 Senator Ionuț NEAGU Adresată:   Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 13.02.2024

Obiectul interpelării: Cenzura practicată de mediile de socializare la adresa activității instituției prim-ministrului și confirmarea unor informații apărute în presa națională.

 Stimate domnule prim-ministru,

Pe 27 ianuarie 2024 ați efectuat o vizită în județul Satu Mare, unde, între altele, ați avut o întrevedere cu doamna inginer Daniela Ciută, președintele ASTRA Carei și președintele Filialei Carei a Asociației  Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940. Cu acest prilej ați discutat despre legea nr. 154/2021, din cauza căreia urmașii românilor persecutați și expulzați în perioada 1940-1944, de regimul hortist, nu-și primesc indemnizațiile cuvenite prin lege de trei ani.

Redacția „Buletin de Carei” a scris despre acest eveniment, iar informațiile au fost diseminate prin intermediul mai multor medii de socializare, între care și platforma Facebook. La scurt timp de la postarea acestor informații, urmare a sesizării de către susținători ai dumneavoastră, activitatea de pe conturile respective a fost restricționată pe motiv că „nu a respectat standardele comunității”.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Cum catalogați acțiunea de cenzură la adresa activității pe care o desfășurați.

  1. Dacă găsiți că diferența de tratament aplicată românilor persecutați și expulzați în perioada 1940-1944 de către regimul hortist este o problemă care să beneficieze de interesul dumneavoastră și al instituției pe care o conduceți.

  1. Dacă instituția pe care o conduceți s-a mai confruntat cu astfel de situații și dacă a considerat că este cazul să intervină. Indiferent dacă răspunsul este unul afirmativ sau negativ, vă rugăm să relevați motivele care au fundamentat decizia în cauză. Dacă răspunsul va fi unul afirmativ, vă rugăm să specificați, în clar, care au fost resursele mobilizate în acest sens și rezultatele obținute.

  1. Cunoaștem din presă că le-ați promis reprezentanților urmașilor românilor persecutați între 1940-1944 de regimul de teroare instaurat în acea perioadă, că problema neplății indemnizațiilor către români va fi rezolvată printr-o rectificare bugetară. Vă rugăm să confirmați, sau să infirmați această informație și să specificați, dacă este cazul, orizontul de timp așteptat în vederea adoptării unei astfel de rectificări bugetare.

Vă rugăm să prezentați răspunsul dumneavoastră în scris.

Cu respectul cuvenit,

Senator Ionuț Neagu

 

Lasati un comentariu