Daniel David – groparul Istoriei naționale
• publicat la: 11 februarie 2025
Trăim vremuri tulburi, dar dincolo de evenimentele cotidiene, și ca să le facem față cu succes cum se cuvine, e necesar să fim pătrunși de sentimentul dragostei și respectului pentru țară, pentru neamul din care facem parte. Noi suntem trecători, dar neamul este etern și pentru asigurarea viitorului căruia trebuie să fie responsabil fiecare cetățean al zilei de azi. De aceea, „cartea de căpetenie a unei nații”, cum a fost numită Istoria, trebuie așezată la loc de cinste în procesul educativ al tinerelor generații, singura care ne poate ajuta să înțelegem mai bine rostul evenimentelor trăite, să luăm act de drumul parcurs și de cel viitor.
Numai națiile cu demnitate națională și conștiința trează sunt respectate pe plan internațional, stau demne în fața istoriei, sunt respectate și admirate. De aceea numărul de ore de istorie este de 3 ore săptămânal.
La noi, degringolada clasei politice, corupția endemică, în care s-a complăcut până cum așa-zișii demnitari care au făcut averi colosale, fără să le pese de restul cetățenilor, a devenit o obișnuință, astfel că s-a creat o prăpastie colosală între popor și cei aranjați să fure și să despoaie statul, obligându-ne să ne îndatorăm cu sume uriașe plătite de popor, care a ajuns la o stare de sărăcie lucie. Sub domnia acestor impotenți, covrigari și Păturici de mahala, nu mai avem demnitate națională și nici simț moral.
O ministreasă incultă, demnă cel mult pentru funcția de directoare la un cămin cultural din Someșeni, ne-a lipsit de tezaurul dacic, una din marile mărturii ale continuității. În conivență cu un director de muzeu inconștient a semnat un contract ca pentru niște fiare vechi. Găsesc că incompetența lor se datorează în mare parte lipsei de cultură istorică și de demnitate națională. Or, clasa politică actuală a furnizat suficiente probe de încălcare a acestor norme de pregătire politică și de conduită potrivită pentru funcțiile deținute.
Cu toții am trăit traseele nebuloase ale unor președinți ca Iliescu, Băsescu, Johannis, nepăsători la soarta poporului și interesați doar de propriul buzunar. Mă miră tupeul lor de a mai apărea pe la televiziuni să ne dea sfaturi. Mai ales temerarul marinar continuă să aibă gura mare, pe când omul acesta a dovedit că e preocupat doar de o îmbogățire rapace, așa cum a educat-o și pe fii-sa, notăreasa, care a mai făcut și în trecut gafe impardonabile, pentru care ar fi trebuit să plătească cu închisoarea dacă justiția noastră și-ar fi făcut datoria, așa cum a procedat și CCM-ul, instituție bugetofagă și partizană.
În aceeași categorie de indezirabili l-aș pune și pe Ungureanu, pe care o televiziune l-a scos în mod greșit de la naftalină, deoarece numele lui va rămâne pe vecie mânjit de „afacerea Gojdu”. Consider că astfel de inși compromiși nu pot fi chemați să dea sfaturi națiunii, întrucât și-au pierdut demnitatea publică de a ne mai reprezenta. Oprobriul public va veni peste toți acei demnitari care nu dovedesc cinste și devotament pentru nație.
Am constat cu regret că pe această listă de oameni care nu țin cont de interesul național s-a situat de curând și noul ministru al Educației, care vrea să schimbe cu tot dinadinsul viitorul tinerei generații, lipsind-o de privilegiul unei educații complete și demne. Prin numărul redus de ore de Istorie și Geografie pe care le-a acordat învățământului liceal, acest ministru condamnă la amatorism și diletantism viitoarea clasă politică. Și pentru ca rătăcirea să fie deplină ne amenință și cu cipul, pentru a ne pierde în totalitate sentimentul de identitate națională, devenit prioritar la atâtea popoare și nații din lume.
Regret sincer că acest urmaș al lui Florian Ștefănescu-Goangă (căruia eu, iar nu dumnealui, i-a pregătit o ediție retrospectivă!) nu a reușit să gândească o curriculă școlară demnă de un popor care își respectă trecutul și înaintașii și care reprezintă universitatea la care a predat Istoria României cel mai important istoric român, David Prodan, cel care a făcut din istorie „îndrumătoarea vieții”, punând-o pe locul care i se cuvine în procesul educativ de formare a noilor generații. Mie mi-a fost profesor, așa că mă simt dator să-i cinstesc memoria, apărându-i punctul de vedere. După eșecul fatal cu „România educată” a lui Johannis, dl ministru David ne oferă programul despre „România anesteziată sau România scufundată.” Se vede că dumnealui aparține noilor direcții de gândire care nesocotesc sentimentul național și vor cu tot dinadinsul să ne mancurdizeze nația. Poate că nu e întâmplător că dânsul e legat de modul de gândire al cercurile politice de la Satu Mare, acolo unde primarii și autoritățile nu dau doi bani pe îndatoririle lor din fișa postului, urmând o politică contrară intereselor naționale. Am fost la Carei, la dezvelirea bustului lui Eminescu, unde la ceremonia de inaugurare a bustului celui mai mare poet român n-a fost prezent nici un oficial din primărie sau Consiliul Județean. Acolo doriți să ajungem, domnule Daniel David?
Mircea Popa,
istoric, critic literar, președinte de onoare al ASTRA Cluj