Cum să ieşi în stradă şi să ceri cu bună-ştiinţă să fii devalizat şi să-ţi fie furată educaţia şi sănătatea de băieţii deştepţi

• publicat la: 11 aprilie 2012
Cum să ieşi în stradă şi să ceri cu bună-ştiinţă să fii devalizat şi să-ţi fie furată educaţia şi sănătatea de băieţii deştepţi

Săptămâna trecută 300 de angajaţi ai Hidroelectrica au ieşit în stradă, în faţa Ministerului Economiei să protesteze faţă de intenţia de a vinde pe Bursă 10% din acţiunile companiei, moment foarte prost pentru că e „criză economico-financiară” şi astfel acţiunile ar fi mult subevaluate, faţă de intenţia de a aduce management privat care ar lua „sute de mii de euro în beneficiul ei şi în detrimentul Hidroelectrica”, că se va da pachetul majoritar, că aşa vrea FMI şi astfel se vând resursele energetice şi se pierde controlul asupra sistemului energetic naţional.

Şi ca o bomboană pe colivă sindicalişti cheama la „conciliere” pe băieţii deştepţi din energie în legătură cu contractele cu energia ieftină. Deci cei 300 de sindicalişti de la Hidroelectrica sunt preocupaţi de soarta companiei, de cine vine la conducere, de valoarea acţiunilor listate la Bursă, de strategia naţională energetică etc. Aşa dintr-o dată. Dar, nu-mi amintesc ca în ultimul deceniu, sau măcar în ultimii ani, aceşti sindicalişti şi liderul lor să fi ieşit în stradă, să fi spart geamurile de la Ministerul Economiei, să-şi fi dat „foc” în faţa Palatului Victoria sau la Palatul Cotroceni, că în 10 ani Hidroelectrica a fost secată de 1,5 miliarde de euro prin contractele încheiate de conducere şi cu voia acţionarului majoritar, statul prin toţi cei care au fost la putere.

Niciun sindicalist nu a făcut greva foamei pe motiv că statul şi managementul de stat, nu privat, au devalizat compania, au luat din banii pentru educaţie, sănătate, drumuri, şcoli, creşe, medicamente, adică din banii lor şi ai copiilor lor şi i-au dat băieţilor deştepţi. 1, 5 miliarde euro au fost luaţi în 10 ani din Hidroelectrica şi daţi altora. Deci suntem în minus cu vreo 100 de şcoli, cu vreo 10.000 de medici, cu 100.000 de profesori nemulţumiţi şi acriţi de viaţă, cu salarii tăiate pentru că managementul de stat le-a dat contracte şi energie ieftină băieţilor deştepţi.

Nu am auzit vreun sindicalist de la Hidroelectrica să fi murit de grija acestor 1,5 miliarde de euro care le-au fost luaţi din buzunar cu acte în regulă şi daţi altora.

Până acum, sub ochii lor, sub munca lor de angajaţi, a fost cel mai tare management privat. Dar al celor de la putere. Şi nu era plătit cu ” sute de mii de euro”, ci cu 1,5 miliarde de euro. Iar acum să spui ca mergi la conciliere cu băieţii deştepţi. Tu, sindicalist, care sub ochii tăi, cu îngăduinţa ta, ai fost devalizat, secat, furat şi trimis acum în stradă să protestezi că nu e bine să fie vândută compania. Ea deja a fost „vândută”, numai că în acte e a statului, în realitate e a altora. De mai bine de zece ani. Întotdeauna interesul băieţilor deştepţi, indiferent de domeniu, este ca o companie de stat să rămână a statului, să nu fie vândută altora, că ne vindem ţara, dar ei să fie principalii beneficiari ai contractelor de furnizare de produse şi servicii către societate la preţuri maxime sau de achiziţie a produselor societăţii la preţuri minime.

Odată la trei patru ani se mai şterg şi datoriile şi ciclul se repetă. Iar sindicaliştii sunt acolo să-i ajute, să le fie furat viitorul lor şi al copiilor lor.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu