Care este calea de salvare ?

• publicat la: 18 martie 2010
Care este calea de salvare ?

Lume agitată, stresată, arogantă şi  nervoasă, nu ai, pur şi simplu, cu cine să te mai înţelegi.

Unii chiar au uitat să-ţi dea bună dimineaţa sau bună ziua. Oare să se fi scos aceste cuvinte din dicţionarul limbii române, fără să fim atenţionaţi?Alţii, după ce s-au uns cu funcţii mari şi grase în remuneraţie, se cred a tot stăpânitori, devin imuni la tot ce se întâmplă în jurul lor şi câteodată agresivi în vorbe şi fapte.

Odată am vazut la televizor un antrenament de kung-fu. Un om stătea jos, cu măinile legate la spate şi spre faţa lui era îndreptat, cu putere, la fiecare jumătate de secundă, capătul unui băţ înfăşurat cu o cârpă. Cum izbutea el să se ferească era absolut de neînţeles. Aici îl putea salva numai evaluarea momentană a mişcării. Principiul în artele marţiale îl reprezintă, nu lovitura, atacul şi apărarea, ci detectarea controlului mişcării şi a situaţiei, fie de la început, fie înainte de producerea lor.

Este o vorbă: „Ce face un ninja când simte pericolul? Când un ninja simte pericolul, nu iese din casă!”. Acest aforism, cu tot comicul lui aparent, conţine destul adevar. Eu am rămas uimită când am aflat că tehnica loviturilor şi atacurilor, în ciuda perfecţiunii lor, se află pe ultimul loc în arta ninja. Este suficient ca un ninja să privească pe cineva în ochi pentru a-i paraliza voinţa.

Serghei Nikolaevici Lazarev spunea în cartea sa „Privire în viitor”: „Agresivitatea mutilează sufletul, iar sufletul bolnav dă naştere unui trup bolnav. Prin urmare, se cuvine să vindecăm sufletul.”

Vindecarea este posibilă doar prin schimbarea caracterului omului. Dar cum să schimbi firea omului? De sute de mii de ori am încercat să înţeleg ce anume generează agresivitatea. Până la urmă am înţeles că agresivitatea apare atunci când sufletul se ataşează de anumite valori umane. Cu cât mai puternică este această ataşare, cu atât mai teribil este şocul resimţit la pierderea lor,  chiar şi în cazul unei pierderi prezumtive şi respectiv cu atât  mai mare este agresivitatea.

Care este calea de salvare?

(Doina Măceşan, director Radio Transilvania Carei)

comentarii

de Gigi Cretu la 18 martie 2010 - 17:41

Da foarte interesant si elegant spus ceea ce se refera la un ninja.e de nescris ce inteligenta are un ninja si putere de gandire absolut iesita din comun.Articolu este conform cu realitatea de azi.

de ZORO la 18 martie 2010 - 17:43

CUNOSC MAI MULTI NINJA CAREIENI CARE FOLOSESC TEHNICA ACEASTA!

de MARIN la 18 martie 2010 - 18:42

Bine zici Cretule.Adevaratii ninja asa sunt !
dar, sper sa inteleaga acesti ninja,fara scoli de arte martiale,caci inteleg ca despre ei este vorba ,sa-si vindece obiceiurile,iar atunci cand „se simt in pericol sa stea in casa”aceasta este calea sa le schimbe caracterul.Valabil pentru cei care se considera ninja, prin toate loviturile sub centuri pe care le aplica pe unde pot.

de MONICA la 18 martie 2010 - 19:02

Da, aveti dreptate.Foarte interesant,am citit cu mare atentie articolul,mi-a placut chestia cu atasarea sufletului acestor „ninja „de valorile umane,iar cand simt ca le pierd acestia se socheaza si devin mai agresivi.Eu cred ca Calea este ca fiecare asa zisi „ninja” sa stea intradevar acasa sa se uite in oglinda sufletului .

de CATALIN la 18 martie 2010 - 19:53

In ultimii 20 de ani am avut parte de tot felu de personaje NINJA,adevatate „valori umane”care intradevar ne-au paralizat cu privirea vointa noastra.

de Sebastian la 18 martie 2010 - 20:22

Buna…eu cred ca pe undeva cu totii suntem pe undeva ninja, bineinteles in sensul pe care acest cuvant il dobandeste in contextul articolului de mai sus. Eu cred ca un practicant de arte martiale este in primul rand un exemplu al disciplinei, aceasta reprezentand o valoare strict umana…valoare ce se degradeaza pe parcursul ascensiunii in clasa sociala prin urmarirea unui scop strisct personal. Bineinteles ca nu mai vrea sa iasa din casa dupa ce il mustra constiinta(frica=frica de adevar)…Pentru ca nu conteaza ca esti ninja sau nu, disciplinat sau agresiv, constiinta sigur ai…calea de salvare? -sa ne luam fiecare niste alcool sanitar si sa ne apucam de frecat oglinzile sufletelor noastre…avem mult de lucru

de LACI la 19 martie 2010 - 06:17

Calea de salvare ? bunul simt poate ca…ar mai salva ceva din ninja din noi.
Vorba lui Sebi” alcolul sanitar cu care sa spalam oglinzile ….”

de jiji112 la 19 martie 2010 - 13:44

E criza.

de MIRA la 19 martie 2010 - 15:24

Itradevar,e de necrezut in ce hal am ajuns,incet, incet se scot din constiinta,toate lucrurile bune si de bun simt.Mare pacat,dar poate criza…cine stie…,nu mai putem sa ne aparam ca un ninja, ne lipseste asul din manca,din acest motiv poate nu mai este nici o cale de salvare.

de LIANA la 21 martie 2010 - 17:01

Este un subiect interesant care dupa parerea mea se poate intoarce pe toate fetele,in mod sigur ca fiecare cititor interpreteaza interpreteaza in felul lui, sau poate intelege cu totul alceva din articol.Important este ca :din pacate sunt multe lucruri de pus la punct in mintea omului,dar cel mai important este cat de curat iti este sufltul,iar daca ti-ai imbolnavit mintea e clar ca nu mai ai cale de salvare !!!! si asta duce la agresivitate,aroganga,stare de nervi necontrolata.

de COSMINA la 24 martie 2010 - 18:05

Nu mai poti stii aici care este calea,traim intr-o lume nebuna,nebuna !poate peste vreo 20 de ani !..vom gasi o cale! pana atunci e greu de crezut .

de LORENA la 26 martie 2010 - 16:38

ai dreptate Cosmins si eu cred ca nu mai avem cale de salvare,cum putem schimba caracterul celor de langa noi ?poate-mi spune cineva si mie !

de HORIA la 26 martie 2010 - 19:06

mda…ciudat,sunt curios cati recunosc ca se regasesc in propozitiile din acest articol.

Lasati un comentariu