Cazul „Trichineloza” tergiversat din iulie 2008

• publicat la: 29 martie 2010
Cazul „Trichineloza” tergiversat din iulie 2008

Peste 150 de careieni s-au îmbolnăvit de trichineloză în luna iunie a anului 2008. Acestea au consumat carne şi produse de carmangerie infestate, puse în vânzare de societatea Agrofieni din Foieni. La o lună după declanşarea epidemiei, bolnavii l-au angajat pe avocatul Porţan Călin, care a depus o plângere penală semnată de 103 persoane afectate de boala „capetelor umflate”. De atunci şi până azi, procesul a stagnat, spre nedumerirea bolnavilor, care au ajuns să îl bănuiască pe avocat de indiferenţă.

În noiembrie 2008 avocatul Porţan Călin a fost acuzat pe o parte dintre clienţii săi că tergiversează intenţionat derularea anchetei şi că singurul său scop, în momentul în care a preluat cazul, a fost incasarea onorariilor. Iritaţi, bolnavii au insinuat că avocatul ar fi fost mituit de reprezentanţii S.C. Agrofieni, cu un automobil.

„Am auzit că avocatul ar fi primit o maşină de la cei din Foieni” declara la acea vreme un bolnav infestat cu trichineloză.

„Câtă vreme umblam cu taxiul pe ruta Carei – Oradea nu a deranjat pe nimeni. Acum e problemă cu maşina. Aceasta a fost cumpărată de la un client de-al meu orădean şi plătită cu mult timp înainte de acest caz” s-a apărat Porţan Călin, avocatul acuzat.

Săptămâna trecută, avocatul, prezent în Carei, a declarat pentru www.buletindecarei.ro că prelungirea procedurilor se datorează unui şir întreg de cauze. „Audierea celor peste 100 de persoane a durat mult. Apoi, datele existente au fost atent analizate şi în mod normal trebuia să se treacă la încadrarea juridică a faptelor comise de cei incriminaţi. Acest lucru a întârziat, iarăşi, prea mult, iar acum, din motive neclare, procesul stagnează, dar eu sper că în maxim două săptămâni acesta să continue.”

Avocatul Porţan Călin a fost angajat de către bolnavi în iulie 2008. Bolnavii au suţinut atunci că li s-au pus diagnistice greşite, că au fost neglijaţi şi jigniţi de personalul medical al Siptalului de Boli Infecţioase Satu Mare. În opinia lor instituţia medicală a fost depăşită de gravitatea şi amploarea epidemiei. Bolnavii au acuzat şi Poliţia Carei, care, în opinia lor ar fi permis comercializarea produselor infestate chiar şi la o săptămână după semnalarea trichinelozei.

Primele cazuri de îmbolnăvire cu trichineloză au apărut în 2 iunie, 2008. Până în 5 iunie numărul celor îmbolnăviţi a ajuns la 85, ca apoi să depăşească 150. Cercetările au dovedit că sursa bolii a fost carnea şi produsele de carmangerie fabricate de Agrofieni Foieni, unde, în data de 7 mai, un măcelar a introdus în procesul de producţie carcasa unui porc, necorspunzător sanitar, provenit din propria lui gospodărie.

Paul S.

comentarii

de Liviu la 9 februarie 2013 - 19:18

Daca vreti sa va regretati zilele ,angajati-l pe Portan ca si avocat ca nici cu bomba nu o sa dati de el. Un minus mare pentru Celebrul avocat

Lasati un comentariu