Kaufland, intre a fi sau a nu fi

• publicat la: 5 mai 2010
Kaufland, intre  a fi sau a nu fi

Ieri, 4 mai , in sala mare de şedinţe a Primăriei ,a avut loc dezbaterea publică privind planul Urbanistic Zonal al viitorului centru comercial Kaufland.

Această locaţie reprezenta , inainte de anii 70, un fel de platformă industrială a oraşului , unde se găseau ateliere de bobinat, ateliere de făcut nasturi, o moară, ateliere de tâmplărie , de prelucrat mase plastice, metal , o intreagă breaslă a meşteşugarilor locali. In 1970 s-a deschis noua fabrică de mobilă Crasna , ulterior Mobicrasna care a devenit o unitate reprezentativă a oraşului.

Proiectul centrului comercial prevede ca aprovizionarea să se facă de pe strada Albinelor ( cu intrare de pe Calea Armatei Române) , pe Decebal, zona ce va fi tranzitată de camioane de mare tonaj.

Deşi este afectată  mare parte a străzii Albinelor şi câteva blocuri din MVII , la primărie nu au fost prezente mai mult de 20 de persoane.

Au mai participat consilierii locali Papi Ovidiu, Ciută Ilie, Papp Zsolt, Hago Arpad , Gherasim Ioan, primarul Kovacs Eugen şi  Egli Sebastian-şef birou urbanism.

Proiectantul lucrării a oferit câteva detalii referitoare la noul centru comercial Kaufland

Astfel, suprafaţa construita va fi de cca 5.000mp,dispunând  de 220 locuri de parcare ,multe spaţii verzi, având  intrarea principală de pe strada M Viteazu , in locul  fostei clădiri administrative a Mobicrasna.Parcarea din faţa pizzeriei şi motelului va dispărea, partea respectivă devenind bandă de accelerare.

Cei prezenţi au cerut lămuriri legate de introducerea tir-urilor pe  strada  Albinelor, ştiut fiind că această stradă nu este astfel realizată ca să suporte maşini de capacitate mai mare de 5t.

Nici lăţimea străzii nu ar permite un astfel de trafic dar locuitorii sunt mai ingrijoraţi de soarta caselor lor in condiţiile introducerii aprovizionării magazinului prin această parte.

Dr .Bartis Arpad, având un cabinet medical in  această  zonă,  solicită schimbarea proiectului , prin modificarea zonei de aprovizionare cu intrare de pe strada M Viteazu., stradă care corespunde din punct  de vedere al terasamentului.

Intervenţia primarului Kovacs scoate in evidenţă importanţa acestui spaţiu :“un punct strategic pentru comercianti”   şi care ar rezolva problema parcărilor din zona , “iar 3-5 tir-uri nu afectează semnificativ drumurile”.

O altă condiţie din contract prevede ca in cazul in care aprovizionarea se va face pe str.Albinelor , constructorul să realizeze pe cheltuiala lui infrastructura pe str.Albinelor , pe str.Decebal precum şi 6 locuri de joacă in diferite puncte ale oraşului.

Se pare că nici această condiţie nu i-a liniştit pe cei prezenţi care au cerut vehement  să se modifice proiectul  iar aprovizionarea să se realizeze de pe str.M Viteazu.

S-a mai propus o variantă, in care să se renunţe la o parte din locurile de parcare  pentru a se permite realizarea unui culoar necesar intrării tir-urilor dinspre şoseaua principală.

De fapt, fiecare locuitor vizat a venit cu câte o propunere , care mai de care mai ingenioasă dar proiectantul a afirmat că “ dacă proiectul nu se aprobă aşa cum a fost conceput, societatea Kaufland renunţă la realizarea acestui centru comercial deoarece devine neinteresant”.

Decizia finală aparţine insă Consiliului Local , care se va intruni joi, 6 mai, dela orele 12,00 ,  in şedinţă ordinară.

Daniela Ciută

comentarii

de vasile la 5 mai 2010 - 16:17

Se umple si Careiul de porcaria numita Supermarket.

Doar asa se poate ca in loc de capsuna producatorului din Oas sa fi nevoit sa cumperi capsuna din Spania, fara gust – verde/rosie – uscata. In loc sa mancam rosii produse in gradina gospodarului din Tiream sau Lucaceni o sa le avem aduse din Cipru sau Etiopia. Halal treaba.

In Carei mai lipsesc doar Tesco respectiv Marks&Spencer.

de Daniel la 5 mai 2010 - 20:32

…si K-Mart cand se face in Carei? :))

Tare faza cu „cica devine neinteresant” :))…

n-aveti ce cauta pe Decebal,domnilor.O zi buna!

de daciafan la 7 mai 2010 - 06:09

„Decizia finală aparţine insă Consiliului Local , care se va intruni joi, 6 mai, dela orele 12,00 , in şedinţă ordinară.”
ne puteti informa cu privire la decizia finala?

de dea la 7 mai 2010 - 08:51

Da e bine ca cosiliu va decide asa POT SA CEARA MITA de la KAUFFLAND sa-si mai rotunjeasca bugetu propriu interesele lor conteaza nu ale cetatenilor ?

Lasati un comentariu